Restauratia sindicalistului de la Educatie (Opinii)

de Constantin Racaru
Joi, 07 Iunie 2012, ora 00:35

   

Restauratia sindicalistului de la Educatie (Opinii)
Cu un ministru de paie in frunte, Educatia se intoarce tiptil, dar hotarat spre restauratie. Liviu Pop, nici sa vrea nu ar avea anvergura sa se opuna intereselor uriase jucate in acest domeniu, interese aprig lovite de reforma lui Daniel Funeriu. Dar sindicalistul cocotat de un val neasteptat intr-o functie la care nici nu visa, nu are niciun apetit reformist, dimpotriva.

Primul sau gand a fost catre fostii colegi de huzureala sindicala carora a decis sa le da inapoi tortul gustos si satios al celor 16 milioane de euro adunati anual din cotizatiile sindicale. Fostul ministru anulase colectarea automata din leafa dascalilor a acestor cotizatii, ceea ce i-a lovit in inima pe guralivii sindicalisti a caror putere si bunastare se intemeia pe aceste sume.

Ei bine, Liviu Pop abroga acest ordin. Nu de grija liderilor sindicali. Nici sa nu va ganditi la asa ceva!. Dl. ministru murea de grija profesorilor cu CAR, ale caror rate pentru aceasta forma de creditare nu puteau fi luate direct din salariu, ceea ce, nu-i asa, reprezinta o chestiune de viata si de moarte, ca mersul la caserie cu rata dauneaza foarte grav sanatatii.

Si, ca orice sindicalist care se respecta, dl. Pop este un autentic democrat. Cum pentru modificarea bacalaureatului de anul acesta nu prea mai e timp, pe cel de anul viitor, domnia sa intentioneaza sa-l organzieze dupa cererea clientului. Adica dupa cum vor elevii care vor fi consultati prin referendum ce fel de examen prefera: diferentiat in functie de profil sau unic pentru toti. Probabil ca a doua intrebare se va referi la camerele de supraveghere pe care dl. Liviu Pop intentioneaza sa le inlocuiasca cu voluntari zelosi. Aveti trei incercari sa ghiciti ce vor raspunde la referendum elevii, ce fel de bacaluareat vom avea din nou si cat va valora bucatita de hartie numita diploma.

Nu stiu daca bacalaureatul diferentiat ar fi o solutie buna si as dori o dezbatere serioasa pe tema aceasta, in care sa se intalneasca toate argumentele si contraargumentele. Deocamdata cred ca este nedrept ca un absolvent de matematica fizica, de exemplu, sa dea un examen foarte serios, in vreme ce un absolvent de liceu de sport sa se bazeze pe salturi inainte si inapoi pentru ca apoi diplomele lor sa aiba exact aceeasi valoare si sa reflecte acelasi nivel de pregatire.Cert este ca nu elevii trebuie ia aceasta decizie. Cert este ca democratia nu are ce cauta in astfel de domenii. Este ca si cum ai face un referendum pentru a intreba poporul daca vrea impozite mici sau mari. Adica un populism gretos, care ascunde intentia de a anula orice urma de exigenta si de seriozitate din examenul de bacalaureat. De ce se stie.

Pe de-o parte, pentru ca absolventii si familiile lor voteaza, iar votul este cu atat mai binevoitor cu cat bunavointa examinatorilor este mai mare. Pe de alta parte, fabricile de diplome duc lipsa de materie prima dupa socul promovabilitatii. Iar daca ne uitam pe impresionanta lista a politicienilor care predau numai la Spiru Haret, vom intelege exact de ce afacerea trebuie sa prospere.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6508 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Funeriu
rank 5
Daca-mi permiteti un mic interventiu...despre diplomul de bac...
(subs.neutru-un interventiu, doua interventii)
Eu sunt fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu... Vad ca se ridica problemul (gen neutru: un problem, doua problemuri) diplomului meu de bacalaureat! Pentru aceasta, voi face o incursiune in istoria distinsei mele familii.
Tatal meu, Ionel Funeriu, acum unul din cei mai bogati profesori universitari din Romania, a fost persecutat de regimul comunist! A fost trimis in exil la doua universitati din Polonia in 1974, iar cand Directia de Informatii Externe a Securitatii, care l-a trimis acolo, a observat ca tata a indurat toate torturile poloneze, l-a retrimis, ca pedeapsa mai aspra, profesor la Universitatea din Strasbourg, intre 1984-1987, unde a indurat torturile franceze! Eu eram licean pe atunci si securitatea, vazand ca nu are succes cu tatal meu si ca am talent la chimie, m-a trimis in 1988 la Strasbourg. Acolo m-am declarat refugiat politic si am urmat ultimul an de liceu. Familia mea, in Romania, a suferit persecutii cumplite pentru asta! Leafa tatalui meu a fost dublata, a primit o noua locuinta, dar nu-mi aduc aminte prea bine toate persecutiile comuniste pe care le-am suferit eu si distinsa mea familie… Despre diplomul meu de bacalaureat nu pot sa vorbesc prea mult! Este un document secret, clasificat la DIE, apoi la SIE. Nu puteam sa ma intorc in tara sa dau bacalaureatul, imi distrugeam acoperirea ca “fugar", bacalaureatul francez era prea greu pentru mine intr-un timp asa de scurt, asa ca domnul Plesita a ordonat sa mi se fabrice o diploma de bacalaureat, desi in Romania absolvisem numai 11 clase. Asta ca sa pot urma o facultate de chimie in Franta, sa ma infiltrez in laboratoare de cercetare si sa pot servi patria socialista si pe distinsa Academiciana Elena Ceausescu cu cele mai noi cercetari despre polimeri si poliperi, sub forma de articole gata scrise, care sa fie semnate de distinsul colega academiciana.
niculaeda
rank 5
ponta ,
- unde i-ai gasit tata ? sau i-ai primit pe lista ca stoichita echipa ?
SC USL Felix SRL
rank 1
L-a cumpărat de la Cristoiu. L-a născut găina lui aproape viu.
.
bum
rank 5
normal la educatie trebuia sa intre "tripleta" -
- Vanghelie - Voicu - Nastase -
CE cauta acest Pop acolo ?
nu are nici umor , si nici initiativa umoristica ! nu are talent deloc !
AdyCa
rank 4
Un guvern de hoti, incompetenti si plagiatori.....
Iar cel de mai sus este un exemplu graitor....
nusual
rank 5
uselie generale
Fugiti...au venit comunistii.Ciuma rosie.Niciodata sa nu credeti burghezia marxista.Jos comunistii lui ilicisi haplea in costum.
harris_bmb
rank 5
ponta
trimite mizeria asta sindicalista la groapa de gunoi
niculaeda
rank 5
@SC USL Felix SRL
- excelent !
Ghilotina
rank 5
nu ma mai mira nimic; nu ma mai ingrijoreaza NIMIC
totul e desertaciune care va sfarsi ca Jugoslavia .
calculator
rank 1
Sunt aici cativa "latrai oranjati" fara minte si fara meserie
dar care isi dau cu presupusul despre orice.
Da , bacalaureat diferentiat, pe nivele de pregatire corespunzatoare cu capacitatea elevilor, aceasta este solutia modernas aplicata in tarile dezvoltate. Cine are minte si putimta de invatatura se prezinta la Bac-ul de cel mai inalt nivel la mate, fizica, informatica , engleza,biologie etc Stiintele exacte fiind astazi domeniul prioritar.Cine nu are stiinta si putinta nu se prezinta la bvac si primeste doar o diploma de absolvire a liceului.Cei cu bac-ul de cel mai inalt vor avea acces la cele mai bune scoli si "sita valorrilor se va cerene"
Basescu si acolitii sai vor ca toti roamniui sa fie la fel de inapoiati ca ei.Nu le va merege
finita la comedia portocalia !
Apollo13
rank 3
Da, are cuvintul...
...tov.rcaru, se pregateste tov.Chis (azi inca nua a parut) si pentru miine dimineata se pregateste Ioana Ene. Mai sinteti multi pitigoi de acest fel? Ati devenit stahanovisti! Sa vedem ce-o sa mai scrieti de duminica incolo!
niculaeda
rank 5
@Apollo13
- nu-ti face griji , nu ramaneti singuri !
rc
rank 5
daca pe *** nu te ajuta capul
sa evaluezi schimbarile, de ce mai pierzi vremea pe ziare.com? Omul ti-a explicat in articol ca noul ministru a restaurat coruptia sindicala si obligativitatea fiecarui profesor sa dea tainul, ca le place sau nu si aberatia de a intreba elevii cum vor sa dea examene. Daca esti in stare sa cometezi subiectul, comenteaza, daca nu, asta e. Ne intoarcem la scoala comunista unde toti au o dipploma care nu inseamna nimic, ca orice nulitate sa poata ajunge in conducere
Voodoo
rank 5
@Apollo13
Scuza-ma, ce ziceai despre ce scrie in articol?
niculaeda
rank 5
@Voodoo
- scuza-l si tu , ca n-a primit mailu' !
Moldoveanu
rank 5
Bine Domnule !
E timpu să ne arăți cu subiect și predicat care Interese au fost lovite de reformă ! Clar și concis. E cineva in stare să arate ?
boxyro
rank 5
Pai cel mai "vizibil" interes este cel care a lasat fabricile
de diplome fara candidati. Cu un procent de promovabilitate de 30% crezi ca mai raman suficienti studenti si pentru universitatile particulare? Ai calculat cati bani s-au pierdut de sistem prin neaccederea celor 70% in invatamantul universitar? De ce crezi ca Abramburica a incercat sa introduca stupizenia aceea de lege in care puteau ajunge la facultate si cei picati la bac? Mai putem vorbi de clasificarea universitatilor de catre ARACIS, mai putem vorbi de ..
Iti ajunge ?
Refy
rank 1
Clar
sunt interese de ambele tabere si v-a castiga doar cel mai puternic. Sentimentalisme gen "imi iubesc patria" sau ceva similar nu au loc intre sumele care se vehiculeaza.
Moldoveanu
rank 5
Nu ai răspuns la întrebare !
Arată explicit interesele și cine a fost lezat !
Tragicomedian
rank 2
Hai sa-ti zic io, ca vad ca n-ai deschis ziaru' de
... fo 12 ani. Ministrul Funeriu a pornit o reforma pentru a apropia programa si examenele din RO de cele din cele mai avansate tari UE. Si aproape a reusit. Numai ca vine restauratia uslamista.

Uzina "Spritzu Haret" - par egzamplu - produce absolventi de orice vrei tu: de la nanogelectroica, la injinerie genetica, la stiinte parapsihologice si ezoterism si pana la lansari de rachete spre Marte; la toate se preda aceeasi materi: zero barat. Daca vrei o diploma acolo, dai banu' si apoi contactezi pila ca sa-ti iei postul in primire. Fabricile apartin uslimii (PSDPNLPC).

Daaaar, ca sa te-nscrii la facultate, ai nevoie de bacalaureat (adica examen ce se da prin anumite tari la terminarea a 12 clase). Examenul de bac e buba: loazele nu mai trec iar tatuca si mamuca nu pot folosi pila pentru a deserta inca un uslamist in schema bugetului. Acuma, cu contra-reforma uslamista, loazele vor lua bacul cu brio si cu scuze de la guvern pentru deranj.
Stan
rank 5
lasa-l pe maldavan, ca el in Romania n-a fost...
...niciodata.
Isi da si el cu presupusu si face exercitii de scriere romaneasca. Tot e ceva...
DR.STRANGELOVE
rank 5
Ce e drept, e drept.
Reforma ministrului fara bacalaureat a lovit destul de aprig in interesele obscure ale fabricilor de diplome numite universitati particulare si in dinastiile profesorilor brontozauri. Dar pe langa partile ei bune, legea lui Funeriu a inclus din pacate atatea greseli si atatea aiureli, incat a creat un haos total in invatamant, adica mai mult a stricat decat a ajutat. Si in acest caz s-a dovedit ca "iadul este pavat numai cu intentii bune". Poate ca daca s-ar fi pregatit si si-ar fi sustinut bac-ul in adolescenta, aceasta reforma ar fi fost facuta mai cu cap.
Kiatra Neamt
rank 4
Decat ca tine cu bac-ul luar dupa facultate...
.
SC USL Felix SRL
rank 1
Sărăcan de tine DR.Ştromeleag, tu eşti împăiat de
la brăcinar in sus. Du-te tovarăse la Socola!
Să-ti fie rusine obrazului din talpă de bocanc de KGB-ist, mai ales pentru ce ai debordat la 19:34!
Voodoo
rank 5
?
Care facultate?
Tragicomedian
rank 2
Care bac? Freaklove a luat barca, nu mai aveau...
... loc la bac. Las' ca voteaza sa se scoata de la bac toate materiile grele si o sa avem numai olimpici si premianti.

- Ca la comunisti: sindicatul e cureaua de transmisie a sistemului de productie, iar guvernul este unealta Uslamului in jefuirea romanilor.
SC USL Felix SRL
rank 1
Ministrul fără bacalaureat? Du-te tovarăse la Socola iar dacă
te indreaptă, si la o scoală de reeducare!
Să-ti fie rusine obrazului!
Chase
rank 2
bac, apoi master degree, apoi PhD
Domnul Funeriu are PhD in chimie. Este o gluma si/or stupiditate sa vorbesti de "bac" la adresa lui - probabil uni nu inteleg ce este un PhD.
greuceanu_de_aur
rank 4
Cret.inismul e in floare
Daca lui Funeriu, fost olimpic la chimie, care a obtinut diplome la scoli cu renume, in limbi straine si autor al unor lucrari recunoscute pe plan international (nu diplome cumparate sau lucrari plagiate) au unii tupeul sa-i se conteste valoarea fiindca nu si-a dat bac-ul in Romania ca Vanghelie, ce sa ne mai miram ca in tara asta merg lucrurile cu susul in jos si ca suntem condusi de tupeisti si de li.chele.
SC USL Felix SRL
rank 1
Diversiunea cu domnul Funeriu îi aparţine turnăto-
rului analfabet Felix. Alde DR.Stromeleag sunt asinii bătrani pusi 'la produs' de ursarul securist, tinuti strans de darloage si furajati cu soia modificată genetic si canepă indiană.
DR.STRANGELOVE
rank 5
1.Un adevarat om de stiinta, dupa ce a fost demis
din functia de ministru se intoarce imediat la cercetare sau la catedra, nu umbla dupa o sinecuri bugetare pe la Cotroceni. 2. Un adevarat savant nu are nevoie de sufleur atunci cand raspunde intrebarilor presei pe chestiuni de care raspunde direct. 3. Un absolvent de bacalaureat isi dovedeste calitatea cu diploma de bacalaureat, nu prin cunoasterea unei limbi straine sau cu diplomele universitare. PS Daca doriti sa mai dialogam, as aprecia daca v-ati mentine in limitele bunei cuviinte.
Voodoo
rank 5
Degeaba
Dom'le, degeaba. N-are bacu'. Poa' sa tot vina el cu doctorate in cercetare si d'alea. Smecherii! Colegu' cu nume de film are bacu' deci e cel mai tare!
liviu_69
rank 5
Invatamantul GRATUIT incepe sa devina istorie
Invatamantul GRATUIT incepe sa devina istorie. Majoritatea locurilor la facultatile "DE STAT" sunt cu plata. Locurile gratuite sunt din ce in ce mai putine.
Daca profesorii ar vrea s-ar reduce f. mult numarul celor ce copiaza la examene. La examene devin necesare sistemele de bruiere a comunicatiilor.
Un elev/student, care vrea sa se afirme, ce sanse are intr-un astfel de sistem? Nu ar trebui sa existe egalitate de sanse?
yo-man
rank 1
nu te lasa d-le ministru !
clantaii din presa sunt asmutiti de cei care pierd controlul fondurilor posdru din minister... sute de milioane de euro sifonate de minister sub pdl pe cursuri de formare fictive...

asta-i doare pe baietii cu ramificatii si in presa ..via b1tv evz ziare.com...

macar de v-ar aresta pe toti milogii ce ati sifonat fondurile Europene in scopuri personale...

iar spre stiinta voastra mai ziare.com.pdl... omu asta chiar si-a facut datoria ca lider de sindicat.. a ajutat oamenii nu i-au furat ca funeriu si stapanul vostru basesq...
Voodoo
rank 5
@yo-man
Nu offence dar stii cumva ce studii si diplome e nevoie sa obtii pentru a ajunge lider de sindicat? Bacu' ajunge oare? A propos de Funeriu...
Tragicomedian
rank 2
Vai de mom yo-manului...
... uslica fara frica si fara creier...
m.omiduta
rank 5
@Tragicomedian
Iar ti s-a delegat limba? Cred ca ai baut apa din clopotel cand erai mic!
m.omiduta
rank 5
Domnule,
Invatamantul romanesc se degradeaza pe zi ce trece, banii nu sunt, scolile duc lipsa de dascali pregatiti, fabricile de diplome i-au avant, iar bacalaureatul reprezenta in prezent un mod de a selecta cat de cat absolventii de liceu. Modul actual de a tine bacalureatul este unul civilizat, nu vad ce ar cauta in facultate un absolvent de liceu care isi insuseste o diploma prin frauda. Sigur ca in acest fel problemle invatamantului romanesc nu se rezolva, dar se da o anumita valoare diplomei de bacalaureat. Nu stiu in ce masura ar trebui sa avem un bacalaureat diferentiat in functie de profilul liceului, din cate stiu si acuma subiectele nu sunt identice, ele difera in functie de profilul urmat. In schimb, consider ca un absolvent de liceu cu diploma de baclaureat ar trebui sa dispuna de cunostinte medi, ar trebui sa cunoasca cititul, socotitul, putintica istorie si geografie si, de ce nu, chimie, anatomie sau fizica, in functie de profilul liceului pe care l-a absolvit. La uma urmei si Basescu are dreptate, tara nu are nevoie doar de intelectuali, cine poate poate, cine nu sa se faca tinichigiu sau ospatar, cica turismul va lua avant in urma pastoririi acestui domeniu de catre domnita Udrea.
Romania nu are nevoie de oameni cu diplome, ci de oameni de calitatate.
SC USL Felix SRL
rank 1
"i-au avant"? Eşti bună de ministru în guvernul USL.
Ministrul educatiei, fireste!
m.omiduta
rank 5
@Felix SRL
Mda. Vreau si eu sa ma remarc, ce te bagi?!
Roro
rank 2
Uraaaa!
Aveti ce meritati.
Sa fiti Guvernati (uselati bine).Halal socialisti, liberali si felixisti.
Ei sa traiasca bine si sa castige bani din prostime.
Felicitari Romania, acum ai ce meriti!
stai sa vina alegerile si o sa fie o fericire deplina.
pancescu
rank 5
Dle.Racaru,
nu este democratie numai pt. anumite domenii,asta este un fel de sruto-camila.Cat priveste referendumul,este firesc ca populatia sa-si doreasca impozite mici,de ce parlamentarii sa aiva atatea gratuitati ?cazare ,transport,masina cu sofer,consilieri in parlament si in teritoriu,etc.Dece sa subventionam ong-uri,culte,institute care studiaza parul pe broaste ?De ce sa subventionam deplasarile in strainatate ale unor diversi ca premiu ca sunt membri ai unui partid sau altul ?De ce sa platim impozite mai mari pt. a avea mai mult de cheltuit conducatorii unor institutii si societati de stat falimentare ? s.a. s.a. Exemplul d.tale nu este bun cauta altul Dle.
srelu
rank 5
Completare
... si de ce sa avem un sistem de sanatate, de ce sa avem invatamant, sa platim pensii, alocatii de copii, concedii medicale, de ce ne trebuie justitie, politie, etc.

Mai bine fara. Jos cu toate impozitele!

p.s. Cat timp mai avem medici, treci si tu pe la cei de care ai nevoie.
grindina
rank 5
parerea mea
Intamplator, cei care au fost nevoiti sa echivaleze diplome straine stiu ca aplicarea legislatiei europene nu poate fi transpusa cuvant cu cuvant. Programele sunt diferite iar echivalarea iti lasa un gust ciudat de frauda. Pana la urma, cand te uiti ce fel de scoala au "bacalaureatii " si "licentiatii" nostri, o lasi mai moale. 2. Un individ scolit peste hotare are probleme cu limba romana un timp. Dar sa ne uitam la maghiarii nostri si la romanii licentiati de tip nnggg care nu cunosc nicio alta limba straina. 3. Daca profesorii inghit taxa sindicala sunt numai niste glugi de coceni si o merita din plin (sa multumeasca psd-ului la votare). 4. profii au fost mereu o clasa privilegiata in care fiecare dintre noi am bagat bani ca fraierii.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor