Avocatul Poporului nu va sesiza CCR pe Legea Educatiei: Nu se impune (Video)

Sambata, 20 Septembrie 2014, ora 17:28
4457 citiri
Avocatul Poporului nu va sesiza CCR pe Legea Educatiei: Nu se impune (Video)
Foto: Antena3

Avocatul Poporului informeaza, legat de solicitarile pentru sesizarea Curtii Constitutionale privind modificarile aduse Legii educatiei, ca nu se impune acest demers - concluzie bazata atat pe argumentele din petitii, cat si pe cele ale partenerilor de consultari din invatamant.

"Avand in vedere argumentele prezentate atat in petitiile formulate, cat si in sustinerile scrise si orale ale partenerilor de consultari, apreciem ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative", se arata intr-un comunicat remis sambata de Avocatul Poporului.

Victor Ciorbea sesizat din nou: Contestati la CCR ordonanta care modifica Legea Educatiei!

Institutia condusa de Victor Ciorbea detaliaza modul in care s-a ajuns la concluzia ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu OUG nr. 49 de modificare a Legii educatiei.

Astfel, Avocatul Poporului precizeaza ca, in perioada 4-18 iulie, a primit mai multe petitii pentru sesizarea CC privind acest act normativ, inclusiv de la presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Ce au reclamat petitionarii

Au fost reclamate astfel, printre altele, organizarea de meditatii platite de stat pentru absolventii care nu au luat bacalaureatul, posibilitatea organizarii unei a treia sesiuni de bacalaureat si prevederea conform careia, pentru anul scolar 2014-2015, colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat pot organiza invatamant postliceal doar finantat integral de catre solicitanti.

O alta prevedere criticata este aceea potrivit careia "durata mandatului de rector este de 4 ani", iar "o persoana nu poate ocupa functia de rector la aceeasi institutie de invatamant superior pentru mai mult de doua mandate succesive, complete".

"Cele mai multe critici cuprind insa nemultumiri/aprecieri generale ale autorilor petitiilor formulate, fara a se indica in mod concret in ce anume consta critica de neconstitutionalitate", mai spune Avocatul Poporului, despre petitiile prin care s-a cerut solicitarea CC.

Basescu cere din nou Avocatului Poporului sa conteste OUG pe Educatie - Ce ii raspunde Ciorbea

Cu cine s-a sfatuit Ciorbea

Pentru a solutiona petitiile, Avocatul Poporului precizeaza ca a cerut "si punctul de vedere al personalului de specialitate din domeniul preuniversitar si universitar, al sindicatelor si al societatii civile, Consiliului National al Rectorilor, Federatiei Nationale Sindicale 'Alma Mater', Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatiei Sindicatelor din Educatie 'Spiru Haret' si Federatiei Educatiei Nationale cu privire la oportunitatea si necesitatea masurilor reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014, care se circumscriu sferei invatamantului preuniversitar si universitar".

"Totodata, a avut loc o intalnire cu doamna Alina Mungiu Pippidi in numele Societatii Academice din Romania si al Aliantei pentru o Romanie Curata si al altor ONG-uri, sindicate, asociatii studentesti si profesionale, persoane fizice, cu reprezentanti ai Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti, precum si cu presedintele Consiliului National al Rectorilor - domnul prof. univ. dr. Sorin Mihai Cimpeanu", mai arata sursa citata.

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Din raspunsurile primise de Avocatul Poporului de la sindicate reiese ca acestea au o parere favorabila modificarilor aduse Legii Educatiei si este "un pas inainte in edificarea unei societati democratice, nicidecum o 'sindicalizare a invatamantului'".

Referitor la justetea adoptarii modificarilor prin ordonanta de urgenta, Avocatul Poporului subliniaza ca Executivul, in preambulul OUG nr. 49, "demonstreaza faptul ca masurile in cauza nu puteau fi amanate, deoarece nu exista vreun alt instrument legislativ ce ar fi putut fi folosit in vederea asigurarii cadrului legislativ necesar desfasurarii in conditii corespunzatoare a anului scolar 2014-2015".

Ce spune Ciorbea de meditatiile platite de stat

Avocatul Poporului analizeaza, pe rand, toate criticile concrete aduse modificarilor Legii educatiei.

Despre ce privind meditatiile pentru cei care nu au promovat bacalaureatul, de pilda, se arata ca "petentii sunt nemultumiti de faptul ca organizarea cursurilor de pregatire pentru examenul de bacalaureat se realizeaza din finantarea de baza".

"Or, din textul legal criticat rezulta in mod evident ca statul poate asigura, din finantarea de baza sau din alte surse de finantare. In plus, stabilirea unei asemenea masuri are un impact pozitiv, intrucat conduce la finalizarea invatamantului liceal pentru absolventii care nu au sustinut sau nu au promovat examenul de bacalaureat national", considera Avocatul Poporului.

Ciorbea, strans cu usa de studenti: Apelam si la presiuni externe! Interviu

Problema rectorilor

Referitor la mandatul rectorilor, Avocatul Poporului spune ca sustinerile petentilor, potrivit carora textul legal criticat instituie "mandatul pe viata al rectorilor", nu pot fi primite, in conditiile in care aceasta prevederea din OUG "stabileste imperativ imposibilitatea ocuparii functiei de rector pentru mai mult de doua mandate succesive, complete".

"Interpretand textul de lege in sensul urmarit de legiuitor, putem fi, cel mult, in prezenta unei alternante in ocuparea functiei de rector, de catre aceleasi persoane. In practica, au existat, conform precizarilor presedintelui Consiliul National al Rectorilor, doar doua cazuri de acest fel", se precizeaza in comunicatul Avocatului Poporului.

Nicio problema cu facultatea fara Bac

In ceea ce priveste interpretarea data de catre autorii petitiilor unor texte din OUG nr. 49 si din Legea nr. 1/2011 in sensul ca acestea ar oferi posibilitatea absolventilor de liceu fara diploma de bacalaureat de a urma cursurile invatamantului universitar, Avocatul Poporului observa ca o parte dintre prevederile legale criticate se regasesc in forma initiala a textului Legii nr. 1/2011.

E oficial: Ai, n-ai Bacalaureatul, poti sa te inscrii la universitate

"Sustinerile potrivit carora, prin ordonanta criticata, se acorda posibilitatea absolventilor de liceu fara diploma de bacalaureat de a urma cursurile invatamantului universitar nu pot fi retinute, avand in vedere prevederile art. 44 alin. (10) din Legea nr. 1/2011, potrivit carora 'creditele pentru educatie si formare profesionala obtinute in invatamantul postliceal pot fi recunoscute pentru absolventii cu diploma de bacalaureat de catre universitati, in baza deciziilor senatului universitar, ca unitati de credite de studii transferabile pentru nivelul licenta' si ale art. 77 alin. (3) din acelasi act normativ, care prevad ca 'absolventii invatamantului liceal care sustin si promoveaza examenul national de bacalaureat dobandesc si diploma de bacalaureat, care le da dreptul de acces in invatamantul superior, in conditiile legii'", spune Avocatul Poporului.

Institutia arata ca, din coroborarea acestor prevederi legale, "reiese in mod clar existenta a doua categorii de absolventi de liceu, cu si fara diploma de bacalaureat".

"Reglementarea infiintarii colegiilor postliceale si la nivelul institutiilor de invatamant superior nu conduce la concluzia ca admiterea in invatamantul superior se face fara diploma de bacalaureat, aceasta forma de admitere fiind recunoscuta doar pentru accederea in invatamantul postliceal (colegii postliceale infiintate la nivelul institutiilor de invatamant superior).

Absolventii de liceu, care urmeaza cursuri postliceale in colegii si care nu au dobandit diploma de bacalaureat, nu au calitatea de studenti si nu urmeaza cursurile unei facultati, ci, sub tutela unei institutii de invatamant superior, desfasoara activitati educationale specifice scolilor postliceale. La absolvirea colegiului, cei care au frecventat cursul si care au promovat examenul primesc o diploma de certificare a calificarii profesionale, si nu una care ar putea echivala cu un program de licenta, cum in mod eronat rezulta din unele dintre petitiile formulate - 'facultate fara bacalaureat'.

Pentru absolventii cu diploma de bacalaureat, creditele pentru educatie si formare profesionala obtinute in invatamantul postliceal pot fi recunoscute de catre universitati, in baza deciziilor senatului universitar, ca unitati de credite de studii transferabile pentru nivelul licenta", subliniaza Avocatul Poporului, care conchide, "in mod indubitabil, ca accesul la invatamantul superior se face numai dupa dobandirea diplomei de bacalaureat".

Cod rosu in Educatie. "Se perpetueaza un adevarat genocid social"

Potrivit Avocatului Poporului, prin OUG nr. 49 au fost corectate o serie de prevederi insuficient de bine reglementate de Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, se mai arata in comunicat.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial la 30 iunie 2014.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...