Perioada de sustinere a doctoratului ar putea fi marita cu un an

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 17:40
2778 citiri
Perioada de sustinere a doctoratului ar putea fi marita cu un an
Foto: Edu

Perioada de sustinere a doctoratului ar putea fi marita cu un an, dupa ce comisia de invatamant a Senatului a dat, marti, raport favorabil unui proiect de lege initiat de Mircea Grosaru, deputat din partea Grupului Parlamentar al Minoritatilor Nationale.

"Studiile de doctorat au, de regula, o durata de trei ani. In situatii speciale, cand tematica abordata necesita o perioada mai mare de studiu sau experimentare, durata poate fi marita cu un unul sau doi ani, cu aprobarea Senatului universitar, la propunerea conducatorului de doctorat. Sustinerea tezei de doctorat se poate face in termen de maximum patru ani de la terminarea studiilor universitare de doctorat, cu acordul Senatului universitar si al conducatorului de doctorat", se arata in forma aprobata de Camera Deputatilor.

Potriviti initiatorului acestui proiect de lege, Mircea Grosaru, deputat din partea Grupului Parlamentar al Minoritatilor Nationale, "din practica Legii nr. 1/2011 a educatiei nationale, in ceea ce priveste Sectiunea 12, legata de Organizarea studiilor universitare de doctorat, prin modificarile aduse in articolele 158-170 din lege, se prevede, printre altele, ca toti conducatorii de doctorate care la data aparitiei prezentei legi au implinit varsta de pensionare vor trebui sa renunte la coordonarea de studenti-doctoranzi.

In acest mod, multi dintre studentii-doctoranzi din promotiile 2008 si 2009, desi au fost indrumati pana in anul 2011 sau 2012, prin schimbarea conducatorului de doctorat, au fost nevoiti ca in ultimul an sa-si schimbe conducatorul de doctorat sau sa finalizeze teza cu un alt profesor conducator de doctorat, in conditiile in care acesta nu avea aceeasi specializare ca si doctorandul".

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, acestor categorii de studenti-doctoranzi li s-a stabilit un termen limita de sustinere publica a tezei, chiar daca in diferite cazuri cercetarea nu era incheiata fie din cauza lipsei de coordonator, fie din motive de schimbare a metodologiei.

"In aceste conditii, pentru a acorda o sansa de a finaliza lucrarea pentru toti doctoranzii aflati in aceasta situatie, ar trebui modificat articolul 12 din Legea numarul 288/2004, modificata in 2005, in sensul ca perioada de sustinere a doctoratului, dupa finalizarea studiilor si sustinerea tuturor examenelor, sa fie de maximum patru ani de la terminarea studiilor universitare de doctorat, cu acordul Senatului institutiei de invatamant superior de doctorat si al conducatorului de doctorat", mai spune initiatorul proiectului.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputatilor, iar Senatul este forul decizional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#scoala doctorat termen prelungire, #doctorat Comisie Senat perioada , #doctorat