Un manual de clasa a IX sustine ca Dumnezeu a creat biologia

Vineri, 13 Martie 2009, ora 11:07
4308 citiri
Un manual de clasa a IX sustine ca Dumnezeu a creat biologia

"Biologie - Maiestrie si stralucire divina in biosfera", un auxiliar didactic pentru clasa a IX-a, a starnit valuri de nemultumire in randul Asociatiei Umaniste Romane.

Cartea este semnata de profesoara de biologie Maria Popa, alaturi de alti biologi, dar si destui teologi si a aparut la editura Casa Cartii din Oradea, informeaza Romania libera.

Presedintele Asociatiei Umaniste Romane, Remus Cernea, acuza Ministerul Educatiei ca prin avizarea respectivului material didactic elevii carora li se adreseaza sunt indoctrinati complet, iar abordarea stiintifica a disciplinei biologie este eliminata, totul reducandu-se doar la creationism.

"Cunostintele de biologie te vor ajuta sa vezi, sa auzi, sa afirmi ca fiecare celula, fiecare frunza, fiecare insecta sau oricare organism striga prin limbajul complexitatii: << Dumnezeu m-a creat! >> " sau "Plantele au fost create in ziua a treia a saptamanii de creatie, conform afirmatiilor scripturale, toate in aceeasi zi, indiferent de complexitatea lor", sunt doua din textele care se gasesc in respectiva carte.

Auxiliarul in cauza a fost avizat o singura data, in 2002, de catre o comisie din care au facut parte mai multi profesori de biologie, inclusiv inspectorul de specialitate din MECI. La vremea respectiva, potrivit unor surse din MECI, insistentele autoarei au fost extrem de mari si s-a mers pana la interventii pe la Patriarhia Romana.

Pentru a limita oarecum utilizarea acestui auxiliar, comisia MECI a dat avizul cu precizarea ca acesta sa fie folosit doar la liceele cu profil teologic. In prima etapa asa s-a si intamplat, dar apoi nu s-a mai tinut cont, auxiliarul fiind reeditat in 2006.

Teoretic, in prezent auxiliarul este complet depasit, avand in vedere ca nu se mai bazeaza pe programa scolara la biologie, care pana acum s-a schimbat de doua ori.

In replica, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii precizeaza ca aceasta carte nu este un manual si nu a fost aprobata in acest sens de MECI.

"Pe manualele aprobate de MECI se precizeaza: << Aprobat prin OM nr..... (numar format din patru cifre) >>. Pe cartea mentionata este scris << Avizat de MECI cu nr. 71817 >> ", afirma Ministerul Educatiei. (Foto: Gardianul)

Citeste si:
Florin Cîțu anunță investiții masive în Vrancea: ”Vom reduce decalajul de dezvoltare dintre această zonă şi alte regiuni”
Florin Cîțu anunță investiții masive în Vrancea: ”Vom reduce decalajul de dezvoltare dintre această zonă şi alte regiuni”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 24 ianuarie, că toate unităţile administrativ-teritoriale (UAT) din Vrancea vor beneficia de investiţii majore care vor reduce decalajul de...
George Simion promite să arate lumii cum este cu adevărat România: ”Să arătăm oamenilor că suntem altceva, ca popor”
George Simion promite să arate lumii cum este cu adevărat România: ”Să arătăm oamenilor că suntem altceva, ca popor”
Copreședintele AUR, George Simion, s-a întâlnit luni, 24 ianuarie, cu simpatizanţii ajunși în Piaţa Unirii din Foșcani. Acesta a transmis, de Ziua Unirii Principatelor Române, că partidul...