Ziare.com

Cine coreleaza educatia cu piata muncii? Statul sau piata libera?

de Hilde Brandl, arhitect
Duminica, 29 Aprilie 2018, ora 13:20

   

Cine coreleaza educatia cu piata muncii? Statul sau piata libera?
Hilde Brandl
In ultima saptamana am avut un scandal urias in Educatie, in contextul in care Guvernul a decis sa pedepseasca universitatile care nu sunt conduse de apropiati PSD si care au protestat fata de masurile pompieristice din sistem.

Citeste toate textele scrise de Hilde Brandl pentru Ziare.com

De aceea, Guvernul a decis sa reduca drastic numarul de locuri alocate stiintelor umaniste. Problema Ministerului Educatiei este insa ca a redus locuri exact de la Universitatile de top, asa cum sunt Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai si Universitatea din Iasi.

Marile universitati vor da in judecata Ministerul Educatiei. Pentru 2018-2019, s-au taiat locuri de la universitati de prestigiu si s-au dat la "noii boieri medievali ai invatamantului". Miza sunt banii

Argumentul Guvernului a fost acela ca incearca astfel sa coreleze cererea de pe piata muncii cu sistemul educational romanesc.

Tema este corecta si reprezinta o problema majora pentru Romania. Suntem insa in situatia in care cei care au stricat timp de 30 de ani sistemul de educatie vin astazi sa ne spuna cum vor rezolva problema. Facand aceleasi greseli.

PSD este partidul care a afectat pentru decenii piata muncii din Romania, atunci cand a decis sa desfiinteze scolile de arte si meserii, asa numitele scoli profesionale. De aceea, astazi exista un deficit urias de "meseriasi" pe piata muncii din Romania, caci aici adaugam si exodul romanilor pe piata muncii in Uniunea Europeana.

Cred insa ca plecam de la o premiza gresita. Desi am reusit sa identificam problema, consideram ca o putem rezolva facand aceleasi greseli ca si pana acum. Mai clar. Admitem ca o mana de birocrati din Ministerul Educatiei nu pot inlocui piata libera. Ba chiar recunoastem faptul ca esecul acestora este unul constant, de aproape trei decenii. Cum rezolvam problema? Simplu: decidem ca birocratii de astazi din Ministerul Educatiei (sunt aceeasi de "ieri", sa nu ne facem iluzii) vor decide care sunt necesitatile de pe piata muncii.

Evident, singurii care nu au fost parte a dezbaterii si nu vor fi nici de acum inainte sunt chiar antreprenorii romani!

Tocmai de aceea avem in continuare pe masa politici educationale prezentate ca fiind inovatoare, dar care in realitate nu au nicio legatura cu realitatea. Exemplu clar, ni se spune ca vor sa creasca finantarea catre stiintele ingineresti, deoarece ar exista aici un decalaj fata de media europeana. Doar ca supriza. Media europeana este undeva la 13.9%, in timp ce media romaneasca este la peste 17 procente.

Nu incerc sa fac din media europeana un standard pe care trebuie sa-l asumam si sa-l aplicam obligatoriu. Ar fi o eroare, in conditiile in care avem totusi un specific national. Vedem insa altceva. Desi suntem mult in spate fata de media europeana in domenii precum sanatate si asistenta sociala, arta si stiinte umaniste si stiintele educatiei, aceste trei categorii nu apar deloc in discursurile oficialilor din Educatie. Asta demonstreaza clar ca "standardele europene" sunt folosite doar ca argument pentru pedepsirea acelor universitati critice cu Ministerul Educatiei.

Exista totusi un element care ne diferentiaza enorm de "standardele europene": onestitatea. Da, prima problema a sistemului educational romanesc este chiar aceasta. Deteriorarea actului educational s-a produs in primul rand din cauza deteriorarii standardelor etice si morale din scoli si din universitati.

In pararel cu construirea fabricilor de diplome din universitatile private s-au construit fabrici de diplome la stat, in universitati care au ajuns sa livreze acasa diplome care stabileau ca "studentul" a devenit brusc expert in securitate nationala. Amintiti-va de cazul ministrului Teodorovici, care povestea nonsalant cum a primit acasa, in plic, o diploma in securitate nationala, cu toate ca habar nu avea unde se afla scoala care i-a livrat diploma si unde teoretic ar fi trebuit sa urmeze niste cursuri si sa sustina niste examene.

Intorcandu-ne la birocratii nostri din Ministerul Educatiei, observam ca desi au schimbat formula prin care se aloca bani pentru universitati, au refuzat sa ne arate si studiul sau macar strategia in baza caruia s-a facut acest lucru.

Spuneam mai sus ca universitatile de top au fost cele care au pierdut cel mai mult. Ei bine, tot ele sunt cele care au castigat cele mai putine locuri din cele 5.000 acordate "noilor" domenii prioritate. Alea stabilite de birocrati adica.

Astfel, Universitatea Bucuresti a primit 76 de locuri, in timp ce Universitatea din Suceava a primit 96 de locuri. Cu siguranta ca aici nu a contat faptul ca Bucurestiul este intr-un top al celor mai bune universitati din lume, ci mai degraba faptul ca ministrul Educatiei vine de la Suceava! Iata deci ca nu doar birocratii sunt "capabili" sa ia decizii pentru educatia romaneasca, ci si politicienii.

In final, vedem ca marea incercare de corelare a sistemului educational cu piata muncii inseamna pentru PSD sa ia sute de locuri de la universitatile de prestigiu si sa le mute la tot felul de universitati judetene, asa cum sunt cele din Targu Jiu, Alexandria si Targoviste, care au "norocul" sa fie conduse de cine trebuie.

Solutia aici este insa foarte simpla. Acordarea inca din ciclul primar a voucherelor de educatie, astfel incat elevii si parintii sa isi poata alege singuri scoala si profesorii. Se elimina astfel treptat scolile si profesorii neperformanti si se instaureaza in sistem meritocratia si competitia. Dar asta nu este cu siguranta o decizie pe care sa o poata lua o mana de birocrati sau o mana de politicieni cu interese pe termen scurt.

PS: Parlamentul Romaniei tocmai a decis ca se poate face puscarie si acasa. Acelasi stat roman refuza insa institutia homeschooling-ului.

Citeste si Disputa universitati - Ministerul Educatiei: Prostie sau decizie politica? Unde ar trebui sa mearga banul public?

Universitatile au toate motivele sa fie suparate. Ce le oferim tinerlor nostri?

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.


Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4964 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Altii pot ...noi NU ...Educatie mioritica - clisee Nationale

Emigranti IT-usa ...salarii medii 10.000 $/luna (7.500 euro/luna)
...indieni, chinezi, rusi ...top 9, 10 - englezi, nemti

Invata programare in timp util
...tineri mioritici ...top-ue-vest ..start ratat
... ...migratori in tarile nordice ...salarii la jumatate ...la concurenta cu ursii polari :)

Educatie tehnica top-ue-vest

...Gimnaziu un moment cheie
... ...probabil pt >7.500 euro/luna
... ... ...baietii destepti (alte tari - educatie pe bune) ...NU au clisee Nationale
... ... ...NU fac ...meditatii treapta ...mate, romana, istorie

...gimnaziu directie gresita
... ...liceu aceeasi orientare ...ochelari de cal

IT-cariera-tehnica ...tineri mioritici ...vianu & Co ...educatie secol xix
...ultimii din ue ...inalta calificare ...statistici oficiale

...neCompetitivi secol xxi
... ...exclus programare : retea(php.asp,jsp), 3d, dispMobile (android, winPhone) ...cerinte minimale
... ...exclus electronica : subansamble arduino, microPC raspbberyPi ...puntea magarului

Parinti lumea 3-a ...competitivitate ue-vest
...exclus meditatii treapta ...clisee Nationale
... ...20 ani ...directoare vianu ...sotie senator psd ...:)

... ...licee de elita :) ...20 promotii creiere spalate
... ...cultura generala ...apa de ploaie ...viitor in ceata
... ...oricat inveti apa de ploaie NU se transforma in vin ...vezi statistici ue

Educatie pe bune
...gasiti un ing.IT ...adaptare rapida secol xxi

votati degeaba
...

 

asta este situatia

Sa creasc urgent salariile invatatorilor, profesorilor de scoala si liceu care au salarii mici. Romania nu trebuie sa mai fie o tara cu muncitori doar pentru ca germanii, italienii, spaniolii, britanicii, olandezii si ... rusii NU vor sa faca "munca de jos" dar sa o faca locuitorii din tarile colonii (Romania, Polonia, Bulgaria, tarile balcanice, R. Moldova, Ucraina, etc). Romania nu va avea muncitori si salariatii care sa lucreze pe salarii mici. Universitatile trebuie la examenele de licenta, master sa puna camere de filmat sa nu absolve nestiutori.

lucrurile sunt mult mai complicate

Invățămantul este in regres in multe locuri de pe glob. Specializarea are loc la locul de muncă și nu in școală. Datorită internetului studiul individual a devenit mult mai pregnant INSĂ sunt puțini copii capabili să fie autodidacți. Pregătirea din invățămantul superior este benefică in sensul creșterii nivelului de educație la nivelul societății.
Meseriile au devenit complexe și diversificate iar școala nu poate să ofere decat un punct de plecare.

 

Ce sa intelegem, ca piata libera ar cere stiinte umaniste?

Daca ne referim la piata libera economica, cred ca mai degraba cere stiinte realiste, in domenii practice, tehnice si economice.
In ceea ce priveste statul, Guvernul, care prin masurile fiscale si de cresteri de salarii si pensii a ajuns cu bugetele in pioneze, este nevoit sa taie din subventii si banii alocati invatamantului, in general, sunt subventii. Pentru sanatate exista o contributie sociala platita de cei care realizeaza venituri. Dar pentru invatamant nu exista nici o contributie explicita. Invatamantul traieste din subventiile acordate de stat.
Bine ca nu au fost diminuate subventiile in invatamantul general, de baza. Daca vrem studii superioare, mai trebuie sa si platim. Muncim si platim, asa cum fac americanii, ca tot tanjim sa mutam ambasada la Ierusalim odata cu ei.

E complicat cu vouchere de educatie acordate de stat. Cine va profita de ele? Nu sunt convins ca ar avea un efect pozitiv. S-ar transforma totul intr-un comert sinistru. Mai degraba as fi adeptul CO-PLATII de catre parinti, cu alte cuvinte achitarea unei taxe private care sa completeze subventia de la stat, taxa care sa intre direct in scoala respectiva, pentru profesorii de acolo. Astfel ar apare scoli de elita cu profesori mai bine platiti.

 

Prostie comunista...

A corela locurile din universitati cu piata muncii este o prostie comunista ! Numarul de locuri trebuie corelat cu cererea... Adica cu cite persoane sint interesate sa plateasca pentru a studia pe acele locuri. Astfel, universitatile pot deveni adevarate "fabrici de diplome", in sensul ca ar putea produce cit mai multi absolventi posibil. Cu alte cuvinte, daca Universitatea produce studenti, romani si straini, care isi pot gasi joburi, atunci interesul ei este sa ia bani de la studentii respectivi, pentru a-i pregati. Este ca si cum ai avea o afacere cu scaune: cu cit se vind mai multe, cu atit trebuie sa produci mai multe, pentru a acoperi cererea, si a face astfel un profit cit mai mare...

 

Cateva observatii....

1. Universitatile NU produc studenti. Produsul universitatilor sunt absolventii.
2. Inmultirea fara precedent a scaunelor "universitare" mioritice duce la ceea ce Eugen Ionescu a descris acum aproape 70 de ani in piesa sa de teatru ...."Scaunele"

Surpriza: Presedintele Donald Trump a taiat nodul gordian!

Sambata seara, in cadrul unui miting care a avut loc in statul Michigan, Presedintele SUA Donald Trump a rezolvat dilema "Cine coreleaza educatia cu piata muncii? Statul sau piata libera?" si a decis ca guvernul sa sprijine infiintarea si dezvoltarea scolilor vocationale (scoli profesionale, scoli de arte si meserii) argumentand ca nu este nevoie de un numar enorm de absolventi cu studii superioare care, dupa absolvire nu isi gasesc slujbe deoarece profesiile lor nu au nici-o cautare pe piata muncii. In schimb au cautare meserii precum electrician, instalator, mecanic, zugrav, samd, iar veniturile meseriasilor sunt mult mai mari decat veniturile unor absolventi cu studii superioare in (sa zicem) literatura afro-americana, filozofia azteca, studii feministe, erotica mustelor sau culorilor rasiste ale pieilor bovinelor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor