Comert cu locurile in camin

Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 16:48
5022 citiri
Comert cu locurile in camin

Una dintre marile griji ale studentilor, la inceput de an universitar, este cazarea. Penuria locurilor in caminele studentesti, combinata cu preturile mari ale chiriilor, face din vanzarea locurilor in camine o afacere profitabila in fiecare toamna.

Pentru cei care nu au primit un loc in camin, ramane alternativa obtinerii unuia in mod ilegal, iar deficitul de 30.000 de locuri in campusurile bucurestene umfla preturile pana la 700 de euro.

Desi ilegal, acest tip de comert este tolerat si chiar incurajat de administratorii de camine care, teoretic, ar trebui sa asigure transparenta repartizarii.

Ce spun studentii?

Cristi este student la master, in anul doi. Pana acum a stat legal in camin, insa in acest an a fost mai putin norocos. "Am primit loc in Leu, intr-o camera fara calorifer si fara mobilier, asa ca am apelat la solutia romaneasca, mi-am cumparat loc", spune tanarul.

Este stiut faptul ca majoritatea tranzactiilor de acest gen nu se pot face fara acordul administratorului, la care insa nu oricine poate apela. Locurile la camin se dau doar intre cunoscuti. Cum multi dintre administratori au fost prinsi in timp ce cazau ilegal studenti, acum sunt precauti si refuza, aparent, astfel de solicitari.

"Eu n-am reusit sa vorbesc cu administratora. Au venit ai mei. Au insistat o zi intreaga la ea. Pe seara, cand nu era lume, i-a cerut maica-mii numarul de telefon ... in caz ca se iveste ceva. A sunat-o cam intr-o ora pe mama, i-a zis pretul si camera", povesteste studentul. "400 de euro in buzunarul administratorei... s-a dus cu vacanta mea de Craciun", spune, nostalgic, Cristi.

Potrivit UNSR, in caminele din Bucuresti, spagile au mers, anul trecut, de la 200 de euro (peste 800 de lei) pentru o camera din Magurele sau Vitan, pana la 800 de euro (peste 3.200 de lei), in Regie sau Moxa.

Caminele din Magurele sunt cele mai prost cotate in aceasta afacere. Distanta mare de centru, gresia sparta, toaletele murdare, usile care nu se inchid si vesnicii locatari, gandacii, scad pretul pana la 200 de euro.

"Sunt virgin in viata de caminist. Mi-au dat loc in Magurele. Cand am vazut ca e la capatul lumii, in afara Bucurestiului, am zis pas. Imi caut chirie si locul il vand. Nu cu mult, ca nu face. Asa, sa-mi ajunga de cateva iesiri", spune un student.

Reclama, sufletul comertului

Un acoperis deasupra capului in anii de studentie poate fi o adevarata loterie. "Vand loc pentru o fata in Camin Grozavesti, Corp C, pentru anul universitar 2010-2011. Camera este de 2 locuri. Pret: 400 Euro", urmat, evident, de un numar de contact, este doar unul dintre anunturile de pe site-urile dedicate studentilor.

"Am invatat un an intreg, m-am dus la cursuri, am avut note bune, mi se cuvine locul(...). Daca nu am nevoie de el, mi se cuvin atunci banii", spune, incisiv, autoarea anuntului.

In Regie, anunturi precum "Fac masaj - 10 lei", "Nu mai lasati tampoanele la dus", "Nu sunati la 112 daca e petrecere", ori "Ofer prietenie, cer mancare", lipte pe lifturi, pereti sau la baie, au fost dezlipite constiincios. In locul lor, au aparut, ca ciupercile dupa ploaie, afisele cu vand/cumpar loc.

Locurile de baieti se dau imediat si anunturile dispar. Daca, pentru ei, lux inseamna doi colegi de camera in loc de patru, fetele, in schimb, sunt mai pretentioase. "Cumpar loc fata, caut colega ordonata si nefumatoare" este lipit la avizierul din Panduri. "Probabil simandicoasa, nu stie ca aici sunt camere de cinci persoane", scrie, cu roz, in continuarea anuntului.

Studentii au mai descoperit insa o "portita" prin care pot obtine un loc in camin. Tinerii se inscriu la a doua facultate, unde nu sunt ocupate locurile finantate de la bugetul de stat, doar pentru a beneficia de camin.

Citeste si:
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderul PNL Florin Cîțu și apropiații săi din conducerea partidului speră că generalul Nicolae Ciucă nu va trece de votul Parlamentului. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis va...
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
ioana1
rank 5
mafia locurilor in camine nu va disparea decat daca vor fi suficiente.