Cât trebuie să plătească un liceu din România unei profesoare care a fost înjunghiată în fața cancelariei

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 23:41
5800 citiri
Cât trebuie să plătească un liceu din România unei profesoare care a fost înjunghiată în fața cancelariei
Tânărul care a înjunghiat profesoara de matematică din Ploiești, condamnat la 11 ani de închisoare

O profesoară din Prahova, victima unei tentative de omor petrecute pe holul Colegiului ”Spiru Haret” din Ploiești, a obținut în instanță plata unor daune morale în valoare de 60.000 de lei.

Banii trebuie să fie plătiți profesoarei de către școala pe holul căreia a avut loc agresiunea. Decizia a fost dată de Curtea de Apel Brașov și este definitivă.

Profesoara Andreea Alexe s-a adresat instanței după ce comisia de disciplină a colegiului a scos-o pe ea vinovată de faptul că a fost înjunghiată de un fost elev. Femeia a cerut judecătorilor să anuleze o prevedere din regulamentul intern al școlii care cere profesorilor să asigure paza în școală alături de portar, în ziua în care este de serviciu justificând solicitarea prin faptul că un profesor nu are pregătirea pentru astfel de atribuții. Instanța i-a dat dreptate Andreei Alexe și a cerut școlii revizuirea regulamentului de organizare și funcționare.

Profesoara atacată în fața cancelariei de un fost elev aflat în stare de ebrietate

Tentativa de omor s-a petrecut cu puțin înainte de vacanța intersemestrială din ianuarie 2019. În ziua respectivă, Andreea Alexe (42 de ani), profesor de matematică, era de serviciu pe școală. Potrivit Regulamentului de Ordine și Funcționare Interioară, un cadru didactic care este de serviciu trebuie să stea alături de portar și să supravegheze, printre altele, intrarea, respectiv ieșirea elevilor din școală.

În momentul atacului, Andreea Alexe se afla în cancelarie și, susține ea, supraveghea elevii urmărind monitoarele. În pauza de la ora 12.00, femeia a fost chemată pe holul din fața cancelariei de un fost elev, Alexandru Nițescu.

Tânărul, atunci în vârstă de 21 de ani, și-a atacat fosta profesoară și a înjunghiat-o cu un cuțit de bucătărie în zona abdomenului. După atac, agresorul a fugit, fiind prins în apropierea liceului de un echipaj de jandarmi. În bagajul tânărului au fost găsite mai multe arme albe, inclusiv o teslă și o sticlă plină cu cuie. Alexandru Nițescu a fost arestat preventiv încă din ziua tentativei de omor, fiind ulterior și condamnat la 11 ani de închisoare, printr-o decizie a Tribunalului Prahova, care nu este încă definitivă.

Și înjunghiată și vinovată

După agresiune, Colegiul ”Spiru Haret” din Ploiești, în incinta căruia s-a petrecut agresiunea, a început propria anchetă, urmată de o ședință a comisiei de disciplină. Concluziile comisiei au fost atunci că Andreea Alexe, profesoara înjunghiată, a fost vinovată pentru simplul fapt că la momentul atacului nu se afla lângă portar, în curte, ci în cancelarie. ”Alexe Andreea Ştefania, profesor la Colegiul << Spiru Haret >> din Municipiul Ploieşti, victima evenimentului, se face răspunzătoare pentru cele menţionate în prezentul proces verbal la capitolul m, în sensul că nu a respectat prevederile art.50, pct.3 alin 4 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al colegiului de al cărui conţinut a fost informată, fapt dovedit de semnătura din procesul verbal încheiată în data de 15.10.2018”.

Raportul a stârnit la momentul respectiv revoltă printre o parte dintre colegii Andreei Alexe. ”Ne-aţi cocoşat cu tot felul de proceduri (cred că la noi în şcoală există procedură şi pentru mersul la toaletă), dosare de comisii, portofolii, statistici, rapoarte, hârtii peste hârtii. Tone. Inutile, părerea mea. Le-am făcut totuşi. Facem şi pe paznicii în timpul serviciului pe şcoală, expunându-ne la tot felul de situaţii neplăcute, facem şi pe însoţitorii elevilor în spitale, facem şi triaj la poarta şcolii. Le facem, doamnă ministru pe toate. Şi mai ce? Şi până când? Joi, pe 31 ianuarie (2019 n.r.), am avut consiliu profesoral. Toţi suntem şocaţi şi traumatizaţi de ce am trăit alături de colega noastră” scria atunci, într-o scrisoare deschisă, una dintre profesoarele colegiului, martore la tragedie.

Andreea Alexe a preferat însă să se adreseze instanței pentru a-și găsi dreptatea și, după trei ani de judecată, atât judecătorii prahoveni, cât și cei din Brașov i-au dat dreptate.

Ce a cerut profesoara judecătorilor

Adresându-se instanței, profesoara Andreea Alexe, a cerut pe lângă daunele morale și modificarea regulamentului de organizare a colegiului, având în vedere că unele reglementări stabilesc obligaţii în sarcina profesorului de serviciu ”ce exced pregătirii sale profesionale, pentru care nu este abilitat din punct de vedere legal”. Profesoara se referea punctual la confuzia generată de prevederea ROF prin care profesorul de serviciu are printre obligații, supravegherea elevilor în școală împreună cu portarul”, considerată vagă, ambiguă și care excede pregătirii profesorului care nu poate avea atribuții de paznic într-o instituție întrucât nu are pregătirea necesară în acest scop.

În apărarea profesoarei Alexe au da declarații în instanță și alți colegi care au susținut că nu există o practică unitară în ceea ce privește ziua în care un profesor este de serviciu pe școală, supravegherea făcându-se fie urmărind monitoarele în cancelarie, fie în alte zone ale campusului școlar.

Profesoara înjunghiată a explicată judecătorilor că ea a fost scoasă vinovată în contextul atacului pentru că în ziua respectivă, teoretic ea nu se afla ”în post”, alături de portar, ci în cancelarie, ceea ce denotă o ”lipsă de umanitate și compasiune”, scopul acestor concluzii fiind acela ca liceul să nu fie tras la răspundere și obligat să plătească daune victimei accidentului de muncă.

Câți bani au fost dispuși să plătească reprezentanți liceului

În apărare, reprezentanții colegiului au susținut că Andreea Alexe semnase ROF-ul, motiv pentru care știa care îi sunt atribuțiile în calitate de profesor de serviciu. În plus, au arătat apărătorii unității de învățământ, comisia de disciplină nu a aplicat nicio sancțiune profesoarei, doar a indicat ”culpa”.

Pe de altă parte, reprezentanții colegiului incriminat au arătat în fața instanței că suma de 60.000 de euro este mult prea mare pentru despăgubiri morale acordate profesoarei, o sumă acceptabilă ar fi de ”cel mult 3000 de euro”.

Atât Tribunalul Prahova, cât și instanța unde s-a judecat apelul, Curtea de Apel Brașov, i-au dat dreptate Andreei Alexe și au acordat daune în valoare de 60.000 de lei. Suma este justificată de faptul că profesoara nu a revenit la cursuri nici în prezent, din cauza traumei suferite, fiind nevoită să se interneze în repetate rânduri.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#scoala, #colegiu, #Spiru Haret, #tentativa omor, #profesoara injunghiata elev Ploiesti, #daune morale , #scoala