Urgenta electorala a bacalaureatului second hand (Opinii)

Autor: Constantin Racaru
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 00:30
3526 citiri
Urgenta electorala a bacalaureatului second hand (Opinii)

Graba cu care USL incearca sa impuna bacalaureatul profesional este cea mai buna dovada ca miscarea este pur electorala.

Altfel, o amanare pana dupa alegeri a decizie finale ar fi cel mai logic lucru. Dar dupa alegeri, decizia nu va mai conta.

Dupa ce Traian Basescu a respins de la promulgare legea privind acest bacalaureat, iar absetentismul masiv nu a permis readoptarea ei in timp util, Ecaterina Andronescu si Victor Ponta au decis sa intocmeasca o ordonanta de urgenta pe aceeasi tema.

Tinerii si parintii lor trebuie sa stie cat mai devreme care vor fi optiunile la sfarsitul acestui an scolar, a explicat premierul.

Anul scolar a inceput oricum. Sa zicem ca ordonanta de urgenta va intra in vigoare in noiembrie. O decizie finala a parlamentului ar putea fi luata in ianuarie, cel tarziu febuarie. Vi se pare ca aceasta intarziere ar schimba ceva in planurile viitorilor absolventi?

Bacalaureatul profesional nu presupune in plus decat un proiect de care cred ca niciun absolvent nu se va apuca de Craciun pentru a-l finaliza de Anul Nou. Cine este atras de aceasta solutie alternativa complet inutila, ar avea tot timpul din lume si din martie pana in iunie, cu atat mult cu cat acest al doilea tip de bac nu are niciun fel de efecte, nu deschide optiuni care trebuie luate in calcul.

Poate ca d-na Andronescu si dl. Ponta se tem ca USL sa nu piarda puterea dupa alegeri si viitoare majoritate sa tranteasca proiectul. La fel de bine viitoarea putere poate respinge si ordonanta de urgenta. Si atunci de ce graba? Unde e urgenta?

Se vede acum si de pe Luna ca urgenta este pur si exclusiv electorala. Urgenta este captarea voturilor celor ar putea beneficia de bacalaureatul second hand. Mai corect spus, ar putea fi prostiti cu acest bacalaureat second hand, pentru ca, cel putin deocamdata, el este fix degeaba.

Nu schimba nimic. Povestea cu sansele mai mari pe piata muncii este ridicola. Si pana acum absolventii liceelor tehnologice aveau un atestat de meserie care, certifica, teoretic, calificarea lor profesionala. Bacalaureatul profesional va atesta acelasi lucru si tot atat va si conta. Adica aproape deloc.

Cu exceptia catorva prieteni ai USL gata sa declare orice, oamenii de afaceri seriosi, conducatorii de patronate au declarat acelasi lucru: pe patroni nu ii intereseaza hartiile, ei sunt interesati de ceea ce stie cu adevarat sa faca tanarul si, mai ales, de seriozitatea si dorinta lui de a progresa. Si pe acestea le vede punandu-l la treaba.

Bacalaureatul profesional mangaie insa orgoliul celor incapabili sa treaca bacalaureatul national, dar care nu isi asuma propria lor lipsa de cunostinte. Bacalaureatul profesional mangaie pe cap loazele cu ifose de elite si care vor recompensa aceasta mangaiere cu votul. De aceea trebuie sa si fie legiferat pana la alegeri. Dupa aceea, aceasta imensa pacaleala electorala nu va mai conta pentru ca nu are nicio utilitate.

Doamna Andronescu face o imensa greseala care ar putea periclita viitorul absolventilor de anul viitor. Ametiti cu o hartie usor de obtinut despre care inca nu realizeaza ca nu are nicio valoare, multi copii ar putea sa se lase pe tanjeala in loc sa rupa cartea pentru a trece bacalaureatul national. Cand isi vor da seama ca au fost pacaliti, va fi tarziu.

Decat sa faca asemenea tumbe electorale periculoase, mai bine d-na Andronescu ar medita la solicitarea Universitatii Bucuresti si la verdictul profesorilor de la Sorbona si Strasbourg in cazul lui Victor Ponta. Un plagiator dovedit, dar nepedepsit in fruntea guvernului este cel mai toxic exemplu cu putinta pentru invatamantul romanesc.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Guvernul României a aprobat, joi, 27 ianuarie, Legea privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, care va aduce o comunicare mai bună a cetățenilor cu...
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. ”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer...
Comentarii
MosGerila
rank 5
O precizare, nu este vorba de "urgenta" electorala ci de
MacGigi
rank 5
Trebuie sa ma grabesc, cu 20'000 euro... imi cumpar 100 de