Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Toate scolile doctorale din Romania vor fi evaluate de experti alesi de Banca Mondiala

Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 19:15
4057 citiri
Toate scolile doctorale din Romania vor fi evaluate de experti alesi de Banca Mondiala
Foto: Arhiva/Ziare.com

Toate cele 210 scoli doctorale din Romania vor fi evaluate de catre experti romani si straini selectati de catre o structura a Bancii Mondiale care se ocupa de invatamantul superior, verificarile vizand atat calitatea conducatorilor de doctorat, cat si respectarea regulilor de etica, inclusiv cazurile de plagiat.

Anuntul a fost facut duminica de presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR), Sorin Cimpeanu. El a estimat ca evaluarea fiecarei scoli doctorale va costa intre 10.000 si 15.000 de euro.

El a spus ca Guvernul a emis ordonanta de urgenta 96, care vizeaza evaluarea domeniilor de doctorat, dar ca exista o confuzie in textul Executivului care va fi clarificata la dezbaterea din Senat.

"A existat o confuzie in terminologie. Nu vreau sa scuz nimic, dar a existat o confuzie in reglementare. Confuzia este in curs de clarificare, in sensul in care nu se vor evalua IOSUD-urile (Institutie Organizatorie de Studii Universitare de Doctorat - n.r.), pentru ca acestea sunt universitatile si Academia Romana. Nu exista relevanta pentru nivelul de doctorat daca evaluezi IOSUD-ul in ansamblul lui.

Nu se pot evalua cele 20.000 de programe de studii de doctorat, pentru ca aceasta evaluare se face de catre comisia de indrumare, de catre comisia de sustinere a tezei, de catre comisia de specialitate CNADTCU. Se vor evalua cele 210 scoli doctorale", a declarat presedintele CNR.

El a spus ca exista patru paliere de evaluare, doua dintre acestea referindu-se la calitatea conducatorilor de doctorat si la calitatea infrastructurii de cercetare de care dispun cele 210 scoli doctorale.

"Pe palierul trei se va evalua impactul la nivel stiintific al finalizarii fiecarei teze de doctorat. Cu alte cuvinte, un doctorand, pe parcursul stagiului de pregatire, cate articole stiintifice vizibile international a publicat? Se vor evalua toate aceste lucruri, va fi si o analiza statistica a tezelor de doctorat pe fiecare scoala doctorala - cati studenti doctoranzi au fost admisi, cati au finalizat. Pe palierul patru sunt evaluate procedurile de asigurare a calitatii, inclusiv respectarea regulilor de etica in cercetarea stiintifica. Aici sunt cuprinse si cazurile total nefericite de plagiat pe care le dorim cu totii a fi inlaturate", a afirmat Sorin Cimpeanu.

Cum de plateste Banca Mondiala

La randul sau, secretarul de stat din Ministerul Educatiei Gigel Paraschiv a spus in cadrul aceleiasi conferinte de presa ca evaluarea scolilor de doctorat se va face in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene nerambursabile, pe care ministerul l-a castigat.

"Ministerul este beneficiar in parteneriat cu Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, iar agentia a incheiat un contract cu Banca Mondiala. Prin acest proiect se urmaresc mai multe obiective: elaborarea metodologiei de evaluare a invatamantului superior din Romania. elaborarea unei metodologii care sa permita ierarhizarea programelor de studii din Romania si clasificarea universitatilor.

Termenul pana la care ARACIS trebuie sa vina cu un prim draft al metodologiei de evaluare a scolilor doctorale este 15 decembrie. Acest draft va fi supus dezbaterii publice. Nu va fi aprobat prin Hotarare de Guvern, atata vreme cat nu va fi discutat cu cei interesati de soarta invatamantului superior din Romania", a spus secretarul de stat Gigel Paraschiv.

El a precizat ca vor fi si sanctiuni pentru scolile doctorale care au abateri de la etica, dar ca pentru evaluarea acestora este nevoie de timp.

"Ordonanta 96, in forma in care a plecat de la guvern, prevede ca evaluarea sa se incheie pana la 1 octombrie 2019. Este timp suficient ca din momentul in care metodologiile au fost aprobate prin hotarare de guvern, iar ghidurile au fost dezbatute, sa aiba loc evaluarea propriu-zisa. Costurile sunt ridicate si vor fi sustinute de catre universitati, insa Ministerul Educatiei are in lucru o fisa prin care sa sustina aceasta finantare.

Vrem sa facem o analiza a nivelului scolilor doctorale din Romania, in urma careia sa scoatem in evidenta punctele slabe si sa venim cu recomandari catre toate universitatile de eliminare a acestor puncte slabe. Suntem legati de aprobarea Ordonantei 96 si de promulgarea ei. Costurile sunt stabilite de ARACIS, nu ministerul poate sa raspunda", a mai afirmat Gigel Paraschiv.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#doctorat scoli evaluare Banca Mondiala, #doctorate plagiat Romania , #doctorat
Comentarii
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1
210 shkkoli doctorale in romanisatan !!!!!!!!!