Banca Mondiala: Romania sa investeasca in educatie. 20% din populatie nu are scoala generala

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 21:36
4659 citiri
Banca Mondiala: Romania sa investeasca in educatie. 20% din populatie nu are scoala generala
Foto: worldbank.org

Romania trebuie sa investeasca in educatie, avand in vedere ca, desi exista si zone de excelenta, 15%-20% din populatie nu are nivelul elementar de educatie, de scoala generala, a declarat, joi, directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale, Elisabetta Capannelli, la Bucharest Forum 2014 "Deblocarea potentialului Eurasiei. Decizii strategice pe Noul Drum al Matasii", organizat de Institutul Aspen Romania.

"Sunt zone de excelenta in Romania (in educatie - n. red.), spre exemplu aptitudinile privind limbile straine, apreciate de investitori, dar sunt si zone slabe. Daca ne uitam la testele PISA pentru matematica ori stiinte, spre exemplu, rezultatele exprima slabiciuni ale sistemului educational. (...) 15%-20% din populatia Romaniei nu are o educatie la nivel elementar, de scoala generala", a spus reprezentantul Bancii Mondiale.

Si Bulgaria da mai mult pentru educatie

Capannelli a precizat ca Romania are alocat un buget de peste 3% din PIB pentru invatamant, iar in Suedia procentul este de 6,7% din PIB.

"Veti spune ca Suedia este Suedia, dar si in Bulgaria procentajul e mai mare", a subliniat ea.

Oficialul Bancii Mondiale a atras atentia asupra faptului ca Romania se afla pe locul 74 in lume din punct de vedere al usurintei de a face afaceri intr-o tara.

"Mi-e greu sa accept ca Romania este doar pe locul 74, avand in vedere ca exista atatea oportunitati. Polonia este pe 45, dar a inceput de la alt nivel. Mie nu mi se pare usor de acceptat si cred ca trebuie sa avansam catre o pozitie mai buna", a apreciat directorul BM.

Ministerele Educatiei si Sanatatii, bugete majorate - cat da Guvernul pentru Ebola

In acest sens, ea a amintit stimularea mediului privat pentru a prelua initiative, dar si angajamentul autoritatilor de a urma reformele demarate, astfel incat cetateanul sa fie beneficiarul final al acestor eforturi.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#oficial Banca Mondiala Romania educatie, #Romania mediu afaceri Elisabetta Capannelli, #Elisabetta Capannelli BM Romania educatie , #educatie