Jocul electoral de-a scoala (Opinii)

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 23:57
4398 citiri
Jocul electoral de-a scoala (Opinii)

Eu inteleg si argumentele pentru care grupa pregatitoare a fost inlocuita cu clasa zero, dar si argumentele parintilor care prefera revenirea la formula anterioara.

Argumentele fostului ministru al Educatiei sunt solide. Pana la aceasta reforma aveam cea mai imbatranita populatie scolara din Europa, cu copii care incepeau scoala la 7, chiar 8 ani. Mai grav, o foarte mare parte dintre elevii care intrau in clasa intai nu fusesera prinsi in niciun fel de forma de educatie, deci nu aveau niciun reflex de socializare si niciun fel de disciplina a activitatilor in grup.

Se intalneau in clasa intai copii de niveluri extrem de diferite, foarte greu de egalizat fara risc fie de a-i pierde pe cei mai putin educati, fie de a-i plictisi pe cei veniti din gradinita.

Rolul clasei pregatitoare era tocmai de a aduce copiii la un nivel cat mai uniform in perspectiva clasei intai, sub indrumarea unor cadre didactice specializate pentru aceasta categorie de varsta si dupa o programa adecvata.

Parintii care doresc grupa pregatitoare au si ei dreptatea lor, care tine mai putin de ratiuni educationale si mai mult de cele practice. Ce sa faci cu copilul de la ora 12, daca nu ai bunici sau bani de bona? La gradinita, copiii stau pana la ora 18, au posibilitatea sa doarma dupa-amiaza, lucru important la varsta lor.

La scoala, in cel mai bun caz exista after school, dar nu peste tot. La after school copiii nu au posibilitatea sa se odihneasca, solicitarea fiind destul de mare. Nici argumentul financiar nu este de neglijat, diferenta dintre costurile intr-o gradinita cu program prelungit si sistemul after school fiind substantiala.

Este o dilema grea la care e greu de dat un raspuns transant. Dar Guvernul trebuie sa-l dea. Ori grupa pregatitoare, ori clasa zero. Deja pasul catre clasa pregatitoare a fost facut, asa ca cea mai logica ar fi fost mentinerea ei, dupa cum dorea si ministrul Educatiei.

Este straniu sa lasi o singura generatie ca un experiment suspendat, fara continuitate si cu un sentiment al copiilor si parintilor fie de frustrare, fie de superioritate, dupa caz.

Revenirea la sistemul anterior ar fi, in aceste conditii, o decizie exceptionala care ar trebui sa se fundamenteze pe un studiu de impact, care sa dovedeasca eventuale efecte negative si neajunsuri majore a caror corectare se impune.

Victor Ponta nu a invocat insa concluziile unui astfel de studiu. Are doar punctul sau de vedere, in favoarea grupei pregatitoare, pe care insa nu a avut curajul sa-l sustina pana la capat esuand intr-un compromis absolut de neinteles.

Va fi in ambele feluri si in niciun fel de fapt: "nu cred ca trebuie sa ii fortam pe parinti sa isi duca copiii la scoala la grupa pregatitoare, nici nu trebuie sa ii impiedici pe cei care vor sa mearga sa isi duca copiii mai repede la scoala, si atunci am stabilit impreuna un sistem pe care il definitivam in zilele urmatoare: pana pe 31 martie, fiecare parinte care are un copil in grupa mare sa spuna daca vrea sa ramana la gradinita inca un an, in grupa pregatitoare, sau vrea sa mearga la scoala in grupa pregatitoare", a anuntat Victor Ponta.

Este o solutie populista, care sa evite orice pret electoral, multumind pe toata lumea, dar care nu face decat sa adanceasca decalajele dintre copiii de clasa intai si sa provoace mari probleme de spatiu.

Concret, ce urmeaza? Vor fi clase pregatitoare numai in unele scoli si grupe pregatitoare numai in unele gradinite? Daca intr-o gradintia opteaza pentru a ramane inca un an doar, sa zicem, 5 copii, se va forma grupa numai cu ei, vor fi tinuti cu grupa mare sau vor fi trimisi in alte gradinite?

Daca numarul celor care opteaza pentru gradinita va fi foarte mare, ce se va intampla cu spatiile deja amenajate in scoli? Si cum ii vor cuprinde gradinitele in care in toamna va intra si o noua grupa mica?

Ce garantie exista ca anul viitor nu vom avea alte optiuni, complet diferite, determinate de, sa zicem, tocmai supraaglomerarea gradinitelor? Si atunci iar amenajam spatii in scoli sau le tinem pe cele de acum sub cheie pentru orice eventualitate?

Ce facem cu profesorii deja angajati in scoli pentru clasa zero? Ii plimbam intre scoala si gradinita dupa cum vor oscila optiunile parintilor in fiecare an?

Instabilitatea aceasta nu foloseste nimanui, cu atat mai mult intr-un domeniu atat de sensibil si cu subiecti atat de fragili. Dar cand in discutie sunt interese electorale majore, cine sa se mai gandeasca la interesul copilului?

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

„Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Retardată” Diana Șoșoacă, pusă la punct de soțul abuzat timp de doi ani
„Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Retardată” Diana Șoșoacă, pusă la punct de soțul abuzat timp de doi ani
Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă, a reacționat virulent la adresa acesteia, dezvăluind că de doi ani îndură comportamentul abuziv al acesteia. „Am renunțat la tot...
Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Deciziile partidelor, dincolo de ierarhii sau experiență pentru o anumită funcție, sunt luate și în funcție de rezultatele pe care un candidat sau o formațiune politică le au în sondajele...
#Ponta clasa pregatitoare 2013, #grupa pregatitoare gradinita, #parintii aleg scoala gradinita , #clasa pregatitoare