Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invatamantul a facut pasi importanti: 9 ani de predare a Istoriei Evreilor si Holocaustului in scolile romanesti

Joi, 15 Mai 2014, ora 09:20
5021 citiri
Invatamantul a facut pasi importanti: 9 ani de predare a Istoriei Evreilor si Holocaustului in scolile romanesti

In luna octombrie a acestui an, cu ocazia Zilei internationale a Comemorarii Holocaustului, se implinesc 9 ani de predare a istoriei evreilor si Holocaustului in scolile romanesti.

Cursul de istorie are drept suport unicul manual elaborat la initiativa Fundatiei Ronald S. Lauder Romania, pentru elevii din invatamantului preuniversitar.

Pornind de la convingerea ca nu numai generatia adulta sau mediul universitar, dar mai ales cei si mai tineri - liceenii- au dreptul sa studieze acest episod atroce si singular in istoria umanitatii in termenii ratiunilor si a proportiilor sale - Fundatia si Complexul Educational Lauder-Reut au considerat ca a initia si sustine un proiect de predare a materiei in scoli, reprezinta o datorie morala, un serviciu educational care trebuie pus la dispozitia tinerei generatii.

Elaborarea manualui pe care profesorii si elevii sa foloseasca drept suport pentru studiul Holocaustului si al istoriei poporului evreu, a fost astfel demarata in anul scolar 2004-2005, iar la inceputul urmatorului an scolar, cartea a fost publicata la Editura Didactica si Pedagogica si lansata sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei.

Autorul manualului este nimeni altul decat prof. Florin Petrescu, doctor in istorie, care a servit cu devotament si profesionalism catedra de istorie a scolii Lauder-Reut. Cu un colectiv de referenti stiintifici de elita-Doamna dr. Lya Benjamin, de la Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor din Romania, domnul dr. Radu Ioanid, de la Muzeul Holocaustului din Washington si domnul prof. univ. dr. Andrei Pippidi de la Universitatea din Bucuresti, manualul fost aprobat de catre Ministerul Educatiei, pentru a fi ulterior recomandat de catre catedrele de istorie din cadrul inspectoratelor scolare din Bucuresti si din tara.

Impreuna cu partenerii sai in acest demers educational unic din istoria invatamantului romanesc - printre care si Ministerul roman al Educatiei - si in colaborare stransa cu autoritatile centrale si administratia prezidentiala, Fundatia si Complexul Educational Lauder au sustinut demersurile oficiale necesare elaborarii, aprobarii de catre autoritatile de resort, finantarii si implementarii proiectului de predare a istoriei evreilor si Holocaustului in invatamantul liceal.

Inca din anul lansarii manualului si gratie eforturilor concentrate ale initiatorilor, istoria evreilor si a Holocaustului face parte din programa optionala de istorie si se preda in zeci de scoli din tara, atat profesorii, cat si elevii dovedindu-se receptivi si interesati de perspectiva documentata pe le-o ofera cursul si manualul. Proiectul are un real ecou, marturie stand si faptul ca "Istoria Evreilor Holocaustul" se afla deja la a doua editie, iar a treia editie va fi lansata in curand.

Complexul Educational Lauder-Reut

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Istoria Evreilor Holocaust, #istoria evreilor predare licee, #Florin Petrescu istoria evreilor, #Lauder Reut istoria evreilor , #cursuri