In pandemie e mult mai simplu decat dupa. Ce va fi din 16 mai

Marti, 28 Aprilie 2020, ora 10:09
17531 citiri
In pandemie e mult mai simplu decat dupa. Ce va fi din 16 mai
Fotomontaj Ziare.com

Pana acum, masurile luate de guvernul liberal pentru a gestiona criza pandemica si-au demonstrat eficienta imediata: desi cazurile de COVID-19 sunt multe, sistemul medical nu este supra-incarcat, locurile la ATI nu au fost ocupate pana la refuz si cu cateva exceptii nu s-au dezvoltat focare.

Se apropie insa momentul in care va trebui pus pe masa tot ce a fost bagat sub pres pentru a nu scapa criza intr-una umanitara de proportii.

Guvernul condus de Ludovic Orban si comitetul de criza care a fost creat, despre care inca mai aflam informatii, cum este aceea a rolului asumat de dr. Adrian Streinu-Cercel, au luat masurile cele mai restrictive, greu de criticat insa, de vreme ce cunoastem cu totii datele de plecare ale Romaniei, aici incluzand scolile cu clase supradimensionate, de peste 30 de copii, cu toalete insalubre, acolo unde nu sunt chiar in curtea unor scoli peste care deceniile doar au scorojit, fara a aduce vreo modernizare, dar si spitalele lipsite in mod cronic de aparatura medicala, personal, norme si proceduri care sa nu proclame "avem de toate", iar oamenii sa moara.

Asa stand insa lucrurile niciun guvern abia instalat si incheind artificial o criza politica parlamentara nu avea la indemana o alta strategie decat aceea a prudentei maxime, pentru ca sistemul medical sa nu cedeze haotic.

Sa te adresezi temerilor oamenilor si sa construiesti un sistem coercitiv provizoriu pornind de la frica pe care se pliaza neincrederea in capacitatea institutiilor de a asigura siguranta si supravietuirea cetatenilor e relativ simplu. Oamenii stau in case, unii de spaima bolii, altii de spaima sanctiunilor, pe scoli e pus lacat, serviciile medicale altele decat urgentele si cele care trateaza COVID-19 sunt suspendate.

In felul acesta, controlezi si focarele, si rezistenta sistemului medical. Masurile restrictive sunt pe deplin proportionale cu vulnerabilitatile Romaniei, iar aici analiza facuta de guvernul liberal e cat se poate de corecta.

Dar cum starea de urgenta care sa tina celelalte probleme sociale sub lacat nu poate fi prelungita la nesfarsit - ar trebui ca motivul acestei imposibilitati sa fie legat de drepturi si libertati, dar el este mai degraba economic - Guvernul isi va da adevarata masura a priceperii abia a doua zi dupa ridicarea restrictiilor. Dar si pana atunci putem sa vedem ce altceva au muncit si alti ministri, in afara celor direct implicati in criza pandemica.

De pilda, ministrul Educatiei, pe care l-am putut asculta luni in toata splendoarea unui discurs de lemn nouzecist. Ce ispravi creatoare au facut angajatii de la Educatie, care sa permita elevilor sa ramana conectati cu scoala, fara a adanci prin asta clivajele dintre scolile de elita si celelalte sau dintre urbanul mare si urban mic si rural?

O criza, este stiut, adanceste vulnerabilitatile sociale si ii expune unor riscuri sporite tocmai pe cei mai slabi membri ai societatii. Copiii care ocupa treimea defavorizata, cei despre care statisticile spun ca se culca seara flamanzi, de pilda, ce loc au primit in strategiile de la Educatie?

Cum reusesc ei sa se mentina in sistemul de educatie si sa nu fie impinsi dincolo de marginea lui, atunci cand scoala se muta online?

Nimeni nu poate pretinde absurdul, e adevarat, si intr-o luna, niciun ministru al Educatiei nu ar fi reusit reforma ratata de 30 de ani incoace. Acum se vad in toata splendoarea lor gaunoseniile, inclusiv de la scolile de elita, unde cadre didactice nu se simt in stare sa asigure ore online, si unde nu exista instrumente, metode si programa adaptate unui proces de educatie "prin tableta sau laptop".

E drept ca ministrul Educatiei, Monica Anisie, a incercat sa spuna - e greu de precizat daca a reusit sau daca nu cumva voia sa transmita altceva - ca elevii din medii socio-economice vulnerabile vor primi (cand, cum, de ce nu au primit pana acum?) tablete care sa le permita accesul la clase virtuale (cum, cu ce indrumare, exista acces la Internet?), dar a sunat a flatus vocis de la un capat la altul. Nici nu avea cum altfel, o astfel de promisiune e derizorie din premise.

In loc de asta, insa, ministrul ar fi putut sa admita ca sunt copii care raman in afara sistemului de educatie pentru moment, dar ca, pana in septembrie, cand am putea sa ne confruntam, asa cum spun cercetarile, cu un al doilea val pandemic, mai agresiv si pentru ca se adauga gripelor sezoniere, o echipa a ministerului va reusi sa dezvolte un program cu adevarat bun si nu doar cantitativ, ci si calitativ.

Pentru ca scoala care se face acum, acolo unde se face, online, nu tine cont nici de caracteristicile canalului, nici de oportunitatile acestuia. E o carpeala, un "atat se poate, mai bine decat nimic", desi pana si nimicul asta ar fi util, daca ar insemna bibliografie si indrumare umanista, macar.

In 16 mai, bolnavii care nu au fost cazuri urgente si nici cazuri de SARS CoV2 isi vor putea face analize si investigatii in spitale. Cum a fost pregatita redeschiderea acestora? Care e planul pe termen mediu si lung, in cazul unei pandemii prelungite? Pentru ca sunt situatii in istorie in care "vom trai si vom vedea", cu sau fara substrat filosofico-mioritic, e invalidat abrupt.

Dar post-16 mai nu e un test numai pentru un guvern care s-a descurcat in criza, atunci cand a avut la dispozitie instrumente coercitive si cand legitimarea i-a venit pe de o parte de la frica oamenilor, pe de alta parte de la alinierea la masurile pe care cam toate statele occidentale le-au luat.

De altfel, in comunicatul de presa al Ministerului Educatiei care explica de ce institutiile de invatamant raman inchise pana in toamna, la final, cu un asterix, e mentionat ca astfel de masuri au fost luate si de alte state europene.

Post-16 mai e un test la fel de important pentru societate, atat pentru felul in care a inteles sa respecte regulile generale de siguranta - vom vedea cum arata parcurile, padurile si plajele, cu sau fara mici si bere -, cat mai ales pentru conditiile pe care le va pune politicienilor si partidelor care vor cere votul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#coronavirus Guvern Covid pandemie scoala , #educatie