Bacalaureat: Sesiune speciala in primavara si meditatii platite de stat pentru nepromovati

Marti, 01 Iulie 2014, ora 18:35
5242 citiri
Bacalaureat: Sesiune speciala in primavara si meditatii platite de stat pentru nepromovati
Foto: Arhiva

Candidatii care nu s-au prezentat la bacalaureat in ultimii ani sau care nu au promovat examenul vor putea participa la o sesiune speciala, care ar putea fi organizata in februarie-martie, tot pentru ei urmand sa fie organizate meditatii platite de stat.

Posibilitatea de organizare a acestei sesiuni speciale este prevazuta intr-o ordonanta de urgenta care modifica Lega educatiei si care a fost publicata luni in Monitorul Oficial.

"In cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat speciala, aprobata prin ordin al ministrului educatiei nationale", se arata in ordonanta.

Acelasi act normativ reglementeaza plata meditatiilor de catre stat pentru candidatii care nu au promovat bacalaureatul sau nu s-au prezentat la examen, cu mentiunea ca "fiecare absolvent poate beneficia o singura data de finantare pentru a participa la cursurile de pregatire".

"In situatia in care absolventii studiilor liceale nu au sustinut, nu au promovat examenul national de bacalaureat, acestia pot beneficia de cursuri de pregatire pentru examenul de bacalaureat, organizate la nivelul unitatilor de invatamant liceal, precum si la nivelul institutiilor de invatamant superior acreditate.

Fiecare absolvent poate beneficia o singura data de finantare pentru a participa la cursurile de pregatire pentru examenul de bacalaureat. Cursurile de pregatire in vederea promovarii examenului national de bacalaureat, aprobate de Ministerul Educatiei Nationale, se desfasoara potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale", prevede ordonanta.

Potrivit statisticilor Ministerului Educatiei, in intervalul 2010-2013, circa 209.000 de candidati nu au promovat bacalaureatul. Acestia vor putea sustine, in sesiunea speciala, numai proba sau probele nepromovate. Ei vor face meditatii numai la proba sau probele pe care le au de sustinut la bacalaureat.

Oficialii MEN spun ca meditatiile ar putea incepe in octombrie si ar dura pana in ianuarie, iar sesiunea speciala ar putea fi organizata in perioada februarie-martie.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, in primavara, ca are in vedere "institutionalizarea" meditatiilor pentru cei care nu reusesc sa promoveze bacalaureatul, iar acestia sa primeasca o sansa in plus intr-o sesiune speciala de examene. "Niciun sistem din lume nu are rata de succes de suta la suta (la bacalaureat - n.red.).

Atunci cand ai 200.000 - 300.000 de copii intr-un ciclu, unii vor fi foarte buni, unii medii, unii nu vor tine acelasi ritm de pregatire. Nu trebuie sa-i pedepsim pe cei care nu reusesc de prima data, trebuie sprijiniti. Prin urmare, la Ministerul Educatiei, lucram la un proiect ca institutiile de invatamant acreditate, respectiv liceele si universitatile sa poata sa desfasoare meditatii institutionalizate pentru o perioada de trei-patru luni, strict cu programa de bacalaureat", a declarat atunci ministrul.

Pricopie a mai spus ca, dupa aceste cursuri, absolventii ar putea fi examinati intr-o sesiune de bacalaureat care ar fi programata in februarie-martie.

"Nu exclud sa introducem o sesiune de bacalaureat, dupa ce se termina aceasta sesiune de pregatire. Apare o singura problema, aceea ca programul, calendarul scolar este foarte incarcat", a spus ministrul, adaugand ca se cauta solutii pentru stabilirea unui calendar.

Intrebat daca nu exista riscul ca tinerii sa nu fie interesati de meditatii, pentru ca programe similare au fost desfasurate in unele licee si universitati, dar nu au avut succes, Remus Pricopie a spus ca in primul an "este foarte posibil ca absolventii sa nu fie foarte interesati de meditatii".

"Intentionam ca aceste cursuri sa fie finantate de stat, fie pe proiecte cu fonduri structurale, fie ca vorbim de bugetul statului", a completat Pricopie.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce șanse are Iohannis şefia Consiliului European: E văzut ca un lider care a ţinut România pe direcţia europeană în ultimii 10 ani
Ce șanse are Iohannis şefia Consiliului European: E văzut ca un lider care a ţinut România pe direcţia europeană în ultimii 10 ani
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan susţine că preşedintele Klaus Iohannis se numără printre liderii care au şanse să obţină o funcţie europeană înaltă după alegerile...
Siegfried Mureşan, ironic la adresa lui Mihai Tudose: Nu am ajuns încă la nivelul la care să comentez glumele sale
Siegfried Mureşan, ironic la adresa lui Mihai Tudose: Nu am ajuns încă la nivelul la care să comentez glumele sale
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan nu a dorit să comenteze afirmaţiile europarlamentarului PSD Mihai Tudose potrivit cărora actuala conducere a Comisiei Europene este cea mai slabă....
#meditatii gratuite bacalaureat, #sesiune speciala bacalaureat , #bacalaureat