Peste 200.000 de elevi dau incepand de luni bacul la competente digitale

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 07:22
2081 citiri
Peste 200.000 de elevi dau incepand de luni bacul la competente digitale

Peste 200.000 de elevi vor sustine, incepand de luni si pana in 29 aprilie, proba D din cadrul examenului de bacalaureat, constand in evaluarea competentelor digitale.

"Pentru sustinerea ei s-au inscris 212.088 elevi, repartizati in 1.411 centre de examen. Proba D se desfasoara in laboratoarele de informatica din unitatile de invatamant liceal si presupune doua etape, ce cumuleaza maximum 90 de minute ca timp de lucru, si anume rezolvarea unor sarcini de lucru referitoare la domeniul: "Mijloace moderne de comunicare. Reteaua Internet"(durata acestei etape este, de regula, de 15 minute, dar nu poate depasi 30 minute) si rezolvarea unor sarcini de lucru din celelalte domenii de competenta prevazute in programa de bacalaureat, careia i se aloca restul timpului ramas pana la cele 90 de minute cat are proba, cumulat", se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei.

Candidatii au de rezolvat un numar de aproximativ 16-17 de itemi, ce vizeaza competente din urmatoarele domenii: "Concepte de baza privind sistemele de calcul", "Utilizarea computerului si organizarea fisierelor/sisteme de operare", "Procesoare de texte", "Procesoare de calcul tabelar", "Prezentari", "Baze de date" si "Mijloace moderne de comunicare. Reteaua Internet (HTML)".

Subiectele pentru proba D, de evaluare a competentelor digitale, se stabilesc de Centrul National pentru Evaluare si Examinare, potrivit programei de bacalaureat elaborate pe baza programei scolare a disciplinei "Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor", studiata in trunchiul comun, la toate filierele, profilurile si specializarile, pe parcursul claselor a IX-a si a X-a de liceu. Subiectele, precum si pachetele de fisiere, vor fi transmise in conformitate cu procedurile elaborate de CNEE privind transferul de subiecte pentru examene si evaluari.

Comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor digitale, organizata la nivelul unitatii de invatamant liceal, asigura, inaintea probei de evaluare a competentelor digitale, pregatirea laboratoarelor de informatica si a calculatoarelor pentru buna desfasurare a acesteia. Comisia se va asigura ca toate calculatoarele au softul necesar pentru rezolvarea subiectelor, in conformitate cu programa de bacalaureat pentru proba de evaluare a competentelor digitale, ca exista conectare la internet pentru fiecare calculator etc.

Totodata, la pregatirea calculatoarelor se va avea in vedere ca, in timpul probei, candidatii sa nu poata comunica intre ei prin calculator si ca toate calculatoarele sa aiba aceeasi informatie pentru toti candidatii. Acestia sunt repartizati in sali, in ordine alfabetica, cate unul la calculator, conform planificarii. La finalul probei, candidatii vor furniza comisiei un folder in care vor memora produsele software obtinute prin rezolvarea subiectelor propuse, precum si un fisier in care vor nota raspunsuri la eventualele intrebari continute in subiecte.

Se interzice candidatilor sa patrunda in sala cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de stocare a informatiei, de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu. Rezultatul obtinut de fiecare candidat nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta in raport cu standardele europene recunoscute in domeniu.

In functie de punctajul obtinut, se va stabili nivelul de competenta digitala a candidatului, dupa cum urmeaza: utilizator incepator (0-25 puncte), utilizator de nivel mediu (26-50 puncte), utilizator avansat (51-74 puncte) si utilizator experimentat (75-100 puncte). Rezultatele finale se comunica dupa ultima zi de examen. Un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova examenul de bacalaureat.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Bacalaureat competenet digitale, #probe bac , #bacalaureat