Opinii Interese oculte sacrifica din nou educatia

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 14:06
3375 citiri
Opinii Interese oculte sacrifica din nou educatia

Marile sperante de la inceputul anului 2010 se transforma intr-o crunta deziluzie.

Dupa hotararea cu care Presedintele si premierul Emil Boc s-au angajat in procesul de modernizarea a sistemelor de educatie si formare profesionala eram convinsi ca, in sfarsit, vom ajunge sa incepem macar acest dificil proces.

N-a fost sa fie asa.

Prima eroare i-a apartinut ministrului Daniel Funeriu. Care a adus in Parlament noul proiect al Legii Educatiei Nationale (LEN) abia in 12 aprilie 2010. Intarziere fatala. Era clar ca Parlamentul nu va avea timpul necesar pentru discutarea si aprobarea acestui important si stufos proiect.

Comisia de Invatamant a Senatului l-a si ingropat pe 30 iunie, pentru cine stie cat timp, plecand in vacante cu destinatii exotice. Ce daca tinerii romani nu au parte de o educatie adecvata! Statiunile turistice internationale ii asteptau pe senatori cu locuri deja rezervate!

Ce l-a impiedicat pe ministrul Funeriu sa aduca Legea in Parlament in ianuarie sau februarie? Documentele comisiei Miclea erau in dezbatere de 3 ani, in 2009 s-a dezbatut Codul Educatiei creat de ministrul Andronescu cateva luni, ce era asa de greu, ca lucrand 10-12 ore pe zi, sa termine proiectul de lege intr-o luna?

Au prevalat, cel mai probabil, interesele mogulilor din invatamantul superior. A caror cifra de afaceri se ridica la cel putin la 1 miliard euro pe an. Proiectul LEN are prevederi dure impotriva clanurilor de putere si interese din universitati, le afecteaza grav "afacerile", le rapeste din preorgativele care le permit sa scape de sub orice control al statului.

Nu ca statul ar fi avut cine stie ce apetenta sa-i controleze.

Dupa declaratiile dlui Mihai Hardau, presedintele Comisiei de Invatamant din Senat si fost ministru al educatiei, "Univeristatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul". Asa ca, daca a existat un control, acesta a functionat invers! Statul ramane in continuare prizonier in propria casa!

Cercurile de putere si de interese din Senat au castigat si de data aceasta

Senatorii PSD si PNL au avut sarcina politica de la partid sa saboteze proiectul LEN, sa-si arate "muschii" politici, chiar daca pretul era sacrificarea educatiei tinerilor romani.

Iata componenta Comisiei de Invatamant a Senatului care isi vede de concediu, in timp ce scoala romaneasca asteapta de 20 ani o lege mai buna, dupa care sa functioneze: Mihail Hardau, presedintele comisiei, Radulescu Serban, Bara Ion, Sbarciu Ioan, toti de la PDL, Ecaterina Andronescu, Prunea Nicolae, Silistru Doina, Mang Ioan, de la PSD+PC, Robu Nicolae, Topescu Cristian, de la PNL si Bokor Tiberiu de la UDMR

Cine ce castiga si ce pierde din acest blocaj parlamentar?

1. Partidele de opozitie, PSD si PNL au mai dat o "palma" puterii, aratandu-i ca nu este capabila sa duca la bun sfarsit acest demers. Cu ce pret, nu conteaza. Asta dupa ce, in 2009, reclamasera la Curtea Constitutinala proiectul guvernului de atunci.

2. Universitatile de stat si private amana inca odata momentul adevarului, adica desfiintarea, chiar partiala, a fabricilor de diplome.

3. In lipsa scolii profesionale, alternativa la studiile liceale si fara vreun criteriu de accedere la liceu, cu un Bacalaureat fraudat, inclusiv in aceasta vara, toata cohorta de elevi se duce buluc in invatamantul superior, cotizand cu taxe mai mici sau mai mari la bunastarea universitarilor, dar fara sa obtina, cu mici exceptii, competente necesare in piata muncii. Se vor reintoarce, la 23-24 de ani, in piata muncii, fara nicio calificare. Si vor lua totul de la zero.

4. Piata fortei de munca din Romania nu mai este atractiva pentru investitorii straini. Care au nevoie de muncitori calificati, nu de absolventi de facultate sau de filiere liceale teoretice. Si pe care nu-i mai gasesc. Mediul de afaceri semnaleaza de mult aceasta deficienta grava, fara rezultat.

5. Curriculumul scolar nu se modernizeaza nici anul acesta. Ministrul Funeriu anunta aceasta "opera", intarziata 20 de ani, pentru 2011. Cand probabil nu va mai fi ministru. Institutul de Stiinte ale Educatiei, care incaseaza de 20 de ani salarii bugetare, in special pentru acest obiectiv, mai are nevoie de inca un an! Pentru ca i-a mers. Niciun ministru nu a conditionat salariile platite de indeplinirea unor standarde de functionare si calitate. De ce sa faca exceptie ministrul actual?

6. Managementul scolar ramane in aceiasi parametrii politici. Inspectori si directori numiti politic, dintre lipitorii de afise ai partidelor, vor face in continuare ce stiu mai bine. Adica vor frauda fondurile alocate scolilor si vor numi in continuare pe functii oameni obedienti, fara pregatire, alta decat participarea la "viata" de partid. Iar cu ocazia reducerilor de personal vor da afara persoanele verticale, incoruptibile, cele care au avut "neobrazarea" sa semnaleze actele de coruptie si fraudele din sistem.

7. Nelegarea salarizarii de performanta si rezultatele muncii se mentine. Profesorii competenti si capabili vor pleca in sistemul privat, iar tinerii valorosi vor ocoli un sistem care le ofera, la inceput de cariera, 600 lei pe luna. Invatamantul ramane in continuare domeniul de refugiu al celor respinsi de alte sisteme nebugetare, mai pretentioase.

8. Nu numai ca cercetatori valorosi din diaspora vor renunta la revenirea in tara, dar toti absolventii capabili, de liceu sau facultate, declara ca au in plan plecarea la universitati de prestigiu din tari care stiu cum sa-i pretuiasca.

9. Prin pensionarea ultimilor profesori cu vocatie si daruire, a celor care si-au facut datoria indiferent de contextul economic si salarial, invatamantul se prabuseste sub agresiunea impostorilor de tot felul, care au gasit o "vaca" de muls perfecta, pentru ca aici nimeni nu da socoteala de nimic.

10. In ciuda crizei prin care trecem, Ministerul Educatiei ramane printre cele mai stufoase in personal, platind de la buget zeci de agentii, consilii, comitete, care nu-si justifica existenta, care puteau trece foarte bine in regim de autofinantare. Nu-si justifica existenta si prin prisma stadiului in care se afla acum educatia si formarea profesionala. Ce-au facut 20 de ani?

Esecul modernizarii Educatiei

Esecul modernizarii educatiei este primul mare rateu al Presedintelui Basescu si al actualului guvern. Acest esec atarna ca o piatra de moara de gatul dezvoltarii economico-sociale a tarii. Sunt in joc bani multi, care, la fel ca in sistemul de sanatate, nu se justifica prin rezultatele intoarse societatii.

Daca nici in actuala criza nu s-au gasit resursele umane si legale pentru modernizarea acestui important segment al societatii, apropierea ciclului electoral face ca amanarea solutiilor sa fie iarasi de ordinul anilor.

Responsabili sunt politicienii, de la putere si din opozitie.

Sper sa plateasca la alegeri aceasta grava agresiune asupra viitorului Romaniei.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#reforma educatie ratata, #legea educatiei dezbatere parlament , #educatie
Comentarii
Poza GB-e-Doby
GB-e-Doby
rank 5
V-am spus că vremurile s-au schimbat...Şi că situaţia e mai complexă,...Nu-i intelectualul - servitor...Cultura nu-i ceva ca o anexă... .