Frauda la Bac: 250 de elevi vor fi audiati. De ce s-a renuntat la autobuze (Video)

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 15:11
2323 citiri
Frauda la Bac: 250 de elevi vor fi audiati. De ce s-a renuntat la autobuze (Video)
Foto: Digi24

Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, procurorul Bogdan Staicu, a explicat vineri la amiaza motivele pentru care au fost aduse la liceul Dimitre Bolintineanu cele doua autobuze si care este stadiul anchetei in cazul fraudei la Bacalaureat.

El a precizat ca 250 de elevi vor fi audiati in acest dosar, toti in calitate de martori, iar pentru desfasurarea rapida a acestor audieri au fost puse la dispozitie mijloace de transport.

Bogdan Staicu a declarat ca la data de 1 iulie s-au facut primele perchezitii la acest liceu, la finalul probei de limba romana a examenului de bacalaureat.

"Interesul major a fost sa nu perturbam proba. Accesul s-a facut dupa incheierea probelor de catre toti candidatii. Informatiile pe care le aveam au fost confirmate - s-au gasit sume de bani nejustificate asupra unor supraveghetori, au fost gasite 16 lucrari xeroxate, de fapt raspunsurile la teza la limba romana", a dezvaluit purtatorul de cuvant, precizand ca exista si o lista cu 16 elevi care ar fi urmat sa beneficieze de aceste lucrari cu raspunsurile rezolvate corect.

"Drept urmare, existand indicii temeinice in legatura cu infractiunea de coruptie, era necesara audierea persoanelor implicate in examene(...) Ultima proba avea loc astazi, nu am putut proceda la audieri pentru a nu perturba in niciun fel candidatii inscrisi la bacalaureat.

Din cercetarile efectuate ulterior perchezitiilor din ziua de luni a reiesit si necesitatea verificarii altor aspecte, insa nu in salile de clasa, ci in alte incaperi ale liceului. Am intentionat o etapizare a audierii. Sunt 250 de elevi pe care trebuia sa ii audiem(...) Unii elevi urmau sa plece in vacanta, unii puteau fi implicati in examenele de admitere la facultati, motiv pentru care astazi ne-am deplasat din nou la liceu pentru efectuarea de verificari si pentru a stabili modalitatea de audiere", a explicat procurorul Bogdan Staicu.

Acesta a precizat ca elevilor le-au fost prezentate "procese verbale de citare", iar cei care au dorit sa dea declaratii chiar astazi au putut sa o faca.

"Intentionam sa ii esalonam pentru a-i putea audia integral cu privire la aspectele constatate", a precizat procurorul, dezmintind informatiile aparute in presa conform carora s-ar fi renuntat la audieri.

"La Politia Capitalei se efectueaza audieri, sunt 7 procurori. Azi si-au exprimat intentia de a fi audiati 20 de elevi, 10 sunt implicati. Cu ceilalti s-au intocmit procese verbale de citare", a mai declarat reprezentantul Parchetului, adaugand ca audierile vor continua si sambata, precum si pe parcursul saptamanii viitoare.

"Nu puteam tergiversa forte mult audierile, urmeaza si examenele la facultate. Daca am fi intins audierile pe mai multe saptamani, puteam sa ii perturbam", a subliniat inca o data procurorul Staicu.

Bogdan Staicu a mai afirmat ca numarul mare de elevi care vor fi audiati tine de faptul ca "in 5-6 sali de examen s-au gasit bani nejustificati asupra supraveghetorilor", motiv pentru care "toti elevii trebuiau intrebati".

"Exista posibilitatea ca banii sa fie dati in orice circumstanta(...) Supraveghetorii urmeaza sa fie audiati", a completat el.

Ce cautau autobuzele la liceu

Intrebat de jurnalisti, reprezentantul Parchetului a explicat ca autobuzele aduse la pranz la liceul Dimitrie Bolintineanu au avut scopul de a "facilita deplasarea celor care doreau sa fie audiati".

"Nu vroiam sa ii supunem la consturi suplimentare", a adaugat el, referindu-se la elevii care oricum vor trebui sa se prezinte la audieri.

Procurorul a sustinut ca s-a convenit cu elevii data citarii, iar cei care au dorit si-au putut chema parintii, ca sa fie de fata in timpul audierilor. "A existat un numar de telefon pus la dispozitie pentru informatii in legatura cu elevii. Autocarele au fost aduse pentru aceia care doreau sa dea declaratii", a intarit el.

De asemenea, procurorul a explicat ca o persoana care nu se prezinta la audieri poate fi adusa cumandat de aducere, dar nu a fost cazul de fata.

"Nu s-a urmarit punerea in executare a unor mandate de aducere, ci s-a convenit data la care ar trebui sa fie audiat fiecare elev. Li s-au explicat prevederile legii. Daca nu se prezinta la data convenita pot fi adusi cu mandat de aducere. Am vrut ca toata lumea sa fie informata", a mai declarat reprezentantul Parchetului, precizand inca o data ca astazi nu au fost decat intocmite "procese verbale de citare".

El a mai declarat ca a auzit din presa ca ar fi "circulat teoria ca Tribunalul Bucuresti ar fi emis mandate de aducere", dar acest lucru este "total neprocedural" si nu s-a intamplat.

Intrebat de ce s-a renuntat la transportul elevilor cu autobuzele la Parchetul General si la DGA, asa cum anuntasera dimineata, Bogdan Staicu a negat informatia.

"Nu s-a renuntat in niciun fel, au existat procese verbale de citare, in momentul de fata se audiaza doritorii. In urma discutiilor care au avut loc, numarul doritorilor a fost mai mic, prin urmare toate persoanele vor fi audiate la Politia Capitalei, nu si la DGA", a explicat el.

Reprezentantul Parchetului a sustinut ca niciun elev nu a fost dus la audieri impotriva vointei lui, asa cum s-a vehiculat in presa.

"Toti cei care sunt prezenti sunt elevi care au dorit sa fie audiati. S-a renuntat la transportul cu autobuzul(...) S-a deplasat fiecare cum a putut, unii elevi insotiti de avocati, altii de parinti. Din informatiile mele nu a fost transportata cu autocarul nicio persoana", a adaugat acesta.

Intrebat daca declaratiile premierului Ponta au determinat abandonarea planului initial, procurorul Staicu a replicat: "Nu s-a schimbat niciun plan. La momentul actual se efectueaza audieri la Politia Capitalei. Toti cei care vor se pot prezenta la audieri".

De asemenea, procurorul a sustinut ca nu a fost sunat de nimeni la telefon, decat de jurnalisti, care i-au cerut diverse informatii.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#procurori autobuze bacalaureat Bolintineanu, #autobuze elevi audieri Bolintineanu, #audieri frauda bacalaureat Bolintineanu , #bacalaureat