Frauda la Bac si in 2012: zeci de profesori, elevi si parinti urmariti penal

Luni, 12 August 2013, ora 14:01
1658 citiri
Frauda la Bac si in 2012: zeci de profesori, elevi si parinti urmariti penal

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva a 96 de persoane din judetul Ialomita, printre care se numara inspectorul judetean, profesori, absolventi de licee si parinti, pentru infractiuni de coruptie savarsite la examenul de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2012.

Inspectorul scolar general din cadrul ISJ Ialomita, Otilia Dumitru, in calitatea de presedinte al Comisiei judetene de bacalaureat, este trimisa in judecata pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la infractiunea de trafic de influenta in forma continuata, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

De asemenea pe numele lui Nica Balaciu, profesor de psihologie si director la Liceul Pedagogic "Matei Basarab" din Slobozia, presedinte al Centrului zonal de evaluare 100 si pe numele lui Catalin Gogota, profesor de geografie la Grupul Scolar Vladeni, membru in cadrul Centrului zonal de evaluare 200, s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta in forma continuata.

Patru profesori, retinuti pentru spaga la Bac

Alti cinci profesori vor fi anchetati pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta in forma continuata. Este vorba despre Sorin Stere, Marius Curt, Cristian Manea, Dulcinica Elena Sandu si Razvan Marius Dinu, profesori evaluatori in cadrul examenului de bacalaureat 2012.

Si directorul adjunct al Grupului Scolar "Sfanta Ecaterina" din Urziceni, profesorul de matematica Liviu Radu Bara, va fi cercetat penal pentru infractiunea de trafic de influenta in forma continuata

In aceeasi cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale si fata de alte 87 de persoane, absolventi de licee si parinti ai acestora, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.

Spaga, intre 100 si 1.300 de lei/disciplina

In schimbul facilitarii acordarii unor note mai mari sau care sa asigure promovarea examenului de bacalaureat, profesorii au pretins si primit de la candidati sau de la parintii acestora sume cuprinse intre 100 euro si 1.300 lei/disciplina de concurs.

Cadrele didactice aveau atributii clar stabilite, intreaga activitate fiind condusa si coordonata de inspectorul scolar Dumitru Otilia, care avea si calitatea de presedinte al Comisiei judetene de bacalaureat. Aceasta stabilea anumite semne distinctive care, prin intermediul celorlalte cadre didactice, erau transmise candidatilor la examen, pentru a fi inscrise in anumite locuri pe lucrarile scrise.

Frauda la Bac: Nou caz de spaga. Patru profesori dusi la audieri, in Mehedinti

Lucrari "insemnate" de candidate si completate de corectori

Lucrarile astfel marcate de catre candidati erau identificate de Balaciu Nica si Gogota Catalin, presedinte, respectiv membru in cadrul centrelor zonale de evaluare si erau repartizate profesorilor evaluatori implicati in activitatea infractionala.

Acestia din urma au acordat note supraevaluate raportat la continutul lucrarilor, au avut grija ca lucrarile candidatilor sa fie completate de catre profesorii evaluatori cu rezolvarea corecta a subiectelor, integrala sau partiala. In prealabil, profesorii le cerusera candidatilor vizati ca, in situatia in care nu cunosc raspunsul in intregime sau in parte al subiectelor, sa lase spatii libere in lucrare, astfel incat sa se poata interveni si completa raspunsul.

Astfel, elevii au avut avut note mult mai mari decat meritau in cataloagele electronice, dar si pe diplomele de bacalaureat.

I.S.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citește și:
Klaus Iohannis merge în Grecia. Reducerea dependenței de gazul rusesc, printre principalele teme de discuție
Klaus Iohannis merge în Grecia. Reducerea dependenței de gazul rusesc, printre principalele teme de discuție
Preşedintele Klaus Iohannis începe vineri o vizită de lucru în Republica Elenă, unde va avea întrevederi cu preşedintele Katerina Sakellaropoulou şi cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis....
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se...
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Cam tarziu au aparut dosarele penale, dar mai bine mai tarziu decat