Ziare.com

Cod rosu in Educatie. "Se perpetueaza un adevarat genocid social"

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 15 Septembrie 2014, ora 10:46

   

Cod rosu in Educatie. "Se perpetueaza un adevarat genocid social"
Faptul ca elevii de clasa I si a II-a incep anul scolar fara manuale este consecinta invartelilor, a unui amestec de neglijenta si incompetenta, afirma vicepresedintele PDL, Raluca Turcan.

"Licitatia a fost demarata abia in aprilie 2014, la doi ani dupa schimbarea programei scolare - in IUNIE 2012. In plus, licitatia a parut de la inceput cu dedicatie, lucru confirmat si de Comisia de solutionare a contestatiilor. A fost atat de schimbata si modificata, doar-doar castiga cine trebuie", a explicat Raluca Turcan pentru Ziare.com.

Deputata PDL, membra in Comisia pentru Invatamant, atrage atentia si asupra altor mari probleme care pandesc Educatia, provocate de Ordonanta 49.

"Prin aceasta ordonanta, Guvernul da posibilitatea universitatilor sa inmatriculeze cu 10% mai multi studenti fata de cati ar trebui sa scolarizeze. Daca ARACIS a stabilit o cifra de scolarizare, tinand cont de o serie de criterii de calitate si de capacitatea institutionala a universitatilor, ministrul poate, in baza ordonantei, sa redistribuie preferential bani publici.

In plus, Legea Educatiei Nationale prevedea ca universitatile particulare isi pot stabili structurile, durata mandatelor cu respectarea stricta a prevederilor Legii Educatiei. Acum, prin aceasta ordonanta, universitatile particulare nu mai trebuie sa respecte prevederile legislatiei, iar decizia apartine doar universitatilor."

Raluca Turcan se pronunta categoric si impotriva meditatiilor platite de la buget pentru tinerii care au picat bacalaureatul: "Fiecare tanar care a picat examenul de bacalaureat a beneficiat 12 ani de zile de resurse financiare pentru pregatirea sa. Meditatiile pentru un an de zile conduc la bani alocati pentru unii elevi care nu au valorificat educatia primita.

Nu exista nicio garantie ca tinerii meditati de stat vor promova examenul de bacalaureat. In plus, tinerii acestia ar fi putut avea sansa de a munci, daca ar fi fost indrumati in functie de nevoile de dezvoltare personala. Sa dai unui tanar o meserie buna e prima obligatie a statului, nu sa ii dai o diploma contrafacuta cu care se inscrie la somaj".

In ceea ce priveste recuperarea statutului de studenti dupa un an de cursuri postliceale in cadrul universitatilor, Raluca Turcan considera ca aceasta masura este demotivationala si inselatoare: "aceste colegii nu sunt evaluate, nu ofera conditii de pregatire practica. In schimbul taxelor platite, tinerii primesc niste cursuri, o perioada in care sa obtina o diploma de BAC si ajung direct in anul II.

Vor fi in dificultate scolile postliceale si scolile profesionale, adica exact structurile pe care trebuie sa le dezvoltam pentru a creste gradul de ocupare si integrare pe piata muncii."

In opinia Ralucai Turcan, niciun guvern de pana acum nu a gasit solutia reala pentru Educatie, pentru ca a privit acest domeniu "mai ales printr-un interes electoral. Cum sa facem sa dam bine la TV si in sondaje, acesta a fost interesul principal cel putin de 2 ani si jumatate de zile incoace. Solutie exista si am propus-o chiar noi! Trebuie sa cadem de acord ca Educatia este o prioritate nationala, ca merita o finantare corespunzatoare si sa acceptam ca prin Constitutie sa fie finantata cu minimum 5% din PIB.".

In viziunea Ralucai Turcan, invatamantul romanesc are nevoie urgenta de un curriculum corelat cu noile realitati, cu nevoile reale ale pietei muncii, precum si de un calendar de crestere a salariilor cadrelor didactice in functie de performanta.

Este totodata nevoie de manuale adaptate cerintelor de studiu la nivel international si trebuie sa inceteze luarea de masuri haotice punctuale, izolate prin ordonante de urgenta. Elevii ar trebui consiliati si coordonati inca din clasele primare pentru a-i indruma catre o scoala cu profil profesional sau teoretic, sustine Raluca Turcan.

De asemenea, deputata PDL atrage atentia asupra inechitatii sistemului de educatie care "nu ofera deloc sanse egale celor de la tara sau celor din categoriile vulnerabile. In multe zone se perpetueaza un adevarat genocid social - copii care stau intr-o saracie crunta fara nici cea mai mica sansa de a se ridica prin educatie. E o realitatea ignorata in totalitate de Guvernul PSD".
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3395 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vine iohanis ACL ...6 case ...si va da meditatii la fizica

Educatie mioritica ...cultura generala ...pt birocrati
Cariera tehnica top-ue-vest
...lectii programare
... ...java, c#, flash, retea, grafica 3d, dispMobile
... ... ...in timp util ...gimnaziu
... ... ... ...cautati un ing.IT

Reclama ?
...partide politice in planul 1
... ...educatia in planul 2
... ... ...

traiasca ...usl-acl ...psd-pnl-pdl ...fsn
...

 

Mult putin cat are Johhanis, macar el si ai lui nu au plagiat!

Cand educatia este guvernata de un plagiator si sustinatorii sai e greu sa fie calitate!!

O vorba veche spune "cum ii turcu-i si pistolul'.

Ministru educatie si seful lui, Ponta, au reusit performanta de a face din inceperea anului scolar un circ national. In loc de manuale elevii din clasa I primesc vorbe... Votati Ponta ca poate ceti primi la fel ca elevii de azi, vorbe...

 

PDL nu are dreptul sa vorbeasca pe tema asta

Ei sunt cei care au distrus educatia in perioada 2008-2012, prin simpla subfinantare a sistemului si salarii la limita mizeriei pentru profesori.
Finantarea pe elev/student a scazut constant sub grija PDL, inclusiv a lui Fluierila. Rezultatul: un dezastru perpetuat (si, din pacate, mentinut si dupa 2012...)

 

just_comment ...for psd

...finantare si persective luminoase
...

PSD-ul ...nu este

... un partid social si nici unul democrat.
E un partid analfabetocrat.
Ce promovoveaza incultura prin absolut toate mijloacele.
Banii si puterea absoluta sunt scopurile pentru care se lupta zilnic.
Doar indobitocirea intregii natiuni le ofera garantia ca vor putea sa-si exercite puterea o cat mai lunga perioada de timp.
De aceea strazile sunt goale indiferent de abuzurile ce le ia impotriva oamenilor si a viitorului lor.
Se pare ca politica PSD-ista da roade neasteptat de bune.

 

1000 de puncte!

Chiar de nu le am,le meriti!Nu e social,e clar după cum ne-a rupt...Nu e democrat ,tot clar după cum are grijă de puii lacomi...

Ar fi suficient sa se puna capat spagii din invatamant !

Calitatea invatamantului s-ar imbunatati spectaculos!

 

pai e foarte normal sa inceapa fara manuale sub regimul pesedist,

daca gibonul de gorj ajunge presedinte se vor inchide si scolile , asa a vrut mama mare rosie ilici bolsevicu, sa domneasca peste o masa amorfa ,manelisti pitipoance bosorogi nostalgici dupa comunism si babe nebune sa-l voteze pe mazare.

 

Invătămantul din era hulită,

Nu-si permitea să INOVEZE fără experiment in scoli pilot ROMÂNESTI.In nici un caz,să se preia ce zice UE ori alt democrat sosdit pe la noi.
Apoi,la fel de grav este faptul că fiecare guvernare la 4 ani,o ia de la cap cu Legea Educatiei iar fondul nu e cunoscut corect nici de colectivele de la scoli nici de ISJuri...Si atunci,aplicatia e o
bajbaială neroadă.
Prcatic,profesori cu experientă la catedră,experti
in pedagogie si psihologia copilului,indiferent de
culoarea politică,trebuie să elaboreze o programă scolară,raportată la prezent si viitor pe un termen determinat,tras concluziile si comparat ce oferă societatea romanească si ce are disponibili calificati
pe banii guvernului.
Ţi-ai găsit!Fiecare premier,are desteptul lui in educatia,iar generatiile vor mai bajbaii pană-n
jumătatea veacului!Doamne fereste!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor