Cand isi trimit europenii copiii la scoala

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 08:23
6621 citiri
Cand isi trimit europenii copiii la scoala
Foto: Arhiva

In multe state din Uniunea Europeana s-a decis pe parcursul ultimilor ani ca invatamantul obligatoriu sa inceapa cu un an mai devreme. Romania, tara care se bate cu pumnii in piept ca are un potential urias de copii supradotati, incearca sa franeze evolutia celor mici, cocolosindu-i cat mai mult la gradinita.

Cel putin asta reiese din reactiile balbaite ale actualilor capi (formali sau informali) ai Ministerului Educatiei.

Daca premierul Victor Ponta a pendulat in privinta clasei pregatitoare, fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu s-a pronuntat pentru mentinerea ei la gradinita, aducand argumente ce pot fi lesne catalogate ca populiste si politicianiste.

TV Ziare.com: Romania are de doua ori mai multi copii supradotati ca media globala

Actualul ministru al Educatiei, Remus Pricopie, nu a exprimat o opinie clara, in calitatea sa de conducator al sistemului de invatamant din Romania, anuntand ca se va pronunta public miercuri, dupa o consultare la nivel national cu parintii care (intamplator!) au in acest an copii care ar trebui inscrisi in clasa pregatitoare. De ce nu sunt consultati si cei ai caror copii vor trebui sa intre la anul, sau peste doi ani, sau peste 5 ani in clasa pregatitoare nu am inteles.

Cine va decide pana la urma ce se intampla cu clasa pregatitoare si in baza caror ratiuni ramane sa aflam in scurt timp. Ce stim cu siguranta este modul in care a fost abordat subiectul in celelalte state membre ale comunitatii europene.

Redam mai jos cateva fragmente dintr-un raport oficial al Comisiei Europene intitulat Date cheie privind educatia in Europa 2012 si publicat in februarie 2012 de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura (EACEA P9 Eurydice), sub semnatura comisarului european pentru Educatie, Androulla Vassiliou.

Sunt copiii romani mai grei de cap?

"Incepand cu anul 1980, s-a observat o tendinta generala de crestere a duratei invatamantului obligatoriu in aproape toate sistemele de invatamant, in vederea garantarii achizitiei de competente cheie.

In zece tari, invatamantul obligatoriu incepe cu un an mai devreme (chiar cu doi ani mai devreme in cazul Letoniei). La cealalta extremitate, treisprezece tari au extins durata invatamantului obligatoriu cu un an sau doi, iar in Portugalia, in urma reformelor recente, cu trei ani", se arata in raportul citat.

"Copiii incep educatia formala la o varsta din ce in ce mai frageda. In perioada 2000-2009, in medie in UE-27, ratele participarii copiilor de 3 ani, 4 ani si 5 ani la invatamantul prescolar sau primar au crescut cu 15,3%, respectiv 7% si 6,3%, ajungand in jur de 77%, 90% si 94% in 2009.

Participarea copiilor in varsta de 3 ani la invatamantul prescolar a fost aproape generalizata in Belgia, Danemarca, Spania, Franta si Islanda in 2009, depasind 95%", se mai arata in documentul Comisiei Europene.

"Invatamantul obligatoriu incepe in cele mai multe tari la nivel primar (de obicei, la varsta de 5-6 ani). In Bulgaria, Grecia, Cipru, Letonia, Luxemburg, Ungaria si Polonia, invatamantul obligatoriu cuprinde si nivelul prescolar, iar copiii (cu varsta de patru/cinci sau sase ani) sunt obligati sa participe la programe de invatamant prescolar concepute, in primul rand, pentru a-i familiariza pe copiii foarte mici cu un mediu similar celui scolar.

In Olanda, Malta si Regatul Unit, invatamantul obligatoriu incepe de asemenea la varsta de patru sau cinci ani, dar copiii sunt integrati direct in programele de invatamant primar", se precizeaza explicit in raport.

In document se mai subliniaza faptul ca exista la nivelul statelor membre UE o "tendinta generala de crestere a duratei invatamantului obligatoriu la zi".

"Una dintre conditiile crearii unei populatii bine educate este o crestere a duratei educatiei. Durata previzibila a educatiei este o estimare a numarului de ani pe care se anticipeaza ca un copil de cinci ani ii va petrece in mod normal in sistemul de educatie in cursul vietii sale", este una dintre concluziile raportului citat.

Intr-un context european in care se apreciaza ca "sistemele de educatie si formare trebuie sa-si modifice prioritatile astfel incat sa se asigure ca toti cetatenii europeni au cunostintele, abilitatile si competentele necesare pentru a face fata provocarilor si cerintelor locurilor de munca si ale vietii moderne", copiii romani de 5-6 ani, capabili sa se descurce pe calculator, par sa fie considerati de autoritati incapabili sa tina un stilou in mana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#clasa pregatitoare, #invatamant primar Uniunea Europeana, #copii scoala Uniunea Europeana , #clasa pregatitoare