Invitatii Ziare.com Oana Badea: Ignorati "bocitoarele electorale"!

Luni, 04 Februarie 2013, ora 10:55

   

Invitatii Ziare.com Oana Badea: Ignorati "bocitoarele electorale"!
Intr-o forma sau alta, despre clasa pregatitoare se vorbeste in spatiul romanesc de aproximativ 15 ani. Devine penibil sa mai sustii ca nu a existat dezbatere! Si totusi multi se-nghesuie la masa penibilitatii.

Clasa pregatitoare, vazuta ca una dintre solutiile de primenire a sistemului de invatamant preuniversitar atat de des criticat, este rezultatul unui amplu proces, pe care, de dragul adevarului, este bine sa il facem cunoscut.

In 1998, ministrul Educatiei de la acea vreme, Andrei Marga, propune introducerea clasei pregatitoare, dar decide ca sistemul nu este inca pregatit. Ministrul PDSR, Ecaterina Andronescu introduce masura inscrierii copiilor in clasa I de la varsta de 6 ani, in anul scolar 2002/2003. Parlamentul a diluat decizia acesteia prin eliminarea obligativitatii, lasand libera optiunea parintilor cu privire la debutul scolaritatii.

In 2007, dupa ce comisia prezidentiala pentru educatie face public documentul "Romania educatiei, Romania cercetarii", liberalul Cristian Adomnitei prezinta un pachet de legi ale educatiei, care propune pentru invatamantul primar un prim an suplimentar numit clasa pregatitoare.

Consolidata ca solutie viabila in multe dintre sistemele de educatie europene si sustinuta in timp de toate fortele politice, asa cum am aratat deja, clasa pregatitoare se regaseste firesc in Legea Educatiei Nationale din 2011.In an electoral, politica dauneaza grav educatiei

Si totusi care sa fie cauza valului de contestari din anul 2012? Personaje, fapte si afirmatii apartinand parca unui scenariu, pot oferi raspunsul plauzibil. Intre teama de nou a celor care nu apartin decidentilor, sistemului de invatamant sau formatorilor de opinie si prim solistii contestarilor exista o linie de demarcatie foarte exacta. Cateva voci s-au distins in corul bocitoarelor, iar opinia publica a fost de multe ori inclinata spre a le acorda credit.

Daca insa facem sinteza afirmatiilor concluzia ramane una singura: in an electoral, politica dauneaza grav invatamantului si educatiei in general. Rememorati momentele, tensiunea si inapetenta publicului pentru argumente, pe tot parcursul anului trecut. Imposibil de gasit loc si pentru adevar cand totul era transat: unii erau buni, iar altii erau rai, unii castigau teren, iar altii dadeau socoteala.

In iulie 2012, Ecaterina Andronescu spunea despre clasa pregatitoare ca este "nastrusnica, fortata si nefinantata". Aceasta afirmatie reprezenta incununarea unei indelungi contestari. Luata de valul populismlui desantat n-a avut timp sa realizeze faptul ca se contrazice pe sine inainte de toate. Alegerile locale trecusera ce-i drept, dar urmau alegerile generale. Manipularea dibace a unui subiect care coaguleaza copii, parinti, bunici si cadrele didactice este o cale viabila pentru politicienii in cautare de voturi.

Cat pret sa aiba adevarul pentru un om ce-si schimba parerile in functie de adierea scorului electoral pretinzand in acelasi timp ca este un profesionist? Ma incapatanez sa cred ca o minte limpede care analizeaza afirmatiile din 2002 ale ministrului Ecaterina Andronescu, realizeaza dimensiunea gaunoasa a oportunismului zicerilor sale recente.

Dincolo de cuvinte poate se intrevede adevaratul chip al unui politicianului rece si fara scrupule.

"D-na ministru Ecaterina Andronescu mentioneaza ca in acest moment decizia care va fi luata trebuie sa tina seama de locul unde se afla Romania fata de Europa, dar tinandu-se seama si de posibilitatile tarii, de traditie. Numai in Romania se mai gaseste invatamant obligatoriu de 8 clase si trebuie sa se faca alinierea la 9 clase. Tendinta, si in celelalte tari, este de deplasare a invatamantului spre varste mai mici, de la 7 la 6 ani.

Pentru realizarea acestui lucru se impune modificarea legii invatamantului si de aceea in anul 2001 s-au facut foarte multe analize referitor la costurile, numarul de profesori si de sali. Pentru fiecare varianta care este prezentata in materialul documentar exista si avantaje si dezavantaje. Dintre toate variantele analizate in materialul documentar inaintat, orientarea la prelungirea cu o clasa in zona preprimara are cele mai mici dezavantaje."(din procesul-verbal al sedintelor Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor , in perioada 26 - 29 august 2002).

Daca in 2002 recunosti ca exista o tendinta europeana, de ce ai vrea sa o ascunzi opiniei publice in 2012, cand tendita e aproape regula? Daca in 2002 ai pus in opera toate pregatirile pentru debutul scolaritatii la 6 ani, de ce in 2012( cand oricum demografic ai pierdut populatie scolara) nu mai pomenesti nimic despre acestea? Daca in 2002 ai pus la dispozitia parlamentului studii si analize concludente, de ce in 2012 te prefaci ca ele nu exista? Intrebari retorice desigur! Mai devreme sau mai tarziu orice neadevar sfarseste spanzurat in propria urzeala.

Meteoricul, inegalabilul si irepetabilul Liviu Pop

Cu privire la subiectul clasei pregatitoare, un loc aparte trebuie sa i se acorde meteoricului de la educatie, inegalabilului si irepetabilului Liviu Pop. In februarie 2012, politrucul vopsit in sindicalist intoxica opinia publica afirmand ca ministerul "doreste reducerea a inca 2.000 de posturi din invatamant prin introducerea clasei pregatitoare". Astazi nu se ascunde de rusine desi exista dovada cat se poate de clara ca infiintarea acestei clase a generat un plus de aproximativ 1.500 de posturi. Peste 37.000 de copii sunt cuprinsi in sistemul de invatamant fata de anul precedent.

Acelasi politruc urechea pur si simplu ministerul pretinzand ca recensamantul copiilor de 6-7 ani este eronat: "Constat ca 140.000 de copii nu mai sunt in Romania". Guvernul din care facea parte a confirmat cifrele recensamantului contestat de Pop, prin statisticile oficiale de la inceputul anului scolar 2012/2013. Atunci nu mai lipseau 140.000 de copii. Liviu Pop nu mai era ingrijorat. Pentru un scaun de senator te poti juca de-a zvonacul cat ti se cere si apoi brusc poti deveni amnezic.

Mai 2012 reprezinta apogeul in materie de clasa pregatitoare pentru Liviu Pop. In calitate de ministru interimar intrebat fiind despre utilitatea clasei pregatitoare declara: "Nici eu n-am inteles. Am mostenit-o de la fostii ministri." Asa e, cand vii intr-un minister cu nimic la purtator, accepti si mosteniri neintelese.

Si daca esti Liviu Pop, in lipsa de repere ti se pare pur si simplu inteligent sa critici ceea ce nu intelegi. Dimensiunea nula a intelegerii lui Liviu Pop a condus la multe din disfunctionalitatile punerii in aplicarea a clasei pregatitoare si nu numai. Cum sa organizezi bine ceva ce nu poti intelege?

Acordul semnat de guvernul Ponta cu sindicatele valideaza tot ce s-a contestat

Acordul Ministerului Educatiei Nationale cu federatiile sindicale si Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din invatamantul preuniversitar contrasemneaza practic toate masurile si argumentele noastre. Clasa pregatitoare ramane exact asa cum a fost ea propusa in 2012. Culmea ironiei fiind aceea ca semnatarii valideaza astfel tot ceea ce au contestat. Iata si demonstratia!

Cele trei parti semnatare au convenit atat "mentinerea clasei pregatitoare ca parte a invatamantului primar obligatoriu, incepand cu varsta de 6 ani" cat si "organizarea acesteia intr-un mod mult mai flexibil, astfel incat, din punct de vedere al locului de desfasurare a activitatii, clasa pregatitoare sa se poata afla fie la scoala, fie la gradinita, dar cu acelasi curriculum si cadre didactice calificate pentru invatamantul primar."

S-ar putea spune ca flexibilitatea este marea noutate. Nici vorba! Ordinul M.E.C.T.S. nr. 6694 /20.12.2011 este foarte clar la art. 18: " Clasa pregatitoare se organizeaza in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica in care exista nivelul de invatamant primar acreditat sau autorizat. Aceste clase pot functiona si in cadrul unitatilor de invatamant prescolar - gradinite - care sunt structuri ale unitatilor de invatamant cu personalitate juridica in care exista nivelul de invatamant primar acreditat sau autorizat."

Limpede precum cristalul! Doar reaua credinta ar fi putut impiedica organizarea clasei pregatitoare la gradinita acolo unde conditiile cereau acest lucru.

Ce i-a impiedicat pe guvernanti sa extinda programele "scoala dupa scoala"?

Unii vor spune ca metodologia de inscriere in clasa pregatitoare face diferenta. Rabdarea este o virtute. Ramane de vazut cum vor respecta prevederile propriului acord care vorbeste explicit despre " gradinita/scoala de circumscriptie - optiune garantata - sau o optiune pentru o alta unitate de invatamant, in functie de locurile disponibile si pe baza unor criterii obiective de departajare".

Garantarea locului, inteleasa ca siguranta parintelui asupra acelui loc impune fara dubiu un calendar cu etape de inscriere. Competitia inevitabila pentru anumite scoli impune de asemenea criterii de departajare. Si atunci care mai e diferenta fata de ceea ce s-a aplicat anul trecut? Mai mult, cand metodologia privitoare la clasa pregatitoare a aparut in ianuarie 2012 eram acuzati de mare intarziere. In 2013 contestatarii devin darnici. Metodologia poate sa apara in martie si tot nu e tarziu. Cuvantul acord sa fie scris, nu mai conteaza continutul! Democratia trebuie simulata pana la ultimul sau element.

Poate sunteti tentati sa credeti ca programele de tip "Scoala dupa scoala" sunt marea noutate pe care o aduce acest acord. Eroare! Metodologia de organizare a acestui program este in vigoare din 20 octombrie 2011. Toata vara lui 2012, nu i-a impiedicat nimeni si nimic pe decidenti sa se implice in extinderea programelor spre binele copiilor pentru care, chipurile, erau ingrijorati. Au preferat metoda bocitului electoral.

Pana si prevederile referitoare la inscriere in functie de categoria de varsta au ramas aceleasi: "copiii cu varsta mai mica de 6 ani: se pot inscrie in clasa pregatitoare, dar nu este obligatoriu;( inscrierea se va face in urma unei evaluari specific); copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 7 ani: se vor inscrie obligatoriu in clasa pregatitoare; copiii cu varsta mai mare de 7 ani: se vor inscrie in clasa I."

Putem intoarce subiectul pe toate partile, dar tot nu vom gasi diferente intre clasa pregatitoare asa cum reiese din acest acord si modelul propus in ianuarie 2012. Si totusi este o diferenta. Unitatea de masura cu care s-a facut aprecierea a fost diferita in functie de propunator. E tot mai evident ca semnatarii acordului sunt "pentru unii muma, pentru altii ciuma". Iar pentru asta ma tem ca s-a platit un pret.

Scurte concluzii

Ceea ce era de demonstrat, s-a demonstrat. Singurii care au iesit din logica electorala sunt si singurii pentru care interesul educational al copiilor a contat inainte de toate, cu riscul bine cunoscut.

Pana cand ipocrizia mai poate face cariera, orice solutie corecta pentru sistemul de educatie se afla realmente sub asediul posibilei demonizari.

Pentru ca nu e niciodata tarziu sa devii rezonabil ne ramane ca alternativa prezentarea faptelor . Acestea nu mint niciodata pentru ca sunt fapte si nu vorbe.

Dobandirea anticorpilor fata de manipularea politicianista se detaseaza ca necesitate de vreme ce "vaccinul" impotriva acestui gen de virusare nu a fost inca inventat.

Oana Badea a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Educatiei in guvernul Boc, dupa ce, anterior, a fost inspector scolar general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Alba.

Despre ce vrei sa scriem?
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3716 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
costelus2011
rank 5
Rromanca din Pagida Aiudului cu trei facultati in patru ani ...
... pare a fi ceva ruda cu "branconierul" de Pecica tot cu trei facultati in patru ani ... cine se aseamana se aduna ... pacat de omnul Guvernator ca a ajuns numai inginer turnator dumnealui fiind absolvent a institultului de 3(trei) ani de marina.
popelo13
rank 4
Ziare.com!
Asa de rău ati ajuns să invitati toate rezidurile societătii romanesti. O biată educatoare urcată pe un soclu de paie. Sunt atatia oameni care pot spune ceva cu adevărat. Jenant!
s-v
rank 5
Ramane
problema suprainscrierii la scolile considerate de parinti bune si foarte bune. Si anul trecut au fost probleme si anul acesta vor fi la fel. Mutatiile in buletin de ultima ora, in anumite circumscriptii, vor functiona si anul acesta?
Utilizator sters
Plastroc încă trăiește...
...tonomac Plastroc,ce știi tu despre educația din școli? Tu nu știi decat educația comunistă din școlile comuniste pe care le-ai frecventat și pe care incă o ai...

Viva ilustrul și onorabilul profesor și senator,Voiculeco!
vladdumitru14
rank 1
Sinistru !
Iar a apărut d-na educatoare? Ce sa facem ca aceasta figura sinistra sa fie data uitarii ?
Utilizator sters
Nu prea am rabdare sa citesc ce abereaza Oana Badea pe aici.
Dintr-un motiv destul de simplu: i-am vazut activitatea cind era in spatele lui Funebriu si debita numai aberatii. Apoi, implicarea sa in camopaniile electorale pentru alegeri partiale mi-a lasat un gust amar. Venea cu aceleasi promisiunu mincinoase, propaganda specifica pedelisto-comunista, iar dupa ce pierdea alegerile nici 0,1% nu facea din ce a promis.
LIBERALUL
rank 5
Depolitizeaxă-te!
Mai bine de jumătate din articol,ai zis bine,Eu am
urmărit permanent,din interiorul sistemului ,fiind
consilier educativ și mai apoi ca discuții ce semănau
cu"sarba-n căruță"!
Fără a mai invinovăți punctual o guvernare ori un ministru și echipa lui,nu am văzut nicăieri,dovada
experimentului,a concluziilor,a dezbaterilor cu
argumentul psihologilor și pedagogilor!Abia după aceea,ar fi urmat organizarea ce ar fi completat ciclul gimnazial,ori acel NU,care ar fi fost tot
demonstrat,că nu e cazul ca să fie inlocuită grupa
pregătitoare din grădiniță,cu clasa ,fie zero,din școală!
Privind școala după școală,altă problemă,după părerea mea și mai gravă,dacă e generalizată acum,cand distanțele de la școală-acasă,se măresc!
Aici,săli de mese la 13,de odihnă,de pregătire la
obiectele decise ca fiind in sistem școală după școală,nu trebuie să ducă la uniformizare ...
ioanaiiiiii
rank 5
am aflat ca 1/2 din tineri de 14 ani
nu prea stiu sa citeasca! pornind de la aceasta stire, ma mir ca toti trepadusii astia de prin minister, au curaj sa scoata capul in lume si sa se injure intre ei!
Turnul de observatie
rank 5
Oana Badea - un pedagog de scoala noua.
Ei si ce ma rog ar fi atat de important ca jumatate nu stiu sa citeasca? Nu or sti ei sa citeasca, dar stiu altele cu mult mai importante, de pilda stiu cum se consuma etnobotanicele si prafurile alea de tras pe nas. Mai stiu foarte bine tinerii la care faceati referire sa faca sex. Nu prea stiu insa toti care ar fi masurile de protectie fapt ce duce ca unor eleve sa le creasca amenintator burtica. Lasand gluma la o parte, d-na Oana Badea se afla intr-o grava eroare - acorda o importanta capitala acelei clase pregatitoare - la gradinita sau la scoala. La scoala a decis Oana Badea caci in ministrul sau nu se poate avea incredere ca ar sti cu adevarat despre ce ar fi vorba in aceasta lege a invatamantului.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor