Doctori fara arginti si doctori plagiatori

Autor: Adrian Papahagi - filolog si eseist roman
Marti, 18 August 2015, ora 12:00
10710 citiri

Romania este condusa de doctori plagiatori, de doctori infractori, de doctori securisti, de doctori afaceristi. Nu mai incapi de doctori.

Dr. Ponta i-a avut presedinte de comisie pe dr. Oprea si conducator de doctorat pe dr. Nastase. Sute de vicleni copii de casa ai partidelor, generali din serviciile secrete, inalti functionari, diplomati, politicieni importanti sunt doctori.

Se dau doctorate la SRI si la Resita, la orice butic improvizat in VNIVERSITAS STVDIORVM (ce frumos suna, nu?). Vorba doctorului Faust:

"Magistru-mi zic, si Doctor chiar,

Si de vreo zece ani macar

In sus si-n jos, fara popas,

Imi duc discipolii de nas" (trad. Doinas).

Nu ducem lipsa de doctori plagiatori. Aparent, este tipul de doctorat cel mai cautat pe piata. Ai doctorat plagiat, e perfect. Esti santajabil, deci poti fi promovat. Te facem colonel, ministru, partas la afaceri.

In timp ce doctorii studiosi muncesc ani de zile, celorlalti le creste doctoratul in CV in timp ce plimba servietele cu bani, contracte sau legi. In timp ce ei sunt la intalniri de partid, in Parlament sau la televizor, doctoratul se scrie nevazut, cu viteze pe care doar combinatia CTRL-C/CTRL-V le poate explica.

Doctorii plagiatori se sustin intre ei. Ei sunt statul. Ei sunt sistemul. Ei domina lumile care conteaza: cea a politicii, unde se decide, cea a serviciilor, unde se stie, cea a afacerilor, unde se castiga, cea a presei, unde se acopera (sau descopera), cea universitara, unde se produc noi doctori plagiatori.

Pe langa doctorii plagiatori, exista si doctorii simpli muritori. De foame. Cei care, dupa un doctorat sau un rezidentiat muncit ani de zile, se invrednicesc de o mie si ceva de lei. Doctorii din universitatile reale, doctorii din spitale.

Ei nu au grade, nu sunt sub acoperire, nu au plagiat, nu au avut norocul suspect sa-si dea doctoratul cu Oprea si Nastase, nu sunt in politica de la 18 ani, nu au facut toate porcariile pentru altii pana cand li s-a dat voie sa le faca pentru sine. Ei chiar stiu carte, dar nu e clar de ce au parte.

Ei invata si vindeca. Dintr-un copil nesigur si dezorientat scot un tanar educat si performant, unui om care priveste moartea in ochi ii ofera a doua viata. Ei vindeca minti si trupuri, inlaturand cancerul ignorantei sau tumorile care ne devoreaza nevazute.

Pe ei, doctorii plagiatori, adica statul, adica sistemul, i-au condamnat la foame. Intr-un sistem dominat pana la asfixie de stat, ei sunt obligati sa presteze munca patriotica.

Orice sofer de la MAE castiga cat trei medici rezidenti sau lectori universitari (fireste, soferii de la MAE au si ei cate un masterat obtinut la distanta).

Doctorul universitar care se chinuie sa ridice saptamanal cateva sute de tineri din ignoranta spre cultura si meserie, sau doctorul din spital, care saptamanal trudeste sa ridice cateva sute de oameni de pe patul de suferinta nu merita decat precaritatea.

Iar daca un profesor preda cateva ore acasa, pentru a putea supravietui, si daca un doctor primeste o atentie de la un pacient, fiindca altfel n-are din ce sa-si plateasca facturile, ei sunt culpabilizati de societate si penalizati de sistemul condus de doctorii plagiatori.

Cand le ajunge cutitul la os, doctorii din spitale si universitati pleaca. Doctorii din spitale, mai usor, cei din universitati, mai greu. In universitati e mai simplu: ele se pot umple cu doctori plagiatori. Dar in spitale momentul adevarului e mult mai dureros. Cand tii bisturiul in mana, trebuie sa fii doctor de-adevaratelea sau cineva moare.

In politica romaneasca se apropie, poate, momentul adevarului. Justitia a inteles in sfarsit de ce tine o sabie in mana dreapta. E nevoie de un T-zero si in medicina si invatamantul de stat.

In ce priveste invatamantul, trebuie facuta o larga evaluare independenta, internationala, si inchise toate focarele de impostura. Statul roman nu mai trebuie sa finanteze din banii contribuabililor universitati cu nivel de postliceale si tiparnite de diplome obtinute prin frauda.

Chiar si marile universitati (Bucuresti, Cluj, Iasi) trebuie sa treaca la curatenie.

In sanatate e mai simplu teoretic si mai greu din punct de vedere social. Nu e vorba sa refuzi accesul la sanatate celor care sufera, dar toti trebuie sa intelegem ca medicina nu e un drept, ci un serviciu. Acest serviciu are un pret, iar medicii trebuie sa fie platiti corespunzator. Ca sa beneficiezi de acest serviciu, trebuie sa te asiguri.

Solidaritatea sociala poate suplini lipsa asigurarii in cazurile sociale grave, dar nu e cinstit ca unii care platesc 10.000 de lei pe an sa finanteze sanatatea unora care platesc 1.000 sau zero, iar cand ajung la spital sa beneficieze de acelasi tratament sau sa fie obligati sa mearga la clinica privata, fiindca la stat serviciile sunt prea lente si proaste.

Daca platesti mai mult, ai dreptul la servicii mai bune (daca nu in ce priveste actul medical propriu-zis, macar la nivelul serviciului ambulatoriu si al confortului hotelier). Cheltuirea banilor trebuie atent supravegheata.

E bine ca incep sa fie desfiintate filiere de frauda din sanatate, care decontau servicii fictive. Trebuie curatat sistemul: dar nu de medicii pe care saracia ii obliga sa primeasca un plic de la pacient, ci de baronii din sistem, care patroneaza in interes propriu coruptia, generand totodata precaritatea celorlalti medici.

Altminteri, toti medicii vor pleca in privat sau in strainatate - si nu vrem sa ajungem pe masa de operatie sub bisturiul unui doctor care stie tot atata chirurgie cat e capabil dr. Oprea sa scrie un paragraf fara greseli de gramatica.

Adrian Papahagi este filolog si eseist, conferentiar dr. la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. In 2015 a pus bazele partidului M10, alaturi de Monica Macovei.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
Cîrstoiu neagă trimiterea pacienților de la Spitalul Universitar la clinica familie sale. ”Acest fragment dovedeşte exact opusul”
Cîrstoiu neagă trimiterea pacienților de la Spitalul Universitar la clinica familie sale. ”Acest fragment dovedeşte exact opusul”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, reafirmă, într-o postare pe Facebook de joi, 18 aprilie, că este supus „unei masive campanii de manipulare şi...
#doctorate plagiate, #doctorat medici, #doctorat politicieni , #doctorat