FSLI: Profesorii care participa la simularea bacalaureatului trebuie platiti, nu pot lua zile libere

Luni, 03 Martie 2014, ora 13:15
2723 citiri
FSLI: Profesorii care participa la simularea bacalaureatului trebuie platiti, nu pot lua zile libere
Foto: Arhiva

Profesorii care participa la simularea bacalaureatului trebuie sa fie platiti, acordarea unor zile libere compensatorii, asa cum propune ministrul Educatiei, nefiind o solutie intrucat acestia au deja zile libere pe care nu le pot lua, a declarat luni, liderul FSLI, Simion Hancescu.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a spus ca o decizie privind o eventuala acordare de zile libere profesorilor care participa la simularea examenului de bacalaureat ar trebui luata in Comisia de Dialog Social, iar pana acum aceasta nu a avut loc.

Pe de alta parte, liderul sindical considera ca aceasta nu poate fi o solutie, intrucat profesorii nu ar avea cand sa isi ia zile libere.

"Nu stiu cand sa stea acasa, mai ales ca zilele libere pe care le au pana acum nu le pot efectua. Cel mai corect era sa se faca o plata, pentru ca volumul de munca este foarte mare, adica 30-40 de ore pentru corectura. Cand sa faca asta, noaptea? Corect era sa se gaseasca solutii sa-i plateasca, mai ales ca salariile sunt oricum de mizerie", a spus Simion Hancescu.

Presedintele FSLI a adaugat ca o eventuala boicotare a simularii bacalaureatului este si un semnal serios pentru examenul din vara. Hancescu a precizat ca exista posibilitatea ca numarul profesorilor care vor refuza sa participe la acest examen sa fie foarte mare, mai ales in contextul scandalurilor din ultimii ani.

Ministrul Educatiei: Nu mi-a fost adusa la cunostinta situatia de la Vaslui

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat sambata, la Bistrita, ca profesorii implicati in simularile nationale nu vor fi platiti, dar vor beneficia de timp liber si de recuperare.

"Eu nu cred ca putem conditiona un act didactic - simularile - de un anumit tip de solicitari de ordin financiar. Aceste simulari se cunosc de luni de zile, nu e ceva ce a fost introdus saptamana trecuta, am discutat inclusiv cu sindicatele si am stabilit ca persoanele implicate in aceste procese evident vor beneficia de timp liber, de recuperare. Nu s-a pus problema niciodata sa discutam despre o plata dupa sistemul examenelor nationale", a declarat ministrul Pricopie.

Intrebat in legatura cu boicotul anuntat vineri de FSLI la Vaslui, la simularile examenului de bacalaureat, care incep in 3 martie, Pricopie a spus ca nu cunoaste situatia.

"Nu cunosc exact situatia de la Vaslui, nu mi-a fost adusa la cunostinta. Stiu ca existau unele discutii, dar nu o pozitie ferma. Nu am de la inspectorul general vreo informare potrivit careia nu s-ar putea sustine simularile saptamana viitoare prin neimplicarea cadrelor didactice, pentru ca eu nu cred ca este cazul", a afirmat Pricopie.

Remus Pricopie a adaugat ca Ministerul Educatiei ramane deschis "pe orice tip de subiect pe relatia cu sindicatele".

Intrebat daca vor fi sanctionati profesorii care vor refuza sa se prezinte la simulari, Pricopie a raspuns: "Nu iau in calcul asa ceva".

Boicot la Vaslui

Liderii FSLI din judetul Vaslui anuntau, vineri, ca vor boicota simularea examenului de bacalaureat, prin neparticiparea profesorilor la supravegherea elevilor si la corectarea tezelor.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui au declarat luni ca simularea examenului de bacalaureat se desfasoara in conditii normale.

De partea cealalta, reprezentantii sindicatelor din invatamant sustin ca exista foarte multi de profesori de limba romana care nu vor lua parte la corectarea lucrarilor.

"Din ce am discutat cu liderii nostri de sindicat din licee, in special din municipiul Vaslui, majoritatea profesorilor de limba romana refuza sa mearga la evaluare. Acest lucru se va vedea foarte bine dupa ora 16.00, cand, teoretic, ar trebui sa inceapa corectarea tezelor. Probabil ca Inspectoratul Scolar va apela la profesori de gimnaziu, care nu vad cum vor evalua tezele daca ei nu cunosc nici programa scolara. Insa, important este un singur lucru: membrii nostri de sindicat sa nu realizeze o sarcina in plus, care nu este trecuta in fisa postului, aceea de a participa la aceste simulari ale bacalaureatului", a declarat liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant Vaslui, Sorin Tiplea.

Potrivit calendarului privind organizarea si desfasurarea simularii bacalaureatului, la care participa, in premiera, si elevii din clasa a XI-a, in 3 martie este sustinuta proba la limba si literatura romana, in 4 martie - la limba si literatura materna, in 5 martie va fi proba obligatorie a profilului si in 7 martie, proba la alegere a profilului si specializarii. Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afisate in 14 martie.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#plata profesori simulare Bacalaureat, #boicot Vaslui simulare bacalaureat, #simulare Bacalaureat 2014 , #bacalaureat