Elevii fata in fata cu sindicalistii din invatamant: Ne folositi pentru salarii!

Joi, 27 Mai 2010, ora 16:14
4003 citiri
Elevii fata in fata cu sindicalistii din invatamant: Ne folositi pentru salarii!
Foto: Arhiva

Consiliul National al Elevilor din Romania arata intr-un comunicat ca sindicatele din invatamant recurg la "santaj" blocand bacalaureatul si folosind elevii ca "masa de manipulare" si anunta ca intentioneaza sa organizeze diverse forme de protest chiar de 1 iunie, Ziua Copilului.

"Consideram ca santajul sindicatelor, cadrelor didactice, de a refuza participarea la examenul de bacalaureat este un act josnic, iar elevii sunt folositi, fara acordul lor, ca masa de manipulare pentru rezolvarea unor probleme salariale", se arata intr-un comunicat al Consiliul National al Elevilor citat de Mediafax.

"Solicitam ca organizatiile sindicale sa asigure numarul necesar de cadre didactice pentru desfasurarea probelor de Bacalaureat, respectiv pentru repartizarea la liceu a absolventilor de clasa a VIII-a", se mai arata in comunicatul citat.

Elevii sunt decisi sa organizeze manifestari de protest in toata tara, sub diverse forme, in conditiile in care ei nu au dreptul de a organiza greve sau proteste legale.

Elevii spun ca ei sunt cei care vor avea de suferit

De exemplu, la Brasov elevii vor organiza un flash-mob. "In cazul in care greva profesorilor va avea loc si vom pierde examenul pentru bacalaureat, vom iesi in Piata Sfatului, pe 1 iunie, si vom organiza un flash-mob, pentru ca nu ne este permisa o alta forma de manifestare.

Vom face si flayere, pe care vom scrie care sunt drepturile elevilor. Vrem in acest fel sa atragem atentia ca noi vom fi cei care sufera in toata aceasta afacere", a spus Daniel Serb, presedintele Consiliului Judetean al Elevilor Brasov, informeaza Monitorul Expres.

De cealalta parte, profesorul Ligia Mara, liderul Sindicatului Liber din Invatamintul Preuniversitar "Diaconul Coresi", spune ca elevii sint copii, si nu inteleg, dar daca sindicalistii nu ar fi reactionat acum, ar fi fost ei, profesorii, "o masa de manevra".

Profesorii spun ca teoretic pot inchide toate scolile, nu au nicio obligatie

In plus, elevii cer ca macar o parte dintre profesori sa asigure procesul educativ, astfel incit macar proba la bacalaureat sa se desfasoare. "Legea spune ca sindicatele, in caz de greva, trebuie sa asigure cu o treime din personal minima functionare a activitatilor educative, de aceea noi solicitam ca organizatiile sindicale sa asigure numarul necesar de cadre didactice pentru desfasurarea probelor de Bacalaureat", se mai arata in comunicatul elevilor.

"Potrivit legii, nu sintem obligati sa asiguram niciun procent dintre dascali. Teoretic, daca toti profesorii ar fi de acord, se pot inchide toate scolile pentru ca nu avem nicio obligatie in acest sens", le-a raspuns elevilor profesorul Ligia Mara, conform ziaristilor de la Monitorul Expres.

Hossu: Blocarea bacalaureatului "maximizeaza efectul grevei

Mai mult, intrebat la Realitatea TV daca greva profesorilor n-ar putea excepta totusi proba de la Bacalaureat, programata pe 31 mai, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa a declarat ca tocmai ,,blocarea bacalaureatului maximizeaza efectul grevei".

"Greva din 31 mai va avea loc . Este decizia tuturor confederatiilor sindicale. Guvernul a propus masuri inacceptabile pentru Educatie, in contextul in care ar fi existat alte solutii, respectiv analiza in totalitate a sectorului bugetar, din ultimii cinci ani, mai ales in privinta angajarilor. Invatamantul este la limita supravietuirii", a declarat Simion Hancescu, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, dupa intalnirea de marti cu ministrul Educatiei Daniel Funeriu.

Ministrul a dat totusi asigurari ca examenul de bacalaureat si anul scolar se vor incheia in conditii optime, chiar daca situatia actuala este una "dificila".

C.B.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#amanare bacalaureat, #greva profesori 2010, #suspendare bacalaureat , #bacalaureat