Frontierele plagiatului: de unde incepe si unde se termina. Cum sa-l eviti

Marti, 03 Iulie 2012, ora 07:26
13075 citiri
Frontierele plagiatului: de unde incepe si unde se termina. Cum sa-l eviti

Poate ca nu se simtea nevoia sa mai explicam ce inseamna de fapt un plagiat. E totusi foarte important sa stim cum inseram corect intr-o lucrare, spre exemplu tip doctorat, ca tot e la moda, ideile diferitilor autori, ca sa nu ne gasim in postura de a fi acuzati de plagiat.

Dar ce este plagiatul? Dupa "Petit Robert 1", 2005, este un "Furt literar. Plagiatul consta in a-ti insusi cuvintele sau ideile cuiva si sa le prezinti ca fiind ale tale". Acest furt este pasibil de sanctiuni care risca sa compromita lucrarea sau in cazul unui student continuarea studiilor universitare.

Exemple de situatii de plagiat, cum il eviti, ce trebuie si ce nu trebuie exact sa citezi, aflati de pe site-ul oficial al bibliotecii Universitatii din Quebec Bibliotheque UKAM

Situatii de plagiat:

- a copia cuvant cu cuvant un pasaj dintr-o carte, revista sau o pagina web, fara sa-l pui intre ghilimele si/sau sa mentionezi sursa;

- a insera intr-o lucrare imagini, desene grafice, date etc. din surse externe, fara sa indici provenienta;

- a rezuma ideea originala a unui autor, exprimand-o in cuvintele tale proprii, dar omitand indicarea sursei;

- a traduce partial sau total un text, fara sa mentionezi provenienta;

- a reutiliza produsul muncii dintr-un alt curs, fara sa fi obtinut in prealabil aprobarea profesorului;

- a folosi lucrarea unei alte persoane si a o prezenta ca fiind a ta (chiar daca persoana si-a dat acordul);

- a cumpara o lucrare de pe web.

Cum il eviti

Este foarte important sa indici cu claritate provenienta tuturor informatiilor luate din alte surse, fie ca e vorba de cele imprimate sau chiar de pagini web, atunci cand faci referire la ideea, opinia sau teoria unei alte persoane, cand utilizezi date, desene grafice, ilustratii originale, cand citezi cuvintele cuiva sau extrase din documente scrise, cand le exprimi cu alte cuvinte.

De ce e necesara indicarea clara a surselor

Pentru a da credibilitate ideilor tale, a arata ca a fost realizata o lucrare in urma unei indelungate munci de cercetare. De asemenea, pentru ca un cititor sa verifice referintele citate, iar autorului sa i se acorde creditul cuvenit.

In cazul in care cititorul doreste sa stie lucruri in plus despre subiectul tratat, ii oferi trimiteri la sursele folosite. Indicarea clara a surselor te protejeaza de plagiat si presupune respect fata de munca altuia.

Cum citezi sursele

Ca sa eviti plagiatul, ai la dispozitie mai multe optiuni, scopul principal fiind sa indici corect sursele din care te-ai inspirit in realizarea lucrarii. Fie prin citate ce folosesc exact cuvintele autorului, fie prin parafraze, prezentand ideile unui autor, insa exprimate cu propriile tale cuvinte.

Cand trebuie sa citezi

Cand se reda mot a mot ce a spus sau a scris altcineva. Cand parafrazezi, adica expui cu cuvintele tale, ceea ce un altul a spus sau a scris. Cand introduci fotografii, imagini, date, statistici, desene grafice intr-un text, chiar daca sursa utilizata este un document public sau nu, un document imprimat sau disponibil pe Internet, protejat de drepturi de autor sau din domeniul public.

Ce trebuie evitat sa citezi

Detalii, un extras lung care ar putea fi rezumat sau din care pot fi redate numai anumite pasaje. Ceea ce se poate exprima cu ajutorul unei parafraze, propriile experiente sau obsevatii, chiar cand redai ideile tale despre un subiect.

In plus, ceea ce este de notorietate publica (se spune ca un fapt este de notorietate publica, cand se regaseste in mai multe surse diferite de informatie, susceptibil de a fi cunoscut de o mare majoritate a oamenilor).

De exemplu, sa nu citezi: Partidul Uniunii Nationale a fost fondat de Maurice Dupless in 1935. Dar se poate cita: Primul Guvern Dupless ofera imaginea unui guvern "incapabil sa sustina politici coerente si sa raspunda asteptarilor".

Aceasta fraza nu prezinta un fapt, ci o interpretare a lui si de aceea trebuie pus intre ghilimele, dandu-i-se cititorului referinte, in partea de jos a paginii unei lucrari, asa cum bine se stie.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#plagiat reguli, #scandal plagiat Ponta, #reguli citare doctorat, #evitare plagiat doctorat , #educatie