De la cititori: Invatamantul, pe drumul fara intoarcere

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 23:35
2921 citiri
De la cititori: Invatamantul, pe drumul fara intoarcere
Foto: Arhiva

De curand, un sondaj publicat de Liga Studentilor din Strainatate demonstra ceea ce nu mai era nevoie: "aurul cenusiu" romanesc si-a luat doar bilet "dus" catre cele patru zari.

Doar 15% din cei 800 de intervievati au afirmat ca se vor intoarce in tara dupa absolvirea studiilor. Acestia probabil ca sunt boboci, legaturile afective cu cei de acasa fiind inca destul de puternice.

Truismul cu "dus a fost" este pe deplin justificat. Invatamantul nostru, aflat intr-o severa deriva, mai produce campioni doar din inertie. Unicele calitati care-l mai sustin pe linia de plutire sunt valoarea intrinseca si harul unor dascali aflati spre amurgul carierei.

Cu un firav 4% alocat din PIB (initial un neverosimil 6% intrat la apa) si o reforma confuza, educatia romaneasca va produce o trista masa amorfa de absolventi cu intelect aplatizat. Exista toate premisele.

Omul care maculeaza fotoliul lui Spiru Haret dirijeaza afon una dintre "prioritatile" clamate mincinos de actualul Executiv. Singurul lui sistem de orientare consta intr-o busola sparta ce indica involuntar vestul. Adica acel punct cardinal, de unde nu se va mai intoarce niciun genial student roman.

Reteaua invatamantului de pe la noi are mai multe gauri negre decat tot Universul, de la Bing Bang incoace. Copiii isi abandoneaza ireversibil ghiozdanul de mucava, pe la mijlocul celor opt kilometri care despart satul natal de cea mai apropiata scoala. Banii de naveta ai cadrelor didactice s-au dus pe nunta fetei primarului.

Deoarece tinerii absolventi sunt atrasi de salariile minuscule din invatamant ca patiserul de sconcs, la catedrele tot mai vacante, seful de post va preda algebra pe intelesul lui. I se vor alatura parintele Pafnutie in initierea copiilor despre greaca veche si veterinarul cu notiuni legate de comportamentul caprelor, cand luna se afla la primul patrar.

Revenind, se strange funeria la par. Sora geamana a educatiei, cercetarea, se afla de mai multi ani intr-o coma indusa. Mai repede isi vor reveni Mendeleev si sotii Curie, decat va fi ea resuscitata.

Normal ca te intrebi retoric despre studentul roman aflat peste fruntarii: "De ce nu-mi vii?" Au incercat unii, recent, sa aplice in Romania ce i-a doxat pleiada de straluciti profesori de la Princeton, Oxford, Harvard si Yale. Dupa indelungate demersuri, au fost cu lehamite incadrati vremelnic pe cateva neinsemnate posturi de soareci bugetari.

In atari conditii, fireste ca-si rad in barba sefii de la NASA, Morgan Chase, CIA si cate altele or mai fi. Bravo lor, rusine noua!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#invatamant romanesc, #studenti romani plecati strainatate , #educatie