Ce cred medicii romani din Suedia, Italia si Franta despre redeschiderea scolilor: "E un risc pe care trebuie sa ni-l asumam toti"

Luni, 01 Februarie 2021, ora 06:50
3793 citiri
Ce cred medicii romani din Suedia, Italia si Franta despre redeschiderea scolilor: "E un risc pe care trebuie sa ni-l asumam toti"
Redeschiderea scolilor este importanta pentru educatia copiilor FOTO (generica) Pixabay.com

Redeschiderea scolilor in Romania, incepand din data de 8 februarie, a starnit un val de controverse. Sunt multi care considera benefica prezenta fizica a copiilor si profesorilor la orele de curs, insa altii cred ca aceasta masura ar putea duce la o crestere a numarului de imbolnaviri cu noul coronavirus. Trei medici romani din Suedia, Italia si Franta au explicat pentru Ziare.com situatia din acele tari.

Deja, in tara noastra, o serie de masuri au fost relaxate, iar pe 2 februarie va avea loc o discutie finala a autoritatilor privind redeschiderea scolilor. Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat intr-o emisiune TV ca el pledeaza pentru redeschiderea scolilor, insa evolutia epidemiologica este factorul care determina decizia de a deschide scolile pe data de 8 februarie dupa cele trei scenarii.

Ziare.com a discutat cu trei medici romani din strainatate despre cum se desfasoara cursurile in tarile lor si cat este de important ca un elev sa fie prezent fizic in sala de clasa.

Doctorul Laura Ghibu: "Este criminal sa tinem copiii acasa"

Laura Ghibu, un medic roman stabilit in Suedia, a explicat cat de importanta este reintoarecerea elevilor in salile de curs.

"In Suedia, fiecare scoala are autoritatea sa decida ce masuri ia. Responsabilul este directorul scolii sau autoritatile din regiunea respectiva", a explicat medicul.

Liceele si elevii de la clasa a saptea in sus pot face ore in scenariul mixt. Adica laboratoarele si alte activitati care nu se pot face online sa fie facute in clase, iar orele de teorie, online.

Pana in urma cu doua saptamani, au mers la scoala chiar si cei pana in clasa a noua.

Medicul roman din Suedia este de parere ca orele fata in fata sunt mai benefice pentru elevi, iar in aceasta tara, copiii din clasa pregatitoare pana in clasa a sasea au mers tot timpul la scoala, iar cei mici au mers la gradinite.

"Scolile trebuie deschise. Nu se mai pot tine copiii acasa. Este criminal. Este un risc pe care trebuie sa ni-l asumam toti din societate si trebuie sa-l controlam cu efortul tuturor. Nu sa asteptam de la Guvern sa ne zica ce sa facem, apoi sa dam vina.

Adevarul despre "situatia critica" din Suedia, spus de doi medici romani care lucreaza acolo. Cum functioneaza sistemul care ii fereste de colaps

"Fiecare dintre noi este responsabil sa se comporte in asa fel incat sa deschidem scolile in siguranta", a explicat medicul din Suedia.

Cat de mult influenteaza situatia epidemiologica redeschiderea scolilor

"Noi avem niste studii facute aici, in primavara, care au aratat ca scolile nu sunt locuri in care se raspandeste infectia. De obicei, copiii nu sunt vectori. Dar, acestea sunt studii facute in primavara. Nu mai avem studii recente, iar tulpinile noi ale virusului nu au fost studiate in ceea ce priveste raspandirea in scoli.

Incercam sa gasim solutii astfel incat sa nu se raspandeasca virusul prea mult si nici copiii sa nu aiba de suferit.

Videoclipul realizat de un medic roman din Suedia si de fiica sa de 12 ani privind vaccinul anti COVID, preluat de Ministerul Sanatatii

In acest moment noi stim doar ca raspandirea infectiei se poate controla prin igiena, distantare sociala si masca.

Daca reusim cu totii sa facem aceste lucruri, atunci scolile se pot redeschide in siguranta", a explicat medicul din Suedia.

In Italia, fiecare regiune hotaraste cum se desfasoara cursurile

Doctorul Florin Puflea, medic specialist in anestezie si terapie intensiva la un spital din Verona, aflat in prima linie a luptei impotriva raspandirii coronavirusului a vorbit despre situatia scolilor in Italia.

Lockdown "special" de sarbatori pentru Italia. Ce masuri extreme au fost luate pana pe 6 ianuarie. Medic: "Trebuie sa fim constiinciosi"

In prezent, in aceasta tara este o criza de Guvern, cu tensiuni politice care afecteaza o serie de decizii. Mai multi ministri din coalitia de guvernamant au demisionat.

"In zonele rosii orele de curs se desfasoara online, insa in anumite regiuni sunt deschise gradinitele si scolile primare. Insa nu peste tot sunt luate aceleasi masuri. Italia are o foarte importanta autonomie regionala in ceea ce priveste dispunerea masurilor atat din ordin sanitar cat si din ordin administrativ, pentru combaterea pandemiei.

Aceste hotarari se iau in functie de datele epidemiologice", a explicat medicul Florin Puflea, pentru Ziare com.

In Franta, scolile au ramas deschise

Medicul roman Radu Lupescu cel care, in decembrie 2020, a fost decorat de presedintele Frantei, Emmanuel Macron, pentru contributia adusa la lupta impotriva noului coronavirus a spus ca in aceasta tara scolile au ramas deschise.

"In Franta scolile au ramas deschise pentru ca s-a considerat ca este extrem de important. Universitatile au ramas inchise dar se redeschid partial si treptat, cate o zi pe saptamana. Pentru ca s-a constatat ca este foarte greu din punct de vedere psihologic pentru studenti.

Liceele au o parte din cursuri online si o parte in prezenta elevilor.

Scolile generale sunt deschise", a transmis medicul roman din Franta.

Medicul Radu Lupescu a explicat de ce autoritatile franceze au gandit acest sistem de desfasurare a cursurilor.

"Aceste masuri au fost luate din doua motive. Primul, ca este foarte greu sa se faca scoala online in zonele defavorizate, iar consecintele pe termen lung pot fi dramatice pentru invatamant.

Medic roman, despre masurile luate in Franta pentru a face fata epidemiei de coronavirus: De ce nu s-au inchis scolile

Al doilea motiv este ca, daca elevii stau acasa, parintii trebuie sa stea acasa si ei si deci o parte din economie nu mai functioneaza", a explicat pentru Ziare.com medicul roman decorat de presedintele Frantei pentru lupta impotriva coronavirusului.

Cele trei scenarii privind redeschiderea scolilor in Romania

Si expertii romani in Educatie sunt de acord ca orice intrerupere a scolarizarii il afecteaza pe copil pe termen lung.

Elevii vor ca scoala sa inceapa fizic acolo unde situatia epidemiologica permite acest lucru. "Cresterea ratei analfabetismului functional ne bate la usa"

Autoritatile iau in calcul redeschiderea scolilor incepand din 8 februarie, o decizie in acest sens urmand a fi luata pe 2 februarie.

Alexandru Rafila, despre redeschiderea scolilor: Pentru cateva focare, cu siguranta nu au de ce sa fie scolile sau alte activitati puse in pericol

Conform autoritatilor, sunt in calcul trei scenarii pentru redeschiderea scolilor.

1. Scenariul verde, cand rata de infectare este sub 1 la mia de locuitori: toate scolile sa fie deschise.

2. Scenariul galben, cand rata de infectare este intre 1 si 3 la mia de locuitori: gradinitele, invatamantul primar si clasele VI-VIII si XII-XIII au prezenta fizica.

3. Scenariul rosu, cand rata de infectare este peste 3 la mie, dar nu mai mult de sase la mie (atunci intra in carantina intreaga localitate): vor merge fizic toti copiii de gradinita si elevii din invatamantul primar.

Universitatile, beneficiind de autonomie universitara, pot lua propriile decizii.

Cand se vor redeschide scolile si gradinitele. Consultari la Ministerul Educatiei

Premierul Boris Johnson a spus ca elevii s-ar putea intoarce in banci abia incepand cu 8 martie, in functie de felul in care va decurge vaccinarea la nivelul intregii tari.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#redeschiderea scolilor, #medici romani in strainatate, #dr florin puflea, #Dr Laura Ghibu, #Dr, #Radu Lupescu , #educatie