Opinii: Bacalaureatul - un examen necredibil

Marti, 29 Iunie 2010, ora 16:15
3470 citiri
Opinii: Bacalaureatul - un examen necredibil

Organizatorii Bacalaureatului se lauda, an de an, ca editia in care ei sunt organizatori este perfecta. Ca s-au luat toate masurile sa nu se copieze. Sa nu se stranga bani de protocol.

Exista insa un moment cand toate autolaudele si toata potemkiniada se prabusesc. Momentul publicarii rezultatelor.

In ultimii ani rezultatele au aratat diferente enorme intre judetele "fruntase" si cele codase. Fruntase la ce? La copiat?

Cand e vorba de zeci de mii de elevi statistica matematica spune ca rezultatele trebuie sa se aseze pe curba lui Gauss. Adica, circa 10% sa ia media generala peste 9, majoritatea in plaja 6-8, iar tot cam 10% intre 5-6. La fel cu procentele de promovare pe judete.

Iata procente de promovare exemplificative din anul trecut:

Mehedinti: 98,19%

Constanta: 94,99%

Hunedoara: 94,5%

Suceava: de 93,87%

La polul opus se afla Galati cu 59,8%.

Daca le punem pe o curba, ne speriem. Numai a curba lui Gauss nu aduce. Eventual a camila, cu doua sau trei cocoase!

Trecand peste faptul ca elevii de la Dunare au o hrana mai bogata in fosfor si ar fi trebui sa fie mai inteligenti, o diferenta de 40 de puncte procentuale intre primul si ultimul judet arata doar un singur lucru: in unele judete care inregistreaza an de an procente foarte mari exista o "cultura" a fraudei, aceeasi oameni fac an de an cam aceleasi lucruri, conduc aceleasi comisii de supraveghere sau de corectare, lucreaza aproximativ cu aceiasi profesori corectori sau supraveghetori. Partitura este cunscuta la perfectie.

Cat este coruptie?

Cert este ca in multe scoli se strang bani de catre Comitetele de Parinti, in cel mai fericit caz, chipurile pentru protocol, cafea, apa, sucuri, fructe, uneori mici gustari.

Daca s-ar opri aici ar fi o chestiune de civilitate. Dar banii sunt ochiul dracului, se cumpara cadouri pentru stafful comisiei sau se dau chiar plicuri bine garnisite. Probabil o parte raman la organizatorii din scoli: directori, diriginti, secretari. Nimeni nu stie in ce procent se intampla aceste fapte. Ca nu se produc la lumina zilei.

In cel mai "urat" mod cu putinta, in dimineata examenului elevii strang bani, fiecare cat are, ii pun intr-un plic si-l pun pe catedra pentru profesorii supraveghetori.

Exista un caz celebru, cand cele doua profesoare supraveghetoare s-au certat pe bani, una dintre ele refuzand si dorind sa reclame cazul, unde a trebuit sa intervina presedintele comisiei sa aplaneze "diferendul".

In alte cazuri, mai putine, intervine o "solidaritate" cu soarta elevilor, care nu meritau sa ajunga pana aici dar au asigurat salariile profesorilor atatia ani. Si atunci se "simt" si ei si-i lasa sa copieze. Iar daca pica si cadouri sau bani, cu atat mai bine.

Toata lumea este interesata sa fie fraudat Bacalaureatul

Elevii si parintii, evident, pentru a obtine diploma care le da dreptul la studii superioare, platite si ele. Mai mult, media de la Bacalaureat conteaza la multe universitati ca medie de admitere sau pentru obtinerea unui loc "fara taxe".

Dirigintii, profesorii si directorii sa ascunda sub pres slaba pregatire a elevilor, de care se fac vinovati, fie si pentru faptul ca nu trebuiau promovati din clasa in clasa fara sa stie carte.

Universitarii, sefi de comisie, sa aiba "cotizanti" pentru fabricile de diplome, fara de care nu-si vor forma normele la facultati. Ministerul si inspectoratele sa se poata lauda ce performant este sistemul nostru de invatamant. Atunci, cine sa reclame, cine sa puna ordine in acest examen?

Si totusi, se poate organiza un Bacalaureat cinstit?

Bineinteles. Propun de cativa ani un sistem de organizare, dar nimeni nu are urechi sa auda. Pentru ca nimeni nu este ineresat in existenta unui Bacalaureat cinstit.

Solutia consta in aplicatii informatice puternice care sa genereze in dimineata examenului teste tip grila, personalizate, similare dar nu identice. Adica, de ce sa rezolve elevii aceiasi ecuatie de gradul al doilea si sa copieze rezolvarea de la unul la altul, cand ar putea sa aiba fiecare propria sa ecuatie de gradul doi. Sau propria matrice, sau propriul determinant.

N-ar sti nimeni din afara subiectele, sa furnizeze si rezultatele. Sunt atatea subiecte cati candidati. Ar trebui sa se bazeze doar pe fortele lor. Nu poate cineva sa scrie pe o foaie rezolvarea, care apoi circula din banca in banca sau din clasa in clasa.

Corectarea ar fi de asemenea informatizata, grila cu raspunsuri poate fi introdusa in terminalul calculatorului care da instantaneu si nota. Se elimina astfel complet factorul uman, subiectiv si coruptibil. Metoda se practica cu succes in invatamantul superior, la examenul de rezidentiat si la universitatile serioase din occident.

La aria comunicare, in limba romana si limbi straine, nu se poate aplica, dar se poate organiza corectura in alte judete decat cele in care s-a sustinut Bacalaureatul, iar printre supraveghetori pot fi aduse si persoane din afara sistemului.

Am facut aceasta propunere si actualului ministru care, bineinteles, n-a luat-o in considerare.

Aici este marea problema, ramasa nerezolvata si in noua Lege a Educatiei Nationale. Furnizorii de servicii educationale sunt si evaluatorii acelorasi servicii, in acelasi timp. Ori, cine a vazut, in lumea asta, un furnizor sa-si dea cu firma in cap si sa recunoasca ca propriile servicii sau produse sunt de proasta calitate!

Pana nu se rezolva problema asta, acceptand evaluatori de terta parte, care sa nu fie in conflict de interese, prin aceea ca-si iau salariile chiar de cei pe care ii evalueaza, nu se va schimba nimic.

Doar mistificare si ipocrizie, an de an, pe care le constatam, ne minunam cum este posibil si in anul urmator, "replay". De fiecare data asteptam o minune care sa elimine "rusinea" nationala numita Bacalaureat. Dar nici de minuni nu mai avem parte!

O sa revin cu un comentariu asupra rezultatelor la Bacalaureatul de anul acesta.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#bacalaureat 2010, #frauda elevi bacalaureat 2010, #elevi profesori bacalaureat 2010 , #bacalaureat