Turcan: Andronescu propune bacalaureatul second-hand. Varianta PNL de Bac diferentiat

Joi, 21 Martie 2019, ora 16:24
8043 citiri
Turcan: Andronescu propune bacalaureatul second-hand. Varianta PNL de Bac diferentiat

PNL critica propunerea ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, de modificare a examenului de bacalaureat cu privire la liceele tehnologice.

Prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan sustine ca varianta ministrului nu este decat o "noua pacaleala" si o incercare de a ascunde rezultatele slabe obtinute de elevi la bacalaureat.

"Bacalaureat DIFERENTIAT inseamna diplome DIFERITE! Absolventii de bacalaureat diferentiat nu ar trebui sa poata urma aceleasi universitati.

Ceea ce a propus Ecaterina Andronescu nu este altceva decat o noua PACALEALA! Ministrul Educatiei vrea sa cosmetizeze rezultatele tot mai slabe obtinute de elevi la finalizarea liceului. Ca sa creasca artificial numarul de absolventi cu diploma de bacalaureat, Andronescu propune un nou tip de bacalaureat - Second-Hand.

Din pacate, diplomele gandite de Andronescu nu ii vor ajuta pe absolventi sa se integreze in societate si pe piata muncii. Nu poti avea absolventi cu forme diferite de bacalaureat care sa-si poata continua studiile in aceleasi conditii", afirma Raluca Turcan, potrivit unui comunicat de presa remis joi Ziare.com.

Turcan avertizaza ca, daca nu se gasesc rapid solutii pentru a ajuta noile generatii, Romania va ajunge o tara cu multi someri tineri.

"Daca vrem cu adevarat sa ajutam noile generatii trebuie sa le oferim rute educationale diferite. In Romania, in ultimii 15 ani, s-au inregistrat in jur de un milion de liceeni care nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat sau nu s-au prezentat la examene. Acestia au ingrosat randurile somerilor.

Daca nu vom gasi solutii concrete pentru a-i ajuta in cel mai scurt timp, situatia actuala ne va duce intr-o stare de blocaj economic si social. In acest moment, acestor tineri li se ia sansa de a invata o meserie, iar Romania va ajunge o tara cu mai multi someri tineri, decat muncitori calificati integrati pe piata muncii.

Romania nu trebuie sa-si piarda ultimul avantaj economic din regiune: FORTA DE MUNCA BINE CALIFICATA (nu neaparat si ieftina) ", se mai precizeaza in document.

Varianta PNL

In fine, PNL propune astfel introducerea bacalaureatului diferentiat cu traseu educational distinct: tehnologic si teoretic.

"Pentru a atinge acest obiectiv, PNL propune o schimbare de viziune prin introducerea BACALAUREATULUI DIFERENTIAT cu traseu educational distinct:

- BACALAUREAT TEHNOLOGIC - care sa le asigure absolventilor, pe de-o parte, traseul spre universitati tehnice si, pe de alta parte, o meserie - o diploma recunoscuta pe piata muncii;

- BACALAUREATUL TEORETIC - care ar trebui sa le permita tuturor tinerilor sa acceada in orice forma de invatamant superior.

Aceste masuri vor trebui dezbatute temeinic. Nu se justifica modificarea Legii Educatiei Nationale in graba si mai ales in an electoral!", conchide comunicatul.

Reactia vine dupa ce Ecaterina Andronescu a declarat, pe 13 martie, ca are in vedere modificarea examenului de bacalaureat in ceea ce priveste liceele tehnologice.

Iata aici detalii - Andronescu vrea un bacalaureat mai usor pentru liceele tehnologice

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com