Invatamantul mesterului Manole (Opinii)

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 23:55
5873 citiri
Invatamantul mesterului Manole (Opinii)
Foto: Arhiva

Nici n-a inceput bine acest an scolar, chinuit cum a inceput, cu intarzieri si balbe, in mare masura improvizat pe nervii parintilor si spre nedumerirea copiilor, ca Victor Ponta a si anuntat schimbarea.

Este foarte posibil ca, de anul viitor, clasa pregatitoare sa se intoarca la gradinita, a declarat Victor Ponta. Adica la loc comanda!

Fac parte dintre cei care au avut anumite indoieli ca transformarea grupei pregatitoare in clasa pregatitoare a fost cea mai buna solutie. Si nu pentru ca argumentele invocate de fostul ministru al Educatiei nu ar fi valabile.

Aveam cea mai imbatranita populatie scolara, aveam prea multi copii care intra direct in clasa intai, total neacomodati cu colectivitatea si cu o minima disciplina, educatia precoce este un concept deja aplicat de ani buni in Europa, iar gradinitele, cu patru trepte concomitente, erau supraagomerate, motiv pentru care multi copii nu puteau prinde un loc.

Dar, pe de alta parte, nu stiu daca sunt indeplinite conditiile de infrastructura pentru trimiterea unor copii de 5 ani la scoala. Si nu ma refer doar la profesori, clase si mobilier, ma refer la ceea ce se intampla cu copiii dupa ora 12.

Nu stiu cate scoli au sistem after school, asa cum aveau gradinitele program pana la 18, si nici cele existente nu le pot oferi copiilor aceleasi conditii ca la gradinita, adica odihna de dupa-amiaza, necesara, potrivit medicilor, pentru copii atat de mici. In plus, sistemul after school este mai scump decat gradinita cu program prelungit.

Dar, daca tot am pornit pe dumul acesta, daca tot au fost facute investitiile, a aparut programa, mi se pare o nebunie sa o luam de la capat, cu aceeasi nebunie, dar in sens invers. Daca tot a fost facut pasul, nu vad de ce nu am merge pe drumul acesta, creand infrastructura necesara.

Cum nu a asteptat niciun fel de evaluare a noului sistem atunci cand a anuntat revenirea la forma anterioara, e clar ca Victor Ponta nu este curios daca el este viabil si nu presupune doar unele imbunatatiri.

Daca era atat de convins ca nu e de acord cu el, de ce a mers mai departe cu proiectul dupa ce a preluat guvernarea. Daca facea pasul inapoi in luna mai, lucrurile ar fi fost deja clarificate.

Cand a ajuns Victor Ponta premier, nici macar nu incepusera inscrierile la gradinita, mobilierul nici nu fusese comandat, profesorii nu fusesera angajati, aparuse doar programa ce putea fi utilizata foarte bine si de catre grupa pregatitoare, asa ca totul putea fi readus in forma anterioara.

Este posibil ca Guvernul sa nu mai revina asupra clasei pregatitoare, iar Victor Ponta sa fi aruncat doar o declaratie de campanie. Ar fi un imens cinism sa te joci cu nervii unor parinti care, din nou, nu o sa mai stie ce sa creada si la ce sa se astepte. Unde mai pui ca d-na Adronescu introduce un nou tip de bacalaureat, electoral, si este probabil ca noul Cod al Educatiei, elaborat deja, sa schimbe iarasi din temelii intreg sistemul.

Acesta este cel mai mare blestem la scolii romanesti din ultimii 20 de ani. Nu salariile mici ale profesorilor, nu scolile darapanate, nu lipsa dotarilor, ci instabilitatea si incertitudinea. N-a existat ministru care sa nu demoleze din temelii ce a facut precedentul ministru si sa isi impuna propria viziune.

Nici nu putem sa ne dam seama ce a fost bine si ce nu, pentru ca lucrurile nu au timp sa se aseze, sa intre intr-o logica fireasca, sa se lege si sa-si arate cu adevarat atat hibele, cat si avantajele, pentru a fi imbunatatite nu anulate. Invatamantul romanesc este un zid al mesterului Manole, care cade mereu tot in capul elevilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#clasa pregatitoare Guvern Ponta, #modificare legea Educatiei Andronescu , #clasa pregatitoare