Opinii: Reflecta promovabilitatea la Bac nivelul invatamantului romanesc?

Marti, 06 Iulie 2010, ora 16:02
2273 citiri
Opinii: Reflecta promovabilitatea la Bac nivelul invatamantului romanesc?

Preocupati de inundatii si criza financiara, am trecut mai usor peste stirile privind examenele de anul acesta. Promovabilitatea la examenul de bacalaureat in Bucuresti a fost cu 17,18% mai mica decat in anul 2009.

Doar 58,92% dintre candidatii care s-au prezentat la teste au obtinut medii de trecere, informeaza Ministerul Educatiei. Explicatia vine imediat: procentul a scazut datorita masurilor speciale care au impiedicat fraudarea examenului.

Acum ceva vreme, un cadru didactic universitar remarca faptul ca studentii sai din anul III la filologie nu au putut sa identifice genul literar din care face parte "Romeo si Julieta". Amara remarca pentru un cadru universitar... Am pierdut ocazia sa-l intreb pe domnul profesor cum isi explica domnia sa faptul ca acei studenti au ajuns in anul III. Or fi luat nota de trecere la disciplina respectiva?

Cadrele didactice sunt foarte jignite de comentariile care se fac la adresa calitatii rezultatelor educatiei pe care le-o dau copiilor in scoli. Singura arma pe care o au este nivelul salariilor, intr-adevar, demotivant. Este aceasta explicatie suficienta pentru a justifica faptul ca la aceleasi examene, cu masuri speciale pentru prevenirea fraudelor, la unele scoli elevii au facut cheta si au pus banii in pachetele cu servetele de pe catedra pentru a-si asigura diploma de Bac?

Problema cadrelor didactice si a supraveghetorilor este ca nici macar nu-si cunosc materialul cu care lucreaza: adolescentii se lauda si nu trec sub tacere modul in care s-au "descurcat". Teribilismul este mai puternic decat ratiunea la varsta lor.

Onoratele cadre didactice nu pacalesc decat propriile constiinte cu procentul de promovabilitate si cu scuza salariului mizer. Poate prin aceasta incearca sa acopere notele jalnice pe care ei insisi le-au obtinut sau propriile fraude facute la examenele de titularizare?

Imi cer scuze fata de dascalii care inca isi fac meseria cu corectitudine, desi nivelul de salarizare este acelasi. Sunt inca oameni pentru care aceasta meserie nu este doar o sursa de venit si ei stiu ca satisfactiile pe care le vor avea de pe urma copiiilor formati vor face mai mult decat cei 25% popriti de Guvern.

Stiu ca elevii lor apreciaza faptul ca munca le este recunoscuta si nu metodele de copiat ale colegilor. Stiu ca notele lor reflecta orele in care elevii au invatat si nu eforturile de a-si face fituici si a cheltui bani pe referate cumparate de pe internet sau pe dispozitive electronice prin care sa li se dicteze subiectele.

Stiu ca acesti copii sau tineri isi vor aminti de profesorul exigent toata viata cu drag, ca de omul care i-a invatat sa fie cinstiti cu ei insisi si cu ceilalti. Oamenii formati de ei isi vor aminti fraze pe care profesorul le spunea in timpul orelor, printre notiunile de specialitate.

De pilda, "patriotismul se reflecta in cat de bine iti faci treaba in locul in care te afli". Acesti cativa dascali scot din maini olimpici si candidati la universitati europene si americane, dar, in primul rand, OAMENI si pe umerii lor sta toata greutatea si responsabilitatea educatiei unei natiuni.

Sunt probabil aceiasi profesori care au muncit pe branci la lucrarile proprii de definitivat si la tezele de doctorat pe care le-au sustinut si nu le-au copiat din literatura de specialitate straina. Sunt aceiasi oameni care nu au intins mese si nu au platit deplasari pentru comisia de examinare atunci cand au vrut sa treaca pe o treapta ierarhica superioara in meseria lor. Cei putini, care isi merita pe deplin pozitia obtinuta la catedra.

Reflecta promovabilitatea la Bac nivelul invatamantului romanesc? Nu inca. Este suficient sa hoinarim putin pe forumurile de pe Internet. Sa aruncam o privire peste cereri facute pe la administratii de oameni - absolventi de liceu si chiar de facultate. 58,92% este un procent indulgent si optimist, care nu are legatura cu realitatea.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#nivel invatamant romanesc, #promovabilitate Bac 2010 , #bacalaureat
Comentarii
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
"Reflecta promovabilitatea la Bac nivelul invatamantului romanesc? Nu inca"