Un altfel de sistem de invatamant: Scoala unde si parintii isi invata copiii

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 09:55
3585 citiri
Un altfel de sistem de invatamant: Scoala unde si parintii isi invata copiii

La scoala particulara Lauder-Reut, educatia se face altfel. Se face investind permanent in dezvoltarea armoniosa a copilului, pe toate planurile: scolar, emotional, personal, social. O educatie multi- si interdisciplinara, diversa, care sa ii ofere copilului sanse multiple, reale, de succes in scoala si in viata, si nu una care sa-i serveasca doar cifre viitorului olimpic la matematica.

Una dintre institutiile de invatamant de elita, chiar asa se si pozitioneaza, o "alternativa de succes la sistemul public de invatamant din Romania", o scoala unde poti studia media, comunicare, public speaking si diplomatie in limba engleza, direct de la experti recunoscuti si profesori universitari. Sau Business Skills - un curs pentru formarea abilitatilor practice de negociere si de business - coordonat voluntar chiar de un parinte, domnul Sabin Gilceava.

Va invitam sa cititi mai jos povestea domnului Gilceava, un parinte care face mai mult decat sa verifice temele copilului si sa controleze carnetul de note. Este unul dintre oamenii care inteleg scoala ca o suma de experiente, nu un bazin de informatie si care si-a dorit ceva mai bun pentru copilul sau:

Pentru informatie exista Google, pentru experienta este nevoie de mai mult

Cand am intrat la facultate aveam sperante mari. Citisem cateva carti si eram nerabdator sa invat, sa devin om de afaceri. Destul de curand aveam insa sa fiu dezamagit de sistemul de invatamant superior in care intrasem. Probabil ca nu eram singurul dintre cei aproximativ 20.000 de studenti, cati numara Adacemia de Studii Economice atunci.

Am avut insa noroc. Am intrat intr-o organizatie nonguvernamentala, iar pentru urmatorii sase ani am facut voluntariat. Cred totusi ca termenul de volunariat nu este cel mai potrivit, tinand cont ca am primit ceva la schimb. Am primit un alt sistem de invatamant. Un sistem de invatamant in care nu acumularea de informatie era importanta, cat aplicarea acesteia in viata de zi cu zi. Faceam lucrurile sa se intample, iar in acelasi timp dobandeam experientele de care aveam nevoie.

Asa am invatat lucrurile pe care nu le-as fi putut lua de pe Google. Am invatat ca este normal sa gresesc. Am invatat sa nu ma descurajez atunci cand lucrurile nu ies din prima. Am invatat sa am curaj sa visez si sa fac lucrurile sa se intample. Am invatat, in acelasi timp, ca, daca vrei sa se intample ceva, cel mai sigur mod este sa te apuci sa-l faci.

Timp de cativa ani dupa aceea m-am concentrat pe a deveni om de afaceri fiind cofondator pentru una dintre cele mai mari companii de training si consultanta din Romania. Ofeream ceea ce primisem la randul meu: o altfel de modalitate de invatare.

Odata devenit parinte a inceput, insa, sa ma preocupe din nou sistemul de invatamant. M-am intrebat ce urma sa invete copilul meu in scoala. Va fi scoala ei asemanatoare cu experienta mea de elev si student sau mai degraba se va apropia de trainingurile pe care le tin.

Acum 100 de ani, rolul scolii era de a oferi informatie elevilor. Odata cu aparitia internetului avem deja la dispozitie mai multa informatie decat suntem capabili sa folosim.

"Informatia nu este cunoastere. Cunoasterea vine din experienta", obisnuia sa spuna Albert Einstein.

Diferenta in ceea ce priveste rezultatele obtinute nu mai este facuta, neaparat, de cel care detine informatia, cat este data de modalitatea in care aceasta este sistematizata si folosita.

Scoala incepe sa aiba un alt rol. Scoala nu mai poate fi doar "un alt loc", un alt bazin cu informatie. Este necesar ca scoala sa se transforme intr-o sursa de oportunitati, de experiente pentru elevi. Scolile care inteleg noul rol isi maximizeaza sansele de a modela copiii care vor schimba ceva in societatea de maine.

Complexul Educational Lauder-Reut a sesizat foarte bine modificarile din societate si imbina, acum, teoria de care copii au nevoie pentru o baza solida in educatie, cu alte oportunitati de invatare. Filozofia lor in educatie mi s-a parut foarte aproape de ceea ce eu consider ca ar trebui sa fie o scoala si, de aceea, am fost incantat de invitatia lor de a construi si coordona programul Business Skills.

Acest program imi da, practic, sansa ca - alaturi de Lauder-Reut - sa contribui la crearea unui model de scoala care sa ofere ceea ce eu am primit ca voluntar intr-un ONG: experienta personala care sa conduca la dezvoltare de abilitati. In plus, acest model le ofera copiilor ocazia ca, inca din scoala, sa experimenteze mai multe zone de business pentru a-si gasi locul in care se simt cel mai bine si spre care au inclinatie.

Ce facem, de fapt, este sa expunem copiii cat se poate de direct la realitatile din mediul de afaceri. Pe parcursul unor sesiuni de training si simulari de business copii au ocazia de a sta de vorba cu oameni de afaceri. In acelasi timp, pe masura ce isi dezvolta un proiect de afacere, elevii dobandesc o serie de abilitati si cunostinte necesare antreprenorilor: Managementul Proiectelor, Finante, Marketing si Promovare, Abilitati de Vanzare si Negociere, Abilitati de Prezentare. Totul se incheie prin punerea in practica a ideii de afaceri.

Programul este anual si a ajuns deja la cea de-a treia editie. Nivelul de energie si creativitate de care dau dovada elevii este de multe ori peste cel pe care il intalnesc in viata de zi cu zi ca si consultant.

Ca parinte mi se pare o oportunitate buna de a ma apropia si de a intelege mai bine viitoarele generatii. In acelasi timp ma bucur sa stiu ca scoala ii ofera copilului meu mai mult decat niste teorii. Ma bucur sa stiu ca ii ofera oportunitati de a exersa, de a visa si de a pune in practica visurile.

Sabin Gilceava

Senior Partner - TREND Consult

Head of the Negotiations Program

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cursuri Lauder Reut, #program business Lauder Reut, #Sabin Gilceava trainer, #cursuri business elevi , #cursuri