Profesorii dau ministerul in judecata pentru prelungirea Bacalaureatului

Luni, 31 Mai 2010, ora 11:56
2379 citiri
Profesorii dau ministerul in judecata pentru prelungirea Bacalaureatului
Foto: Arhiva

Sindicalistii din invatamant vor da in judecata Ministerul Educatiei pentru modificarea calendarului de Bacalaureat prin inlocuirea perioadei 31 mai-4 iunie cu 31 mai-25 iunie.

"Orice ordin de ministru trebuie sa treaca prin consiliul de dialog social. Vom ataca in contencios administrativ acest ordin al ministrului", a declarat luni liderul Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

Ministerul Educatiei a prelungit perioada de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba moderna din cadrul examenului de Bacalaureat pana pe 25 iunie, printr-un ordin al ministrului Daniel Funeriu adoptat pe 27 mai.

Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Marian Pop, spune ca prin modificarea calendarului de Bacalaureat se dovedeste ca "luni nu o sa fie sustinut examenul in toate centrele, asa cum sustine ministrul".

Liviu Marian Pop adauga ca sindicatele vor cere luni tuturor inspectoratelor si ministerului sa comunice in scris listele cu persoanele din centrele de examinare.

Duminica, Ministerul Educatiei anunta ca potrivit raportarilor de la inspectoratele scolare judetene, proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala se va desfasura in conditii normale.

"Mesajul principal este ca bacalaureatul se va desfasura in conditii normale in cele 1.419 centre de examen desemnate. Se va respecta graficul initial, procedurile de transmitere a subiectelor sunt puse la punct si verificate, iar Ministerul Educatiei va monitoriza in permanenta situatia pe intreaga desfasurare a acestei probe. Doresc inca o data sa le multumesc profesorilor pentru ca, in aceste conditii dificile pe care le traversam, au pus mai presus interesul elevilor", a declarat ministrul Daniel Petru Funeriu.

Evaluarea, la care sunt asteptati sa participe peste 200.000 de candidati, presupune trei tipuri de teste - un test scris, cu durata de 90 de minute, un test oral, cu durata de 10-15 minute, si un test de intelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute.

Luni dimineata ministrul Daniel Funeriu a anuntat, intr-o declaratie de presa, ca in videoconferinta pe care a avut-o cu inspectorii scolari a fost anuntat ca in toate cele peste 1.400 de centre de examen desemnate au fost transmise si receptionate subiectele.

Sindicatele din invatamant, primele care au anuntat ca fac greva generala pe termen nelimitat din 31 mai, mizau initial pe o participare consistenta la protest. "Conform recensamantului nostru, ar trebui sa participe aproximativ 80% dintre membrii nostri, insa, dupa campania de intimidare a Ministerului Educatiei, nu vom sti decat luni cati intra in greva. Despre sensul protestului este greu de vorbit, atata timp cat nu stim ce amploare va avea acesta", a declarat, pentru NewsIn, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#bacalaureat 2010, #modificare program bacalaureat, #sindicate Minister educatie judecata , #bacalaureat