S-au gasit adevaratii vinovati pentru bacalaureat: Boc si Funeriu (Opinii)

Marti, 05 Iulie 2011, ora 14:45
4967 citiri
S-au gasit adevaratii vinovati pentru bacalaureat: Boc si Funeriu (Opinii)
Foto: obiectivdesuceava.ro

Domnii Boc si Funeriu i-au cam influentat pe elevi la bacalaureat. Sa nu uitam si comisiile din licee, care i-au intimidat in plus.

Un elev care luase 1 la romana, 2 la matematica si 3 la chimie zicea ca a fost foarte intimidat de comisia care intra din 5 in 5 minute in sala. Mama lui il consola spunand ca odrasla si-a cam pierdut mintile in timpul examenului, de stresat ce a fost.

Rusine, domnule Funeriu! Si sa nu-l uitam pe domnul Boc, care a lucrat si dumnealui subversiv. Chiar parintii copiilor spuneau ca Boc si-a batut joc de parinti, iar Funeriu, de copiii lor. Rusine si lui pentru acei copii care nici macar niste sinonime nu au stiut sa scrie. Ce sa mai zicem de epitete si metafore... Iar integralele au fost deja SF pentru ei.

Elevii de azi se comporta ca si cum totul li s-ar cuveni. Multi sunt indopati cu meditatii si cred ca reusita la BAC vine, asa, ca o extensie a faptului ca pompezi bani in buzunarele unui meditator. La fel isi inchipuie si parintii lor, care cred ca pot dormi linistiti noaptea, stiind ca ei cotizeaza la bunastarea unui profesor, iar copilul poate sta prin cluburi noptile, fara ca macar sa isi bata capul prea mult.

Nu este chiar asa. Fara efort, nimic nu se poate obtine. Unii plangeau in fata camerelor de luat vederi, nemultumiti si nedumeriti ca au putut lua asemenea note: 1,2,3, mai rar cate un patru si ceva.

Romana, un obstacol usor de trecut

La proba scrisa de Limba si literatura romana este foarte greu sa nu treci. Daca dai un exemplu de sinonime contextuale, daca stii ce este acela epitet, ce inseamna sens conotativ si denotativ al unui cuvant, chestiuni minimale, atunci nu ai cum sa nu treci.

Iar la al doilea subiect trebuie sa iti spui parerea si sa oferi cateva argumente personale in legatura cu o tema de reflectie, pornind de la un citat. Si nu trebuie neaparat sa rezolvi ultimul subiect, cel cu eseul, care, intr-adevar, este cel mai greu. Poti trece foarte usor peste aceasta proba daca indeplinesti o conditie: sa stii sa scrii.

Si nu sa scrii, asa, din joi in Paste, ci sa ai exercitiul scrisului. Pe care il poti face la ore, bineinteles, daca treci pe acolo si nu vii mereu cu scutiri cumparate de parinti de la prietenul medic de familie.

Cei care au ratat bacalaureatul sunt aceiasi elevi care vin cu iPhone-ul la scoala, cu masina decapotabila a tatei sau cu laptopul de ultima generatie. Si tot ei se distreaza de mama focului filmandu-i pe profesori cum isi ies din sarite, cum dau cu catalogul in catedra sau cum arunca cu cartea prin clasa. Ii pun apoi pe Internet, facandu-i de rasul intregii lumi.

O generatie cu doar 140 de caractere

O generatie care citeste mai mult de pe retelele de socializare decat din carti nu poate pretinde mai mult. O generatie care nu stie sa articuleze mai mult de 140 de caractere, si acelea agramate, prin SMS sau Twitter. Lumea in care ei traiesc i-a dus pe aceasta panta, din pacate.

Si nu trebuie sa fim ipocriti si sa spunem ca noi am fost mai destepti decat ei sau ca avem mai multe merite sau reusite personale. Nu prea am beneficiat nici noi de un bacalaureat corect intru totul. Fieacre are nereusitele lui si a avut momente de cumpana, atunci cand i se parea ca a cazut cerul peste el, cand a picat admiterea la facultate.

Ei nu sunt decat victime ale uriasului sistem corupt, care a ales sa se mai scuture putin anul acesta, asa, doar ca sa arate ca e viu si ca nu s-a inecat de tot in mizeria care l-a acoperit. Este laudabila initiativa ministrului Funeriu de a avea un bacalaureat corect anul acesta. Cu conditia sa fie la fel de acum incolo. Si nu numai bacalaureatul. Deocamdata, nu putem decat sa il felicitam.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#bacalaureat 2011 rezultate, #emil boc daniel funeriu, #ministerul educatiei licee , #bacalaureat