Noi schimbari in legea Educatiei: Examen de treapta, bacalaureat diferentiat

Luni, 08 Iunie 2015, ora 10:27
14496 citiri
Noi schimbari in legea Educatiei: Examen de treapta, bacalaureat diferentiat
Foto: TVR

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu (foto), spune ca este nevoie din nou de schimbarea legii Educatiei, din cauza "evolutiei societatii". In proiectul inaintat de Guvern Parlamentului apar, printre altele, probe noi la evaluarea de clasa a VIII-a, examenul de treapta la liceu si bacalaureatul diferentiat.

"Noul proiect al legii Educatiei este necesar datorita evolutiei societatii, datorita solicitarilor sistemului, este necesar pentru ca este prevazut in acordul semnat de sindicatele din invatamant, Consiliul National al Rectorilor, pe de o parte, si Guvernul Romaniei, pe de alta parte", a declarat ministrul Educatiei intr-un interviu acordat TVR.

Sorin Cimpeanu a precizat ca "orice modificare, nu numai la admiterea in liceu, va produce efecte incepand cel mai devreme cu anul universitar sau anul scolar viitor".

Proiectul noii Legi a educatiei, lansat in dezbatere publica (Video)

Noul proiect prevede introducerea de 3 probe orale la examenul national de evaluare la clasa a VIII-a.

"Nu sustin doua examene in paralel - evaluare nationala si examen de admitere. Am precizat faptul ca ponderea notelor a fost scazuta de la 50% la 25%, si o scadere la zero ar insemna practic ca ne vom sprijini doar pe examenele de matematica si de limba romana, examenele de evaluare care sunt, de fapt, un examen de admitere in liceu. Intrebarea se pune: ori ramanem cu ponderea de 25%, ori o anulam complet? Sunt argumente pro si contra", a precizat Sorin Cimpeanu.

De asemenea, se reintroduce dupa ani de zile vechea treapta a II-a. Astfel, la finalul clasei a X-a, elevii vor da din nou examen. Motivele sunt doua, spune ministrul Educatiei.

"Daca elevii vor avea un obiectiv intermediar, ceea ce se numea treapta a II-a, consider ca nu poate sa fie decat benefic in scopul imbunatatirii rezultatelor la Bacalaureat", a precizat Cimpeanu. Totodata, examenul ar permite realizarea unei ierahizari a elevilor in functie de cunostintele acumulate, sutine ministrul Educatiei.

Astfel, elevii cu rezultate mai bune isi vor continua studiile in liceele pe care si le doresc, iar cei cu rezultate mai slabe vor beneficia doar de locurile ramase disponibile ulterior.

In ceea ce priveste Bacalaureatul, se discuta despre doua nivele de exigenta. Cei care vor trece un examen cu grad mai mare de dificultate vor putea urma cursurile universitatilor, iar cei care vor sa obtina o diploma dupa un examen cu exigente mai scazute se vor putea indrepta spre institutii postliceale sau de colegiu tertiar non-universitar.

"Nu trebuie sa le luam dreptul celor care sustin prima forma de Bacalaureat de nivel de dificultate mai scazut sa poata sa se inscrie ulterior, dupa 1, 2, 3, 5, 6 ani, in functie de optiunile lor de dezvoltare profesionala, si la cea de-a doua forma de Bacalaureat", a argumentat ministrul Educatiei.

Luni, incepe Bacalaureatul 2015.

Azi incepe Bac 2015: Ministrul Campeanu a observat un aspect ingrijorator

Aproape 170.000 de tineri s-au inscris la examene, cu peste 7.000 mai multi decat in aceeasi sesiune a anului trecut.

Luni incepe Bacalaureatul 2015 - 170.000 de candidati s-au inscris

Totusi, din absolventii de liceu din 2015 unul din patru nu va da examenul acum. Astfel, dintre cei 187.000 de elevi de clasa a XII-a din acest an scolar, 43.000 (adica 23%) nu s-au inscris la Bacalaureat.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#schimbari legea Educatiei examen treapta, #Sorin Cimpeanu legea educatiei, #examen treapta liceu , #bacalaureat