Metoda prin care se incearca salvarea plagiatorilor. Membrii CNATDCU ar putea avea doar rol decorativ

Joi, 17 Iunie 2021, ora 10:09

   

Metoda prin care se incearca salvarea plagiatorilor. Membrii CNATDCU ar putea avea doar rol decorativ
Plagiatele in tezele de doctorat, care pana acum erau verificate de profesori universitari desemnati de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), vor fi constatate inclusiv in baza unor rapoarte emise de o serie de softuri de identificare a similitudinilor, care iau in calcul doar publicatiile disponibile online, arata Pressone.


Potrivit sursei citate, aceasta este doar una dintre modificarile pe care Ministerul Educatiei se pregateste sa le aduca Regulamentului de functionare al CNATDCU si Metodologiei de solutionare a sesizarilor de plagiat in tezele de doctorat.

Sursa citata mai arata ca, daca modificarea acestor documente, anuntata public de ministrul Sorin Cimpeanu (PNL), va fi adoptata, membrii CNATDCU vor fi redusi la simpla postura de a constata plagiatul "ca urmare a verificarii prin intermediul programelor recunoscute", programe care peste tot in lumea universitara performanta sunt utilizate doar pentru a semnala indicii cu privire la o posibila frauda academica.

O alta modificare, mai arata Pressone, propune ca o teza sa nu mai poata fi reanalizata daca in cazul ei s-a pronuntat anterior un verdict de neplagiat, chiar daca in lucrarea stiintifica cu pricina ar fi identificate si probate elemente noi de plagiat, nedescoperite si neanalizate la prima verificare a lucrarii.

"Eu m-am straduit cu toate fortele mele, dar nu le mai am, sa determin o functionare fluida a CNATDCU si sa nu tina seama nimeni de niciun nume, ci doar de teza si de corectitudine. (...) Pricina pentru care, va rog sa verificati, l-am anuntat pe ministru ca imi voi scrie zilele acestea demisia fiindca e un esec al meu. Adica i-am chemat pe sefii de comisie, i-am chemat pe sefii de paneluri, i-am rugat pe colegii vicepresedinti, care domiciliaza in Bucuresti sa incerce sa fluidizeze lucrurile, sa-i cheme sa lucreze. Eu nu pot sa admit ca o reclamatie de plagiat nu este solutionata intr-un timp optim. Aici nu e vorba de ani, dupa parerea mea niste specialisti pot sa se pronunte in doua saptamani maxim in legatura cu un plagiat", a declarat pentru Pressone seful CNATDCU, academicianul Ioan Aurel Pop.


Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3076 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
cartophil
rank 5
Mafia rectorilor din Invatamantul Superior controleaza tot ce se
intampla in invatamatul din Romania. CNADTCU se pare a scapat influentei lor, asa ca acum doresc sa si-l subordoneze prin legi facute de ciumetele stacojiu Cimpeanu. Rectorii sunt o putere in tara asta, mai puternici decat politicienii, ei sunt alesi acum pe viata si au la dipozitie anual bugete de sute de milioane de E, care stau numai in pixul lor.
just_comment
rank 5
Rectorii
sunt cei care si-au aranjat un numar nelimitat de mandate.
cu largul concurs al senatelor Universitatilor, pentru ca aceste informatii trebuie sa apara in carta universitatii.
si cu multa indiferenta din partea majoritatii angajatilor din aceste institutii, cei care s-au facut ca voteaza perpetuarea la putere a unor rectori care si-au dovedit din plin incompetenta. dar majoritatea sunt prea importanti membri de partid, dovada a neimplicarii politicului in viata academica.
teoretic, institutiile de invatamant superior sunt apolitice :D
just_comment
rank 5
Pai
CNATDCU a ajuns sa fie un decor pentru anumite componente.
De exemplu, validari mai mult decat formale pentru pozitiile de conferentiar/profesor, in numele asa-zisei libertati academice. Conditiile minimale sunt, de multe ori, pur orientative. Exista Universitati unde sunt ignorate cu nonsalanta, deoarece... libertate academica.

Oricum, ce sa ne mire daca un caz celebru de plagiat din 2012 nu a fost niciodata sanctionat, desi plagiatul era grosolan. Culmea, plagiatorul era propunerea de la acea vreme pentru pozitia de ministru al educatiei.

Pe de alta parte, de cativa ani cam toti cercetatorii din educatie ar trebui sa aiba un profil public pe google scholar. Oare poate cineva identifica profilul lui Sorin Cimpeanu pe aceasta platforma?
CARCOTASUL
rank 4
ca sa nu nedreptatim pe nimeni
trebuie sa precizez ca d-l ministru apare pe 8 pagini de web pe Google Scholar, drept coautor al unui numar de lucrari in reviste internationale si in reviste romanesti, ba chiar si cu un capitol de carte de specialitate. Nu putem spune ca are o lista insignifianta de publicatii, dar nu pot aprecia nivelul profesional al revistelor implicate. Am vazut impact-factors al acestor reviste de nivel mediu... cred eu. Deci, sustinand pe plagiatori d-l ministru isi pune in joc onorabilitatea profesionala, cu cine stie ce foloase !
CARCOTASUL
rank 4
nu exista dovada mai convingatoare
a opozitiei inversunate fata de imbunatatirea reala a activitatii "scolilor" doctorale si fata de schimbarea reala, in folosul societatii romanesti, a finalitatii studiilor doctorale decat actiunea mascata a ministrului actual de resort si impotenta surprinzatoare a academicianului ce functioneaza ca sef al c.n.a.c.d.t.u. (cer scuze pentru literele mici, dar numai asa poate fi acceptat textul scris de mine) si, culmea, ca presedinte al Academiei Romane. Functionand in continuare in spiritul actual al falselor argumente bazate pe o pretinsa "legalitate", impotriva schimbarii, Romania va fi in continuare supusa batjocurii "elitelor" de carton si de origine eminamente politica si va fi lipsita de posibilitatea dezvoltarii pe plan intelectual, stiintific si economic asa cum ar putea sa se intample cu sprijinul generos financiar al UE. Pana acuma, in domeniul stiintific-tehnic, UE a ridicat aproape incredibil nivelul dotarii cu aparatura de top (nu am aici in vedere si celebrul laser de la Magurele, a carui soarta este incerta), in schimb noi, romanii, sabotam cu insistenta valorificarea in interesul tarii a acestei aparaturi - in sensul economiei bazate pe cunoastere - aruncand in derizoriu pregatirea doctorala... doar pentru protejarea interesului personal al majoritatii "doctorilor" facuti in ultimii 30 de ani si, mai cu osebire, al plagiatorilor care au apoarut cata frunza si iarba mai ales in ultimii 15 - 20 de ani (incurajati politic dincolo de orice rusine). In aceste imprejurari nu puteam decat sa ne intrebam cine anume poate urni lucrurile spre schimbare. Poate fi aqctualul ministru, cu guvernul sau "progresist" cu tot ? Evident, nu ! Poate fi Presedintele Johannis cu planul sau de a "educa Romania" ? Evident, nu, fiindca el intelege doar nevoile in avatamntului pre-universitar, pentru cel universitar neavand organ de intelegere. Poate fi Academia Romana ? Evident, nu ! Atunci cine ? Este momentul ca intelectualii romani patrioti (nu ma refer aici la cei din a.u.r.) si constienti de groapa de potential in care tinde sa ne lase actuala guvernare, intelectuali care ar trebui - dar au putut ei, oare, sa faca asa ceva, vreodata ? - sa declanseze ample miscari sociale, proteste de massa, demonstratii in strada etc. pentru a salva tara de impostura osificata care s-a impamantenit in universitatile romanesti din RO. Cel mai puternic argument in sustinerea acestei propuneri a mea este faptul - trecut cu vederea, dar deosebit de grav - ca s-au acordat titluri doctorale chiar si fara ca doctorandul sa fi scris vreodata o teza doctorala, prezentand in cel mai bun caz vreo "carte" fara valoare de cercetare si noutate, publicata asa cum a facut celebrul "Varan" in inchisoare. Eu cunosc un exemplu clar de asemenea escrocherie ! Pentru cine cunoaste ceva matematica si stie ca orice pretinsa teorema poate fi daramata doar printr-un singur contra-exemplu valabil, trebuie sa fie clar ca procesul de "curatare" trebuie inceput prin identificarea acestor cazuri !
MacGigi
rank 5
@Carcotasul. Un comentariu scris cu pasiune si justete.
Unde credeti ca se afla intelectualii Romaniei, cei care ar fi putut schimba cursul masluirilor universitare devenite "modus vivendi" in educatia universitara romaneasca. De ce credeti ca nici o institutie universitara din RO nu apare nici macar pe locul 400 in clasamentele universitare mondiale?

Va raspuns simplu: fiindca profesorii universitari ei insisi, sunt de o calitate dubioasa, ajunsi in functie cu pile si proptele. Intrebati-i cate publicari stiintifice internationale au avut in ultimul an? Cunosc mediul universitar elvetian. Aici inca din primii ani de facultate, studentii invata un dicton care ii va stimula toata viata lor universitara si profesionala: Publish or Perish ! Publica sau mori ! Cine nu publica, nu exista, nu are nimic de spus, nu este capabil sa depaseasca curicula standard, sa avanseze, sa produca noutate, surpriza, ... sa fie la varful profesiilor lor!
CARCOTASUL
rank 4
aveti dreptate,
dar situatia in RO e ceva mai complexa, din motive mai mult sau mai putin cunoscute; in Schwitzera functioneaza - nu sunt chiar foarte sigur, dar asa mi s-a parut - organizarea invatamantului si cercetarii cam ca in SUA (locul in care s-a nascut dictonul invocat de dvs.). In RO nu e asa. Pe scurt, in Romania nimic nu te "obliga" sa-ti dovedesti capacitatea universitara prin publicatii in jurnale de prim rang, ci doar esti 'deranjat", din cand in cand, cu asemenea "plictiseli". Odara ajuns cadru universitar, nu te mai disloca decat un "cutremur" de gradul 8 sau 9, altfel... esti imuabil. Iar cercetarea nu are aproape nici-o legatura cu economia tarii (atentie ! eu nu pledez pentru cercatarea exclusiv aplicativa, dar nu putem trece peste necesitatea acesteia pentru o tara cu industrie inapoiata precum RO). Cunosc domenii in care avem aparatura de top pe care nu are cine sa o exploateze la parametri maximi... din lipsa de obligativitate si / sau interes sau... profesionalism de trei lulele. Avem oameni capabili, dar nu li se cere sa faca ceea ce trebuie pentru Romania ! Nu sunt multi, dar sunt de-ajuns pentru a incepe cu succes daramarea imposturii de orice fel, inclusiv a celei doctorale. Dar decidentii politici nu vor asta, iar actuala guvernare nici atata, ceea ce e grav, fiindca ne afunda in mlastina inapoierii. Ma opresc aici, fiindca subiectul e prea vast in amanunte, dar subliniez ca ar exista persoane care sa contribuie eficient la indreptarea situatiei, cu conditia ca politicul sa doreasca si sa sustina temeinic o astfel de actiune. Vi se pare ca actualul ministru "liberal", fost p.s.d.-ist, fost... in toate partidele vrea asta ? Nici pe departe. O postare de-aici arata ca d-l ministru practic nu exista pe Google Scholar ! n-am verificat in amanunt, dar asa pare a fi. Asta ce va spune ?
misulica1
rank 5
Sincer,
pt. mine, problema cu plagiatele nici nu mai conteaza de cand Veorica a ajuns la BNR...Astept doar sa vad cine si cum il va "plagia" pe Isarescu, in angajari bineinteles...
oranghutan
rank 5
Domne, ie clar că acili-şa ie mâna cremenală
a lu' soros si bilghet, care vrea să ne lase fără doctori. O maevră iecstremistă a imperialistilor anglo-americani, menită să tie de-a pururi biata noastră tărisoară in bezna ignorantei
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor