Cod rosu in educatie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 04 Octombrie 2015, ora 07:14
7856 citiri
Cod rosu in educatie

Numarul studentilor din Romania s-a injumatatit in ultimii ani. Este o realitate pe care o recunoaste, fara a parea sa-l puna pe ganduri in mod special, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu. Mie mi se pare insa un simptom foarte grav pentru involutia societatii romanesti, pentru viitorul ei tot mai problematic.

Nu fac parte dintre cei care cred ca toata lumea trebuie sa aiba o diploma. Nu, nu trebuie, nici macar una de bacaluareat nu trebuie sa aiba toti, ce sa mai vorbim despre una de licenta. Ele trebuie sa reflecte un anumit nivel intelectual, care nu e accesibil tuturor. Pentru cei care nu pot sau nu vor sa invete, o meserie bine facuta nu e nicio rusine, dimpotriva. Chiar e mare nevoie de buni meseriasi in toate domeniile.

Dar o scadere atat de drastica a numarului de studenti inseamna ca totusi societatea produce tot mai putina forta de munca de inalta calificare, ceea ce in competitia contemporana, bazata in mare masura pe materia cenusie, nu ne ofera o pozitie prea incurajatoare.

De altfel, cu exceptia catorva zone, precum medicina sau IT, Romania exporta mai mult forta de munca putin calificata daca nu chiar necalificata de-a dreptul.

De ce se intampla asta intr-o tara care candva avea concurente uriase la mai toate facultatile?

Sigur ca trendul demografic descendent contribuie la aceasta scadere abrupta. Dar nu e singura cauza. Observam ca trendul descendent a coincis cu inasprirea bacalaureatului. Materia prima pentru invatamantul superior s-a diminuat considerabil. Un motiv este si existenta facultatilor particulare, si ele insa in scadere numerica.

Cred ca o cauza importanta trebuie insa cautata in ierarhia rasturnata a valorilor din Romania. Ce vad in jur copiii acestia care termina liceul? Vad ei ca au parte cei cu carte sau semianalfabetii care au stiut sa se descurce? De la parintii lor, la profesorii lor, la vedetele momentului, pledoaria masiva este impotriva educatiei ca premisa principala a reusitei in viata. Deci de ce sa-si bata capul?

Apoi, scaderea nu este egal distribuita. Daca Politehnica are generatii in crestere numerica, daca Universitatile de Medicina si Faramacie au concurenta chiar pe locurile cu taxa, sunt facultati care nu mai reusesc sa-si acopere locurile fara plata, chiar daca au renuntat la examenul de admitere.

Daca tragem linia, vom vedea ca au succes in general facultatile care lucreaza masiv pentru export, asa cum e medicina, sau deschid calea spre multinationale.

Deci nu numai ca avem tot mai putini studenti, dar mare parte dintre cei care termina facultatea nici macar nu raman in tara. Romania nu beneficiaza de ei.

Vedeam zilele trecute o idee a ministrului Sanatatii: studentii la medicina care primesc burse de studiu ar putea fi obligati sa ramana in tara pana termina rezidentiatul. Lasa ca vor pleca dupa ce-l termina! Insa dincolo de asta, legarea aceasta de glie mi se pare profund imorala.

Eu nu cred ca tinerii acestia pleaca de plictiseala sau pentru ca ii frige spiritul aventurii. Cand platesti un rezident cu banii pe care ii castiga o femeie de serviciu dintr-o companie privata, a-i lega de glie inseamna a-i pune in situatia de a se preocupa mai mult de supravietuire decat de meserie. Ca sa nu mai vorbim despre sansa de a mai pune mana pe o carte sau a-si face un abonament la o revista straina de specialitate, adica sansa de a se perfectiona.

Nu e moral sa le fortezi mana in felul acesta. Ofera-le motive sa stea si vor sta. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca multi dintre absolventii de liceu de elita se straduiesc din rasputeri sa isi continue studiile in strainatate de unde evident ca nu se mai intorc. Ii pierdem din start.

Si de ce ar sta, cat timp Romania nu are nici macar o universitate pe locuri fruntase in topurile europene si mondiale? Si cum sa fie altfel in conditiile in care avansarea politica, plagiatul, impostura, clanurile de familie au devenit aproape reguli in invatamantul superior romanesc?

De remarcat ca printre facultatile cele mai afectate sunt cele care scot profesori. De ce nu e greu de inteles. Cine sa se duca la o facultate a carei absolvire echivaleaza cu condamnarea la saracie? Dar efectele sunt in lant. Profesori cu adevarat calificati tot mai putini, suplinitori de calitate discutabila tot mai multi, calitate tot mai slaba a educatiei, care produce materie prima tot mai putina si mai slaba pentru facultati, care scot tot mai putine elite.

In plus, profesorii din facultatile cu tot mai putini studenti isi vad amenintata painea proprie de acest trend descendent accentuat. Si atunci scad exigenta. Sa macine moara cum o macina, numai sa macine. Ce iese din ea se vede an de an la examenele de titularizare in numarul celor care nu reusesc sa ia macar nota 5.

Cred asadar ca suntem in fata unui cod rosu in educatie si fara masuri urgente scufundarea in mediocritate va fi greu reversibila, daca nu chiar ireversibila.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#numar studenti Romania, #concurenta facultate Romania bacalaureat , #educatie