Opinii: Bacalaureat sau "coada vacii"?

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 16:05
2441 citiri

Politicienii isi frang mainile si-si dau, spectaculos, ochii peste cap, cand vine vorba de invatamantul romanesc. Dar fuduleala din ultimele decenii a creat o strutocamila care poarta denumirea de Bacalaureat. De fapt ce este acesta?

Este un examen final, adica o incheiere a ciclului preuniversitar? Dupa care absolventul o ia de la capat, daca vrea si daca poate, cu invatamantul superior? Caz in care ar trebui sa-si demonstreze capacitatea de a urma un asemenea invatamant prin sustinerea unor examene?

Sau este un cec in alb, o portita facila, prin care, toate universitatile particulare care-au aparut ca ciupercile dupa ploaie sa mai scoata si ele cate un ban cinstit?

Naivitatea lui Funeriu!

"Alfa si Omega" al invatamantului romanesc (ce-i drept nu ni se specifica la care invatamant se refera, dar probabil ca doar la cel universitar!) domnul ministru Funeriu nu inceteaza de a ne mira cu "excelatiunile" domniei sale in domeniul invatamantului!

Chiar era pentru prima data cand as fi vrut sa-i dau dreptate ministrului Funeriu: "Am avut un BAC ne-fardat". Ok, dar as spune eu, ca, discret, anumite tuse de pudra s-au mai dat pe fata bacalaureatului. Ca procentul de promovabilitate ar trebui sa mai scada!

Asta pana cand, domnul Funeriu a dat cu oistea in gard: "a cerut o analiza detaliata privind rezultatele la examenul de bacalaureat cu accent pe liceele fara niciun promovat, apreciind ca acesta este rezultatul unui sistem inadecvat pe care autoritatile s-au facut pana acum ca nu il vad si pe care opozitia il sustine".

Dom' ministru, draga colegule, matale tu chiar crezi ca astia se duc la liceu ca sa studieze? Asa iti inchipui matale? Chiar crezi ca astia isi rup cartile din mana si se bat pe locurile de la biblioteca sau salile de studiu? Uite, iti spun eu un secret, dar sa nu-l mai spui la nimeni (poate iti mai dai vreun doctorat!): Liceul, cu putine si notabile exceptii, nu mai este demult o scoala a cunoasterii ci, prin osardia politicienilor, a societatii si parintilor smecheri-cu-bani, a devenit o scoala a vietii. Acolo se creeaza caracterul bisnitarului, a rapandulei de cartier, al smecherului cu Ferrari, a manelistilor de Dorobanti si al baiatului de primar sau judecator.

Ca, si matale, cand ai plecat din Romania sa-ti faci studiile pe-afara...n-ai plecat ca aici era bine! Acuma ce crezi, ca "bolnavul" si-a revenit miraculos si ca doar Opozitia il mai otraveste din cand in cand? Hai sa fim seriosi! Te credeam mai istet!

Duritatea lui Funeriu!

"Trebuie sa revedem modul de evaluare al profesorilor, al elevilor si chiar al scolii. Realitatea sistemului ne obliga sa avem noi abordari". Uite, frazele astea doua chiar imi plac. S-o luam de sus in jos!

Hai sa vedem cu profesorii (universitari, bineinteles!) cum sta treaba. Ce-ar fi ca matale, ditamai ministrul (sa stii ca asa barfeste lumea pe aici prin targ: cica esti ministrul invatamantului desi gurile rele spun ca doar semnezi niste documente!) sa faci si o triere a universitatilor particulare (patronate de fostii tai profesori) care scot pe banda alti profesori, pe bani! Ai curaj? Intr-o saptamana! Uite-asa! Dur! Sa moara tot ARACIS-ul!

Nexam, ca-i autonomie universitara si te zboara aia cat ai clipi din post! Si-asa se uita urat o colega de la guvern, blonda si-apropiata de stampila premierului, ca te-ai luat de Universitatea privata pe care-a absolvit-o si ea, cu multa staruinta, mai acu vreo cativa ani!

Buun! Mai departe. Hai sa evaluam studentii! Ce te faci cu alea vreo 2000 de nepoate si cei vreo 5000 de verisori platitori de taxe care inca se mai chinuie pe la Targoviste, Tulcea, Ramnicu Sarat, Turda, Oradea, Botosani, Bistrita sau Resita sa faca si ei cate o "facultatica"? Ca sa fie si ei angajati in vreun post? Ca masteratul il iau oricum pe la SNSPA sau Titu sau Spiru!

Orientarea lui Funeriu

"Atunci cand ai o selectie buna a cadrelor didactice si o formare corecta a acestora, cand exista recompensa, iar curricula este bine structurata, cand orientarea scolara a elevilor este corecta si nu fortata, abia atunci putem cere socoteala pentru rezultatele foarte slabe".

Recunosc ca si eu am citit fraza asta de vreo trei ori pana am reusit sa inteleg ce vrea sa zica. Dar chestia cu socoteala, cu orientarea elevilor si cu orientarea corecta a curriculei cred ca am prins-o!

Daniele, uite care-i treaba. Daca nu ti-a spus nimeni pana acuma iti spun eu! Invatamantul primeste, prelucreaza si scoate doar ce i se ofera! Materia prima e proasta? Asa va iesi si produsul finit. Societatea dicteaza, nu invatamantul pe care-l visezi matale noaptea. Ceea ce nu vrei sa spui sau, mai bine zis, ocolesti cu buna stiinta este ca acest invatamant nu este compus numai din profesori. Din contra el este format mai intai din parinti, apoi din elevi si abia la urma din profesori. Care, fie vorba intre noi, sunt cam minoritari in toata adunarea asta.

Esti baiat destept si ai mai citit si ceva carti de istorie. Patima asta a raportarilor depasirii de plan s-a transmis peste timp dinainte de 1989 catre zilele noastre. Nu-i ministru al invatamantului care sa nu vrea sa se bata cu caramida in piept, raportand natiunii si Europei procente din ce in ce mai naucitoare ale promovabilitatii la BAC.

Daniele, ce nu intelegi sau, mai bine spus, te faci ca nu intelegi este ca, in Romania sunt trei categorii de elevi: unii care vor sa invete si pot sa o faca, altii care-ar vrea dar "nu au cu ce" si unii care nici nu vor si nici nu-i duce "bibilica".

Societatea reala si bacalaureatul

Oameni buni! Peste un sfert din adolescenti nu sunt interesati de scoala! Punctum! Degeaba se chinuie orice ministru sa faca strategii. Astia nu inteleg ca 25% dintre liceeni nu vor sa ia BAC-ul? Ca nu-i intereseaza? Ca oricum nu le foloseste la nimic? Multi din ei nici nu stiu ce inseamna Bacalaureatul? Pe ce lume traiesti Daniele? In lumea de la Sorbona?

Asta e mersul normal al unei societati. Atunci cand ideologia sau populismul nu creaza false asteptari, trebuie sa intelegem ca unii (putini) vor ajunge academicieni, unii or sa fie politicieni (prea multi), unii vor absolvi o facultate iar altii se vor rezuma la cele 8,9 10 sau 12 clase, dupa cum le-a dat voie "de-acasa".

Trebuie sa intelegem ca, si "la coada vacii" trebuie sa ajunga cineva. Nu poti pretinde ca toti sa aiba liceul sau facultatea. Indiferent de ce ar dori patronii de la Spiru Haret sau Titu Maiorescu sau Valahia sau cati or mai fi !

De exemplu, oricat ar fi ea de frumoasa sau de isteata, cu ce-i foloseste bacalaureatul baragladinei de la coltul blocului care vinde 30 de cartoane de tigari de contrabanda pe zi? Adica un profit frumusel de vreo 3 milioane, net, in fiecare zi. Ca oricum peste vreo 4 luni tre' sa se marite ca sa nu nasca nemaritata? Sau tiganului care-aduce cate-o masina pe saptamana din Bulgaria cu-n profit de vreo 500 de euro? Sau lui Marin de la Izbiceni care are vreo 2 hectare de "solarii" cu care scoate rosiile in luna iunie pe piata cu-n profit de vreo 10.000 de euro pe vara? Sau lui Ivan din Delta care scoate vreo 50 de kile de crap pe zi doar la "lingurica". Sau lui Mitica de la Botosani care si-a facut firma de constructii in Spania?

Chiar crede cineva ca Bacalaureatul asta chiar e vreo diploma pentru care sa-si dea multi ochii peste cap? Aiurea!

In nu stiu ce liceu nu a promovat nici un elev bacalaureatul! Si? Care-i problema ? Ca nu se face invatamant acolo? Din contra! Poate ca profesorii aia chiar ar trebui decorati pentru ca i-au invatat, totusi, sa citeasca! Sau cineva e ingrijorat ca nu o sa mai aiba cele 200 de universitati particulare material uman pentru taxe?

Sincer, poate ca la Ministerul Invatamantului (sau cum o mai fi botezat el acuma) ar trebui pus unul care-i profesor de gimnaziu sau de liceu. Ca vad ca universitarii astia au prea multe fandoseli si, de prea multe doctorate, nu mai stiu sa mai faca o adunare: 1 prost plus 1 prost nu fac, in nici un caz, 1,5 destepti ci...tot 2 prosti!

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#promovabilitate bacalaureat, #reforma invatamant, #Daniel Funeriu , #bacalaureat
Comentarii
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
Nu stiu de ce "lu' Ziare. com" nu-i vine ideea sa posteze sub articole cele doua casute calitate si pro/contra pt. ca cititorii sa voteze calitatea sau daca sunt de acord sau nu cu mesajul articolului.