Vreti studenti fara bacalaureat? - Sondaj Ziare.com

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 16:25
6683 citiri
Vreti studenti fara bacalaureat? - Sondaj Ziare.com

Un grup de parlamentari PSD a initiat recent un proiect de lege potrivit caruia absolventii de liceu ar dobandi dreptul de a studia la facultate, intr-un "an pregatitor", chiar daca nu au reusit sa promoveze Bacalaureatul. Cu alte cuvinte, daca n-au fost in stare sa ia 6 la Bac, dar sunt perfecti pentru studii universitare.

Motorul acestui proiect a fost Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei atat in Guvernul Nastase, cat si intr-unul dintre numeroasele Guverne Boc.

Rectorul Universitatii Politehnice isi sustine initiativa prin argumente nastrusnice, de genul: "nevoia de a le oferi o solutie celor aproximativ 100.000 de absolventi care nu au promovat"; pe acestia, evident, "nu-i poti lasa in strada" si "nici nu rezolvi nimic daca vor ingrosa numarul somerilor"; pentru ca, zice ex-ministrul, "acesti elevi sunt parasiti de toata lumea".

Ecaterina Andronescu nu explica insa de ce un tanar de 18-19 ani, care nu are diploma de Bacalaureat, trebuie sa stea somer. Exista sute de meserii in care pot munci si inca dintr-acelea de care Romania are nevoie.

Andronescu, despre legea care le permite absolventilor fara Bac sa se inscrie la facultate

Pentru a-si explica proiectul de lege, fostul ministru a intrat chiar in direct la Realitatea TV si a dat-o la intors. "Proiectul da posibilitatea doar liceenilor care au media de absolvire peste 7, dar nu au trecut de Bac, sa intre la universitati intr-un an pregatitor, fara sa devina studenti", a precizat Ecaterina Andronescu.

Singura, impotriva tuturor

Ecaterina Andronescu a admis ca initiativa are niste hibe. Potrivit fostului ministru, greseala pe care facut-o "este aceea ca nu am discutat acest proiect in Uniunea Social ... Democrata".

Senatorul PSD Olguta Vasilescu, a anuntat, de altfel, ca nu sustine legea promovata de Ecaterina Andronescu si a precizat ca ea apare dintr-o eroare la coinitiatori, accentuand ca deja a facut cerere pentru a-si retrage semnatura.

"Consideram ca acesta initiativa este o eroare majora si o capcana pentru elevi, pentru familiile lor si pentru intreaga societate", a declarat luni si presedintele UNPR, Marian Sarbu.

Nici seful pe linie de partid al doamnei Andronescu nu este de acord cu acest proiect de lege.

Ponta: Proiectul privind intrarea la facultate a celor fara Bac nu e solutia

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, dupa sedinta USL de luni, ca proiectul initiat de colega sa de partid, Ecaterina Andronescu, prin care cei care nu au luat bacalaureatul ar putea sa intre la facultate, nu e solutia la problema.

"Acel proiect nu a fost discutat in USL, nu e solutia pentru problema, dar ridica o problema reala - 100.000 de elevi care nu au luat bacalaureatul nu au niciun statut in societate. (...) E datoria Guvernului Boc sa se ocupe si sa spuna ce face pentru cei 100.000 de tineri noi il vom sprijini", a spus Ponta.

"Nu ne apartine aceasta initiativa, nu am sustinut-o. Va pot spune un punct de vedere personal - nu cred ca asta e solutia", a afirmat si liderul PNL, Crin Antonescu.

La randul sau, premierul Emil Boc a cerut PSD si PNL "sa retraga aceasta initiativa legislativa pentru a nu crea sperante iluzorii tinerilor".

Actualul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a taxat-o dur pe fosta titulara a postului Ecaterina Andronescu: "Prin aceasta initiativa, Andronescu arata astazi modul in care a condus ministerul: in functie de interesele fabricilor de diplome care aduceau bani partidului". Ecaterina Andronescu a reactionat: a anuntat ca-l va da in judecata pe Funeriu, pentru afirmatiile sale.

Ce prevede proiectul

Propunerea legislativa semnata si de 42 de senatori PSD a fost depusa miercuri, 28 septembrie, la Camera Deputatilor si vizeaza modificarea articolului 77, alineatul 1 din Legea educatiei nationale 1/2011.

Actul normativ stipuleaza ca "absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de a absolvire cel putin nota 7, care nu au promovat examenul de bacalaureat, au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate si programei de bacalaureat".

Boc cere retragerea propunerii ca elevii sa intre la facultate fara Bac

Potrivit propunerii legislative, Senatul universitar stabileste conditiile de inscriere si de finantare a studiilor in anul pregatitor.

"Absolventii anului pregatitor care promoveaza si examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea partiala sau totala a studiilor efectuate in anul intai al programului de licenta si pot continua studiile, in conditiile stabilite de Senatul universitatii", se mai arata in proiect.

In plus, initiativa prevede ca absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat sa beneficieze de finantare in scolile postliceale de stat.

Acestia mai pot sustine - in cazul in care au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale - gratuit examenul de certificare a calificarii si pot dobandi certificat de calificare si suplimentul descriptiv al certificatului pe parcursul anului scolar.

Absolventii invatamantului liceal ar mai beneficia de formare profesionala prin ucenicie la agentii economici din localitate.

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Esti de acord ca elevii care nu reusesc sa treaca de Bacalaureat sa devina studenti?

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
Primul pas spre marea împăcare. USR îl susține pe liberalul Florin Roman la șefia Camerei Deputaților SURSE
Primul pas spre marea împăcare. USR îl susține pe liberalul Florin Roman la șefia Camerei Deputaților SURSE
USR îl va susține pe liberalul Florin Roman pentru șefia interimară a Camerei Deputaților, susțin surse politice pentru Ziare.com. Decizia va deveni oficială în seara zilei de luni, 18...
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Primarul Sectorului 1 a criticat dur comportamentul consilierilor PNL din forul legislativ local. Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand afirmă că ”USL ucide”, după ce consilierii PSD şi...
Sursa: Ziare.com