Editorial: Bacalaureat. Conspiratia profesorilor?

Luni, 04 Iulie 2011, ora 15:17
2980 citiri
Editorial: Bacalaureat. Conspiratia profesorilor?

Sunt tentat sa afirm ca rezultatele dezastruoase de la bacalaureat cer demisia lui Daniel Funeriu, insa nu ministrul le-a scris elevilor lucrarile. Care sunt insa motivele pentru care a fost posibil acest esec rasunator, care dezvaluie o realitate dureroasa, si anume ca educatia in Romania este la pamant?

Cum de s-a ajuns ca, in fata unor subiecte de o dificultate medie (puteti evalua si dumneavoastra, Internetul este plin de baremuri), elevii sa capoteze? Ce sens are evaluarea orala a competentelor la Limba romana, unde adolescentii au obtinut calificativul maxim, daca la scris nu au fost in stare sa scoata peste 6?

Marturisesc ca nu ma mira aceste rezultate, cum nu m-a socat nici aprecierea ca scoala romaneasca produce "tampiti" (Traian Basescu). Pe multi, tara ii are la butoane, si sunt mediatizati zi-lumina, prin urmare in absenta unor modele de succes si in materie de expertiza, nu numai la turuit, cum sa transmiti tinerilor ca merita sa inghita cateva manuale, daca pot ajunge in frunte si din postura de mediocri?

Cei ce se inpira de la televizor sunt insa putini. Grosul celor care certifica faptul ca scoala se afla pe buza falimentului au ca sursa de informatie calculatorul, barul, strada, dascalul si familia. Asa ca, in conditiile date, starea vegetativa a instructiei nationale reprezinta o normalitate.

Scapati din maini de parintii care pleaca in fiecare zi la serviciu cu inima cat un purice, nestiind daca se vor intoarce acasa cu preaviz sau leafa diminuata, copiii care rezista tentatiei de a descoperi cum te caleste cartierul, gasca, smecheria, privesc spre dascali. Si ce descopera?

Profesori tineri, toba de carte, care-si pierd iute entuziasmul deoarece sunt platiti mai putin decat femeile de serviciu si portarii de prin ministere, deci realizeaza cata baza pune tara pe ei. Sau profesori mai in varsta, pe care nu-i mai scoti din metodele pedagogice staliniste, si-si asteapta in liniste pensia. Platiti mai bine decat prima categorie, dar fara performante.

Asa ca rezultatele se vad. De 20 de ani, Educatia este o prioritate nationala, dar eforturile de a o pune pe roate au ramas la nivel de declaratii. Fara a stimula dorinta dascalilor de a mobila mintea tinerilor cu minimul necesar pentru a fi considerati apti pentru viata - si acesta este rolul bacalaureatului sa arate, masura in care au reusit - Educatia se va prabusi in continuare.

Daniel Funeriu a asternut pe hartie o lege noua, care ii considera pe directorii de scoala manageri, le da posibilitatea sa incheie cu profesorii contracte pe durata determinata si sa le evalueze periodic rezultatele. O premisa de la care se poate construi. Dar daca performanta nu va fi stimulata si financiar, n-a facut nimic.

Pana atunci, catastrofa acestor zile este rezultatul starii de sfarseala a profesorilor. Nu i-as spune conspiratie, deoarece imi place sa cred ca nu au facut-o constient. Dar daca lucrurile nu se schimba, imi voi aduce aminte de greva magistratilor.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#bacalaureat rezultate, #rezultate bacalaureat 2011, #promovabilitate bacalaureat , #bacalaureat