Clasa pregatitoare in vreme de pandemie: Clopotelul nu se mai aude, bancile au etichete, iar elevii suporta greu masca. "Nu pot sa respir, doamna"

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 00:07
6220 citiri
Clasa pregatitoare in vreme de pandemie: Clopotelul nu se mai aude, bancile au etichete, iar elevii suporta greu masca. "Nu pot sa respir, doamna"
Clasa pregatita pentru elevi in plina pandemie Foto: Maria Vasilica / Arhiva personala

Anul scolar care a inceput de nici doua saptamani nu seamana aproape deloc cu cei de pana acum. Orele se fac fie exclusiv online, fie cu jumatate din copii in clasa si jumatate acasa, masca se poarta obligatoriu in scoala, peste tot sunt sticle cu dezinfectanti, bancile au panouri de plexiglas, iar pe holuri nu mai suna clopotelul. Total atipic chiar si pentru cei aflati la gimnaziu. Cei mici, de clasa pregatitoare, n-au avut parte anul acesta de celebrul careu din curtea scolii ori de "tunelul cu flori" de la intrare. Sunt insa masuri care s-au luat pentru siguranta lor si a dascalilor.

Maria Vasilica este invatatoare la clasa pregatitoare de la Scoala "Regele Mihai I" din Sectorul 6 al Capitalei. Unitatea de invatamant isi desfasoara cursurile in sistem hibrid. Invatatoarea a explicat pentru Ziare.com cum se desfasoara orele in aceste noi conditii, care sunt masurile luate si cum se descurca elevii cu regulile impuse.

Scenariul galben presupune prezenta fizica a prescolarilor, elevilor din invatamantul primar si clasele a VIII-a si a XII-a la scoala, cu respectarea normelor de protectie, iar pentru elevii din celelalte clase, revenirea partiala, prin rotatie, jumatate vor face orele online si jumatate vor fi prezenti fizic in clasa (la interval de 1-2 saptamani).

Desfasurarea orelor

Invatatoarea explica faptul ca la clasa pregatitoare, care e un fel de grupa mare de gradinita, activitatile de scriere sunt mult mai rare si se merge mai mult pe activitatile care le formeaza copiilor anumite deprinderi. Odata cu aparitia acestor masuri, spune ca a fost nevoita sa se orienteze spre lucruri care nu mai sunt chiar atat de complexe.

"Nu mai avem voie sa distribuim fise sau sa ii scoatem la tabla. Fiecare sta la el in banca. Noi am invatat ca ora trebuie sa fie ca un fel de spectacol de teatru, sa le captam atentia copiilor. Acum, stau cu un auxiliar in fata si pur si simplu citesc de acolo. De exemplu, trebuie sa incercuim mingea cea mai mare din multime si eu doar le arat, iar fiecare isi face pe caietul lui".

In plus, potrivit masurilor, dascalul nu mai are voie sa se plimbe printre banci si sa le arate copiilor unde gresesc. "Asa ca, il pui sa iti ridice cartea, altceva nu ai ce sa faci. La noi, la pregatitoare, ora este in medie de 30-35 de minute, plus o activitate de 15-20 minute de relaxare in care copiii ar fi trebuit sa se joace impreuna, sa facem un joc. Nu pot! Eu le pun o poveste, le pun un cantecel sa asculte, le citesc eu o poveste... Asta e tot ce mi-a mai ramas sa fac. Copiii isi pierd foarte rapid interesul pentru ca sunt mici si trebuie captati cu activitati interesante, sa nu se plictiseasca. La o poveste pe care o citesti tu in 15 minute se plictisesc, la un moment dat ii pierzi".

Masurile de protectie

Mai mult, fiecare banca are panouri de plexiglas si a fost etichetata la inceputul anului cu numele elevului, care nu mai are voie sa isi schimbe banca pe tot parcursul anului scolar. "A trebuit sa ii asez pe fiecare respectand oglinda clasei. Nu mai am voie sa-i mut pe parcursul anului scolar. E dificil din punctul asta de vedere, pentru ca bancile au fost etichetate si nu am de unde sa stiu ce probleme au".

Clasa nu a mai fost decorata la nivel maxim si a fost nevoie sa se reduca din materiale, pastrandu-se doar acelea care se pot dezinfecta. "Avem dezinfectant in fiecare clasa si la baie, plus servetele cu care ne stergem pe maini, avem aparat de termoscanare la intrare, plus covoare dezinfectante la intrare si fiecare elev a primit la inceputul anului scolar cate doua masti din bumbac reutilizabile".

Pauzele

Invatatoarea explica faptul ca pauzele sunt de 10 minute si, pentru a evita contactul cu alte clase, s-a tras la sorti pentru fiecare etaj. "Sa zicem ca sunt 5 clase pe etaj si fiecare clasa iese in pauza intr-un interval de 10 minute. De exemplu, clasa mea are pauza de la 25 la si 35. Fiecare profesor se uita la ceas si isi ia pauza in intervalul stabilit. Eu tot timpul, daca mai am ceva sa le explic, imi dau seama ca depasesc. Intr-o zi le-am dat la si 35 pauza, cand deja incepea pauza celorlalti. Nu se mai aude nici clopotelul. Ei in pauza stau in banci, doar la baie pot sa mearga, atat".

"Nu pot sa respir, doamna"

Invatatoarea semnaleaza faptul ca elevii nu sunt obisnuiti sa poarte masca si au permanent tendinta sa o dea jos, sa isi scoata nasul pe afara: "Nu pot sa respir, doamna" sau "Vreau sa iau o gura de aer", spun ei. "E destul de greu cu ei. Le mai spun: "Pune masca mai sus" si ei ma asculta, dar cand ei simt ca nu mai pot respira, au tendinta sa faca la fel".

Cel mai dureros lucru - lipsa afectiunii

Maria Vasilica sustine ca cel mai greu lucru de respectat este sa se abtina din a fi afectuoasa cu copiii. "Asta e lucrul care pe mine ma omoara incet, ca sa spun asa. Este foarte greu ca in prima zi cand vin elevii la scoala, cand ei sunt nerabdatori, cand vrei sa-i imbratisezi si ei sa te imbratiseze pe tine, sa nu poti sa faci asta si sa-i respingi. Copiii mici sunt foarte, foarte lipiciosi. Pentru ei, invatatoarea devine un fel de mama. Foarte multi dintre ei au tendinta sa-mi spuna "mami" si e foarte greu cand eu trebuie sa-i refuz".

Scoala online

Chiar daca prescolarii vin la scoala in fiecare zi, chiar daca scoala in care invata se incadreaza in scenariul galben, din cauza alegerilor, zilele urmatoare vor face orele online. "Din punctul meu de vedere nu cred ca este la fel de eficient pentru ca ei sunt mici si abia reusesc sa se concentreze fata in fata, daramite la 6 ani, sa stea in fata unui ecran, le obosesc ochii. In clasa le captezi altfel atentia, fata de online. Acum e perioada lor de formare. Ei invata, se joaca, socializeaza, pentru ca este cea mai importanta etapa pentru ei, au trecut de la gradinita la scoala. Nu cred ca un copil de 6-7 ani ar putea sa stea concentrat atat de mult in telefon sau in tableta", mai spune invatatoarea.

Adolescentă din Mehedinți bătută de un coleg în timpul orelor. Fata a ajuns la spital
Adolescentă din Mehedinți bătută de un coleg în timpul orelor. Fata a ajuns la spital
IPJ Mehedinți a anunțat că o fată de 14 ani, care a fost bătută de un coleg de 15 ani, în timpul orelor de curs, a ajuns la Spitalul din Strehaia, iar medicii au anunţat imediat...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#elevi, #clasa, #ore, #masca, #masuri, #protectie, #plexiglas, #coronavirus, #scoala, #educatie , #educatie