Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Bataia pe manuale in absenta unui nou Curriculum

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 17:37
3217 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Bataia pe manuale in absenta unui nou Curriculum

A inceput cearta intre Ministerul Educatiei si editurile de manuale, ignorand faptul ca e absurd sa tiparesti noi manuale in absenta unui nou curriculum, asteptat de 20 de ani. Ba intervine si premierul Ponta, afirmand ca-l sustine pe ministrul Educatiei in lupta cu "mafia" editorilor de manuale.

Nu cred sa existe vreun alt domeniu, asa de important, in care impotenta oficialilor decidenti sa fie mai evidenta.

Toate tarile si-au adecvat curriculumul atunci cand au trecut la un nou context economic, social, cand au avut de facut fata unor provocari si crize profunde.

Doar in Romania am ramas incremeniti in paradigma curriculara anterioara anului 1990, pentru ca altele au fost preocuparile ministrilor educatiei: fabrici de diplome, desfiintarea scolii profesionale, politizarea scolilor pana la portar si femei de serviciu, tunuri cu retele de calculatoare, manuale si auxiliare didactice, etc.

Actuala conducere a Ministerului Educatiei face pasi inapoi, respingand reforma si Legea Miclea-Funeriu, improvizand si condamnand tara la stagnare economica, pentru ca nu exista competitivitate si atractivitate in lipsa unor sisteme de educatie si formare performante.

A aparut Planul Cadru de Invatamant pentru primar, care prezinta pasi inapoi, comparativ cu Legea Educatiei Nationale (LEN) si cu proiectul pus in dezbatere publica.

In primul rand ca se pune carul inaintea boilor. Trebuia stabilita mai intai o harta a competentelor asteptate la elevi la diferite etape ale scolarizarii. Competente generale, specifice, pe discipline, pornind de la cele opt competente cheie adoptate de UE.

Ca sa stim ce asteptam de la educatie si formare profesionala, care ar fi un nou concept pentru "cultura generala" de supravietuire sociala, asteptata la sfarsitul gimnaziului de 10 clase. Adica la 16 ani. Iar liceul sa fie o etapa de preprofesionalizare care sa-ti permita ocuparea unui job in piata muncii.

Urmeaza apoi planurile cadru, eventual lista unitatilor de invatare, iar Curriculumul propriu zis trebuia scos la concurs national, pe discipline.

Curriculum inseamna astazi mult mai mult decat se crede: programe analitice, in variante minim, mediu, de aprofundare, care detaliaza competentele formate din cunostinte, abilitati, atitudini, valori; lista modulelor din discipline agregat; manuale si indrumatoare metodice pentru profesori si elevi; liste de itemi standardizate, pe variantele minim, mediu si aprofundare, in vederea evaluarii; aplicatii informatice pentru evaluarea sumativa obiectiva; indicatii metodologice pentru CDS (Curriculumul la Dispozitia Scolii) si inca alte asemenea cerinte.

Curriculumul trebuie sa fie construit pe cei patru piloni: a invata sa stii, sa faci, sa fii, sa traim impreuna si patru arii de curpindere: conceptual-teoretica, aplicativa, interdisciplinara si generatoare de invatare continua.

Iata un exemplu de plan cadru pentru clasa a VIII-a, pentru a nu fi acuzat de teoretizare.

1. Limba romana si comunicare - 3 ore

2. Limba engleza - 3 ore

3. A doua limba straina - 2 ore

4. Matematica - 3 ore

5. Stiintele mediului - 3 ore

6. Stiintele vietii - 2 ore

7. Educatie pentru societate - 2 ore

8. Educatie fizica - 2 ore

9. Informatica - 2 ore

10. Dezvoltare personala - 1 ora

Total 23 ore

11. CDS Curriculum la dispozitia scolii, tehnologii - 3+4 ore(neobligatorii)

Revenind la planul cadru de invatamant pentru primar

O prima abatere grava de la LEN este reducerea la 0-1 ore de CDS, in timp ce in lege era prevazut 25%, adica 5 ore. In timp ce vorbim de descentralizare, subsidiaritate, controlam totul de la Minister. Ca si cum ministerul ar sti care sunt nevoile de dezvoltare locala si ale comunitatilor din diverse colturi de tara.

Apoi, daca in Proiect aparea o disciplina agregat, "educatie pentru societate", aceasta dispare in forma finala, revenindu-se la formula clasica: istorie, geografie, educatie civica, religie.

Disciplinele agregat (educatie pentru societate, stiintele mediului, stiintele vietii, etc.) au rolul de a realiza un sistem unitar de competente, utile in viata de zi cu zi, unde folosesti competente combinate, nu secventiale. Aceste discipline reduc numarul materiilor din planurile de invatamant, numarul manualelor, greutatea ghiozdanelor si, mai ales, asigura flexibilitate si descentralizare, fiecare cadru didactic avand dreptul sa aleaga acele module ale disciplinei care raspund cel mai bine contextului geografic, social, economic, uman, in care isi desfasoara activitatea.

Au neajunsul ca obliga profesorii sa se recalifice pentru a le putea preda. Si cum inertia e mare, mai bine renuntam la ele.

Este bine ca apar ore de limbi moderne chiar de la clasa I, mai multe ore de sport, muzica si miscare, arte vizuale si tehnologii, toate acestea sunt inovatii binevenite.

Pana la manuale electronice, greu de procurat pentru toti elevii fiind prea scumpe, trebuia realizat noul Curriculum bazat pe LEN, adica cu 25-30% CDS, pe libertatea profesorului de a alege varianta minima, medie sau de aprofundare, functie de specificul elevilor pe care ii are in clasa.

Acestia sunt primii pasi de facut pentru a avea un invatamant performant, un mediu atractiv de invatare, nu o sperietoare care omoara curiozitatea copiilor si ii goneste din scoli, asa cum ne demonstreaza milioanele de absente inregistrate.

Apoi, incepand cu clasa a V-a, am putea separa si noi invatamantul in filiere teoretica si tehnologica, cum fac germanii. Si nu se poate spune ca nu au o econommie performanta. N-au fabrici de diplome, adevarat!

Alaturi de salarizarea strict legata de performanta si rezultatele muncii, prin masurarea progresului scolar al elevilor, fara de care niciun pas inainte nu este posibil, acestea ar fi coordonatele schimbarilor in invatamant.

Este o iluzie ca formarea si perfectionare profesorilor pot tine locul unei salarizari legate de perfomanta. Salariatii se vor orienta totdeauna dupa principiul, altminteri sanatos, al obtinerii de foloase maxime cu eforturi minime.

Nu intelegem de 23 de ani ce trebuie scolii, ministrii sunt incapabili sa elaboreze un nou curriculum, ne furam singuri caciula intr-o veselie generalizata neintelegand ca, de fapt, sapam singuri groapa economiei.

Deja este prea tarziu, pentru ca efectele se vad dupa 15-20 de ani.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#noua programa scolara, #schimbari programa invatamant, #manuale edituri elevi , #curriculum