Ziare.com

Noua Lege a Educatiei: 12 clase obligatorii, titlul de "doctor" retras mai usor, dar fara "modificari spectaculoase"

Marti, 04 August 2015, ora 08:52

   

Noua Lege a Educatiei: 12 clase obligatorii, titlul de "doctor" retras mai usor, dar fara "modificari spectaculoase"
Ministerul Educatiei se consulta in aceasta perioada cu profesorii, elevii si studentii in vederea concretizarii noii Legi a Educatiei. Printre subiectele discutate pana acum s-au numarat invatamantul obligatoriu de 12 clase, o lege separata pentru statutul cadrelor didactice si trecerea responsabilitatii organizarii de doctorate direct la universitati.

Specialistii din Ministerul Educatiei au purtat discutii in ultimele doua saptamani cu reprezentanti ai sistemului de invatamant universitar si preuniversitar, urmand ca dezbaterile sa fie reluate la jumatatea lunii septembrie, scrie Adevarul.

Proiectul noii Legi a educatiei, lansat in dezbatere publica (Video)

"S-au discutat propunerile venite din teritoriu si momentan suntem in stadiul de integrare a acestor propuneri intr-un document pe care il vom trimite la departamentul juridic, iar in septembrie avem a doua runda de dezbateri", a declarat ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu.

Ministrul a anuntat ca, potrivit actului normativ, invatamantul obligatoriu va fi de 12 clase pana in anul 2020, in prezent fiind obligatorii doar 10 clase. Totodata, manualul scolar va deveni bun national.

Ponta cearta un ministru in fata presei: Nu schimbam nicio Lege a Educatiei pana n-o facem ca-n America (Video)

"S-a mai discutat despre posibilitatea ca statutul personalului didactic din preuniversitar si universitar sa fie lege separata. Spre exemplu, in ceea ce priveste CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare), principalele responsabilitati ar putea fi sa se ocupe de evaluarea resursei umane in vederea acreditarii scolilor doctorale si de evaluarea dosarelor profesorilor, avand in vedere problemele de la concursurile cadrelor didactice.

Astfel, CNATDCU ar putea fi degrevat de evaluarea tezelor de doctorat, putem lasa universitatile sa-si asume raspunderea acestui proces", a explicat Cimpeanu.

Titlul de doctor, retras mai usor

In acest mod, titlul de doctor ar putea fi retras mai usor, a explicat Razvan Teodorescu, presedintele Consiliului National al rectorilor si rector al Universitatii de Agronomie si Medicina Veterinara din Bucuresti.

Noi schimbari in legea Educatiei: Examen de treapta, bacalaureat diferentiat

Pe de alta parte, studentii cer la unison depolitizarea sistemului de invatamant, a sustinut Cristi Popescu, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

"Ce e de retinut e ca toata lumea a vrut ca in lege sa se regaseasca procentul de 6% din PIB alocat Educatiei, ca sindicatele, studentii si elevii au cerut prevederi care sa depolitizeze sistemul educational si s-au cerut modificari care sa flexibilizeze legea. Un citat al Ministerului Educatiei mi s-a parut insa interesat: 'Nu vrem modificari spectaculoase, vrem doar sa subliniem anumite aspecte'", a declarat seful ANOSR.

Referitor la dascalii din sistemul preuniversitar, agresarea acestora ar putea fi interzisa printr-o lege separata, dupa cum a precizat Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie Spiru Haret.

"In actuala Lege a Educatiei sunt doar cinci articole in care sunt mentionate drepturile si insarcinarile personalului din invatamant. Lipsesc drepturi care erau trecute in vechea Lege 128 si care nu se mai regasesc in actuala Lege a Educatiei, care trebuie adaptata.

De asemenea, noi tinem ca profesorii sa aiba statut de autoritate publica, pentru ca, la fel ca in cazul politistilor, sa poata fi sanctionate violenta verbala si violenta fizica la adresa lor. De asemenea, ne-am dori ca pensiile profesorilor sa valoreze 80% din ultimul salariu primit, nu 40 - 50% cat este acum", a detaliat acesta.

Noua Lege a Educatiei: Un examen in plus pentru elevi si amenzi pentru parintii care nu-si trimit copiii la scoala

Totodata, cei 80.000 de profesori membri ai federatiei solicita un acord pentru scoala romaneasca si pentru o Lege a educatiei "flexibila si moderna, care sa duca la debirocratizarea, depolitizarea si finantarea corespunzatoare a sistemului".

La randul lor, elevii insista ca meditatiile particulare sa fie eliminate din sistemul public de invatamant.

"Multi elevi au nevoie de pregatire suplimentara, prin meditatii platite, de multe ori cu profesorul de la clasa. Consideram necesara o dezbatere in acest sens, pentru a descoperi daca profesorii nu reusesc sa pregateasca elevii indeajuns, vor sa predea in asemenea maniera astfel incat sa fie necesare orele de meditatie sau elevii si parintii lor nu sunt increzatori in modul in care profesorii de la clasa predau", se mentioneaza intr-un document al Consiliului National al Elevilor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7769 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pentru tot natul,obligatoriu 12 clase!

Atunci și diploma de absolvire va fi dată obligatoriu?
"Săracii de noi"vor zice părinții.Adică,intreținere obligatorie pană la 18-19 ani pe banii "familiei" și cine poate,le poate lua cate un bolid de distracții.Deh,șanse egale,dar nu toți au părinți cu mana lungă,parlamentari,
oameni de afaceri pe spesele statului...
Și chiar nu se poate gandi la un sistem de școală de meserii ori profesională pe un specific,ca alternativă după 10 clase?Liceul se poate completa și după 17 ani,in cel puțin două forme dar,după ce ai găsit un drum pe care mergand tenace,să se intrețină pe sine.
Apropo,n-ar fi cazul să cereți și o facultate obligatorie și,apoi in continuare cu titlurile...Că tot vor veni imigranți care vor cere locuri de muncă.Halal educație de la
un partid al cărui moștenitor preamărea necesitatea și
efectul MUNCII.Dar,ne-a rămas "1 Mai muncitoresc"...

 

Tareee!!!

Tareee!!!
Sa constatat,de catre Ministerul Educatiei, ca este foarte greu sa tembelizezi un copil in numai 8-10 clase de invatamant.
In consecinta durata de tembelizare creste la 12 clase!!!
Atunci sa vezi ***!*** cu diploma(sau adeverinta dupa caz).
Diploma de *** se va retrage mai usor!Tremura fonta ca piftia.

 

Din pacate nu cred ca ar

putea exista vreo lege care sa insanatoseasca invatamantul din Romania.

Aceste discutii si dezbateri nu aduc la nici un rezultat concred. Se discuta de dragul discutiei.Invatamantul Romanesc duhneste a:
impostura, mediocritatea, nepotism, interes de grup, lipsa d viziune etc.

Todusi este esential sa se puncteze doua aspecte majore:
1. puricarea invatamantului de catre DNA. Inca se mai fac tot felul de inginerii financiare pentru cresterea sumelor in conturi.
2. actualizarea si redimentionarea competentelor. De multe ori programele analitice ori sunt spradimensionate ori subdimensionate. Trebuies eliminate anumite discipline, iar profesorii sa fie redistribuiti acolo unde este nevoie. De ce sa nu fie cate doi profesori la aceeasi disciplina in care un profesor sa se ocupe de cazurile speciale.

Acum apare intrebarea: ce face societate cu persoanele instruite? Este capabila sa valorifice instruirea acestora?. Raspunsul este NU!. Societate este de fapt ca un organism. Nu poti functiona daca ai ficatul sau alt organ paradit . Din pacate Romania este un organism in care nu mai functioneaza nici un sistem social.

 

Toate alocatiile au aceeasi valoare, nu exista alocatii speciale

Astfel banii de la buget sunt indreptati catre persoane care nu produc nimic si nu spre copiii care vor produce in cativa ani. De ce nu ar primi si copiii alocatii speciale?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor