Cazul Bodnariu, de la patriotism la falimentul sistemului de educatie romanesc

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 14:08
6091 citiri
Cazul Bodnariu, de la patriotism la falimentul sistemului de educatie romanesc

Recunosc, am fost batut cand eram elev. La scoala, bataia era la fel de raspandita ca tusea. Acum 35 de ani, majoritatea elevilor lua bataie si tusea din luna octombrie pana prin mai.

E adevarat ca, din povestirile parintilor mei si ale profesorilor de atunci, bataia pe care o luam noi, pionierii si utecistii, era floare la ureche pe langa bataia pe care o incasasera ei. Bataia din vremea mea parea sa fie una mai blanda, aplicata cu dragoste, in comparatie cu cea din vremea celor care ne-o administrau noua, respectiv parintii si profesorii nostri, pastrand o traditie sacra.

Dar eu n-am simtit-o niciodata asa. Am suportat pedepse individuale si pedepse in grup, atunci cand toata clasa era lovita in palma cu rigla, obligata sa stea, uneori, toata ora in picioare, alteori cu mainile ridicate sau in genunchi. Marturisesc ca nicio pedeapsa corporala nu a avut vreun efect pozitiv asupra mea, tot ce am invatat in acea perioada a venit de la acei dascali blanzi si normali la cap care aveau rabdare si care reuseau sa ma inspire si sa-mi capteze atentia prin atitudine si comportament.

Cel mai suparator era faptul ca, elev fiind, ma simteam singur sau aproape singur, parintii nu aveau niciun cuvant de spus in fata profesorilor. Asa ca mama, daca afla ca am fost pedepsit sau batut la scoala, nu putea spune decat ca bine mi-au facut.

Asa erau acele timpuri, noi nu contam si n-am contat pana cand ne-am revoltat sau, mai rau, multi au plecat din tara. Dar ce conta generatia decreteilor la o tara cu 23 de milioane de oameni. Din pacate, nici acum nu conteaza.

Invatamantul public e praf. Multe scoli sunt, de fapt, un fel de mosii ale directorilor. Stiati ca avem directori de licee din Bucuresti care sunt milionari in euro fara sa fi castigat la loto sau sa fi mostenit averea matusii?

Bani facuti pe spatele parintilor, fondului clasei, aranjamentelor mai mari sau mai mici, bogatii stranse cu binecuvantarea "invatamantului gratuit". Astept cu nerabdare momentul in care procurorii anticoruptie vor avea pe agenda si sistemul public de educatie.

Orice parinte care vrea sa-i asigure copilului o sansa de a invata intr-o scoala normala, fara directori spagari, fara profesori isterici, fara meditatii si fondul clasei oficial sau mascat trebuie sa bage adanc mana in buzunar si sa-l mute intr-o institutie privata.

Asta inseamna egalitate de sanse in sistemul de educatie romanesc. Cei care nu pot plati trebuie sa suporte toate umilintele din lume si sa puna in pericol viitorul copiilor.

E inaltatoare revolta nationala fata de sistemul norvegian care rapeste copiii din familii, dar evitam cu maiestrie sa spunem si sa recunoastem adevarul despre falimentul sistemului romanesc.

Da, Norvegia are o problema. O institutie administrativa nu poate fi investita cu puteri discretionare. In sistemul de protectie a minorilor ar putea fi abuzuri, dar asta e problema norvegienilor, ei trebuie sa o rezolve.

In opinia mea, e bine ca familia Bodnariu a protestat si a ridicat dezbaterea la nivel international, dar, pe de alta parte, acest conflict arata ca nici noi nu suntem usa de biserica.

Bataia e folosita inca pe scara larga ca metoda de educatie, copilul ocupa un loc secundar si de subordonare atat in familie, cat si la scoala, iar relatia dintre parinti si educatori e una alterata de coruptie - ma refer aici la mita data de parinti prin meditatii si cadouri, apoi la jecmanirea continua a acestora practicata de multe cadre didactice.

Suntem pro Bodnariu sau impotriva lui, asta in timp ce copiii nostri intra in masina de tocat a sistemului de educatie romanesc care a dovedit ca cea mai mare abilitate a lui e aceea de a genera plagiatori pe banda rulanta.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#caz Bodnariu protectie, #scoala romaneasca bataie , #educatie