Sondaj Ziare.com: Cine e de vina pentru rezultatele slabe de la Bac?

Joi, 08 Iulie 2010, ora 16:13
3092 citiri
Sondaj Ziare.com: Cine e de vina pentru rezultatele slabe de la Bac?

Bacalaureatul din acest an a iesit din tiparul anilor precedenti. Rata de promovabilitate a scazut neasteptat de mult, numarul contestatiilor depuse de elevi a crescut peste masura, si, in premiera, procurorii DNA au operat o serie de arestari in randul cadrelor didactice care au participat la examene.

Astfel, potrivit statisticilor Ministerului Educatiei, rata de promovabilitate a scazut, anul acesta, la 67%, cea mai mica dupa anul 2000. In plus exista licee in tara in care niciun absolvent nu a trecut Bac-ul, inclusiv in Capitala.

Bac 2010: La doua licee din Covasna niciun elev nu a luat Bac-ul

Un caz mai mult decat ilustrativ este al lui Emanuel Calin, elev la Grupul Scolar Agricol din Smeeni (Buzau). "Eu am avut media 9,50 la fizica la sfarsitul anului si Bac-ul l-am picat cu 2,40. Doamna de fizica ne dadea note mari si numai pentru ca veneam la ore si eram cuminti", a explicat el.

Record de contestatii

O alta caracteristica a examenului de bacalaureat din acest an este numarul impresionant de contestatii depuse de elevi. La nivel national, cele mai multe apartin elevilor cu note de 2 si 3, dar exista si numeroase contestatii depuse de elevii cu note de 8 si 9, care tin la medie, avand nevoie de ea pentru admiterea la facultate, in tara sau in strainatate. In fruntea clasamentului se afla Capitala, unde, din cei 21.500 de candidati, 8.256 au cerut recorectarea tezelor.

BAC 2010: Numar record de contestatii

Liliana Preoteasa, seful Directiei de Invatamant Preuniversitar din Ministerul Educatiei, a declarat ca numarul mare de contestatii "nu spune nimic nici despre calitatea bacalaureatului". "Neplatind nici o taxa, pe un elev de 2,5 la bacalaureat nu-l doare mana sa scrie o contestatie. El nu are nimic de pierdut", a declarat aceasta, explicand totodata ca sunt tari precum Franta unde nu exista "institutia contestatiei" in cazul examenului de bacalaureat, ci doar o comisie de apel unde se ajunge in cazuri exceptionale.

Aceasta opinie poate fi insa contrazisa cu usurinta de absolventii de liceu carora, in urma recorectarii contestatiilor, li s-au marit notele in mod semnificativ. De exemplu, la Colegiul National Mihai Viteazul din Capitala au fost lucrari la limba si literatura romana dar si la matematica la care punctajul s-a marit si cu 90 de sutimi.

Arestari pentru mita si trafic de influenta

Pe de alta parte, procurorii DNA au participat si ei, vrand-nevrand, la examenele de bacalaureat din acest an, in incercarea de a reduce pe cat posibil riscul fraudarii acestora.

Astfel, directorul Liceului particular "Dimitrie Cantemir" din Galati si un profesor evaluator de la un centru de examinare tot din Galati sunt cercetati penal de procurorii DNA pentru dare de mita, trafic de influenta si luare de mita.

De asemenea, ofiteri DGA si jandarmi au facut perchezitii, miercuri, la Colegiul National "Anghel Saligny", din Bacau, dupa ce 18 elevi au reclamat ca le-au fost cerute sume de bani cuprinse intre 100 si 1.000 de euro in schimbul promisiunii ca vor promova examenul de bacalaureat. Procurorii spun ca la perchezitii au fost gasite mai multe plicuri cu bani si biletele cu numele elevilor care trebuiau sa primeasca note de trecere.

Explicatii posibile

Rezultatele finale ale bacalaureatului au fost afisate joi, dupa rezolvarea tuturor contestatiilor, dar ele au suscitat deja, in ultimele zile, numeroase comentarii si dezbateri publice.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, considera bacalaureatul de anul acesta o "trezire la realitate", el reflectand situatia actuala a invatamantului.

Inspectorul scolar general al Municipiului Bucuresti, Cristian Alexandrescu, are de asemenea cateva explicatii: "Au fost mai putine incercari de fraudare ca in anii trecuti, profesorii au fost mai inflexibili. Apoi, anul acesta nu s-au mai postat subiectele pe site-ul ministerului cu cateva luni inainte de examen. Al treilea motiv: media de bac a fost calculata tinandu-se cont doar de probele scrise. Se stie ca probele orale saltau foarte mult nota finala".

"Probabil organizarea mai buna de anul acesta a aratat nivelul real al elevilor din Bucuresti si din tara. Este plauzibil insa ca profesorii sa fi fost iritati din cauza scaderii salariilor si sa fi notat lucrarile in consecinta", a explicat fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea.

In schimb, Mihaela Guna, presedintele Asociatiilor de Parinti din Romania, afirma ca: "Nu cred ca au fost subiectele prea grele, procentul de promovabilitate este mic in primul rand din cauza copiilor, care invata din ce in ce mai putin. De vina sunt si programele scolare, prea complicate. Dar si framantarile din sistemul de invatamant cred ca s-au simtit. Toata harabaura asta cu lipsa unei legi coerente pentru educatie, cu scaderile de salarii si cu greve i-a afectat si pe elevi, si pe profesori".

Ziare.com te invita la vot. Ce a influentat cel mai mult rezultatele slabe inregistrate anul acesta la examenul de bacalaureat?

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....