Ziare.com

Educatia nu mai este o prioritate inca din 1977 si nu va fi nici in urmatorii 20 de ani

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 08 Decembrie 2019, ora 20:01

   

Educatia nu mai este o prioritate inca din 1977 si nu va fi nici in urmatorii 20 de ani
Petrisor Peiu
Dintre toate tarile Uniunii Europene, Romania este cea mai zgarcita cu educatia propriilor copii si tineri: politicienii nostri sunt singurii din Uniune care nu aloca pentru educatie nici macar 3% din PIB (produsul intern brut).

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

N-o spun eu, o spune EUROSTAT, intr-un raport publicat acum o luna:


Sursa: Expenditure_on_.27education.27


Bulgarii cheltuie 3,6% pe educatie, ungurii si polonezii cate 5% din PIB. Media europeana se afla la 4,6% din PIB.

Aducand acest lucru in discutia publica, fostul ministru de resort, Liviu Pop-"Genunche" mi-a intors-o imediat cum ca "se mai cheltuie inca 1,2% din PIB pe meditatii". Auzi la el exprimare: "Se mai cheltuie"! Pai cheltuie parintii disperati, mai ministrule, ca altfel nu pot sa-ti zic...

Ca argument suplimentar, Pop-"Genunche" a vrut sa indruge ceva cu "marea majoritate a parintilor". La observatia mea ca in limba romana nu se admite sintagma "marea majoritate", profesorul de matematica(!) Pop a zis ca se poate, motivand irefutabil: "pai daca marea majoritate spun(?) ca poti sa zici marea majoritate, atunci asa e!". De asemenea irefutabil, deputatul USR Cristian Seidler il aproba doct pe fostul ministru. Ce sa mai zic, daca pana si cei care ii cer presedintelui declararea starii de urgenta in invatamant cred ca e corect spus "marea majoritate", apoi chiar ca e stare de urgenta!

Cum se cheltuie banii amintiti pe fiecare categorie de educatie:

- Romania cheltuie 0,6% din PIB pentru educatie primara si pre-scolara, media UE fiind 1,5% din PIB, iar indicatorii similari pentru Ungaria si Polonia fiind 1,4%, respectiv 1,9% din PIB;

- Romania cheltuie 1,2% din PIB pentru educatie secundara, media UE fiind 1,8%, iar indicatorii similari pentru Ungaria si Polonia fiind 1,9%, respectiv 1,3%;

- Romania cheltuie 0,6% din PIB pentru educatie tertiara, media UE fiind 0,7%, iar indicatorii similari pentru Ungaria si Polonia fiind 0,9%, respectiv 1,2%.

Practic, conducatorii nostri aloca de doua ori si jumatate mai putin pentru educatie primara si pre-scolara decat europenii, si doar cu 50% mai putin decat media europeana pentru educatia secundara. La educatia tertiara suntem pe aproape de media europeana.Acum, asa pentru profesorul de matematica Liviu Pop, s-o lamurim si pe-asta cu meditatiile: 155.000 de copii au sustinut anul acesta evaluarea nationala si inca 136.000 au dat examenul de bacalaureat in 2019. In total 291.000. Este credibil ca trei sferturi dintre acestia sa faca meditatii, adica 218.000. Daca luam o medie de doua discipline la care se face pregatire timp de 50 de saptamani si un cost mediu de 100 lei/ora, obtinem o suma totala de 2,18 miliarde de lei. Daca mai consideram si faptul ca unii copii sunt meditati aproape toata viata scolara macar la o limba straina, mai putem adauga 1 miliard de lei. In total cam 3,2 miliarde de lei. Atat cheltuie parintii pe meditatii. Stimate domnule "genunche" asta nu inseamna mai mult de 0,32% din PIB-ul tarii pe care cu onor ai condus-o si tu, nicidecum 1,2%...

Asa ca, penibili politicieni, nu ne mai vindeti gogosi despre dragostea voastra de educatie si nu mai incercati sa intindeti cifrele din statistici, ca nu sunt facute din elastic: voi condamnati Romania la inapoiere alocand invatamantului cei mai putini bani dintre toate statele UE!

Educatia - prioritate pentru guvernul si parlamentul de la Bucuresti?Ia sa vedem cifrele: cea mai mare parte a bugetului statului se duce pe salariile angajatilor din sectorul public (peste 100 de miliarde de lei - o cincime pentru salariile celor din invatamant); urmeaza pensiile, pentru care statul plateste anul acesta vreo 70 de miliarde de lei, apoi functionarea imensului aparat de stat (asa-numitele cheltuieli cu bunuri si servicii), vreo 50 de miliarde de lei. Educatia primeste numai vreo 30 de miliarde de lei (70% sunt salarii). Dar poate se va schimba ceva la anul? Ei as, pensiile vor creste cu 40%(!), salariile bugetarilor cu 15%, iar bugetul educatiei va scadea:


Sursa: AICI


Tare prosti ne mai cred politicienii nostri! Pai cum se poate sa avem cea mai mare alocare din PIB pentru serviciile secrete din UE si cea mai mica alocare din PIB pentru educatie din aceeasi UE?

Dragi alegatori de profesie, asta cu educatia - prioritate este o gogoasa vanturata de toate guvernele, dar niciodata pusa in practica. Ultimul an in care educatia s-a aflat printre prioritatile guvernului Romaniei a fost in anul 1976. In anul urmator, 1977 a venit cutremurul (reconstructia devenind prioritara), iar doi ani mai tarziu intrarea in incapacitate de plata, prioritara devenind plata anticipata a datoriei externe (pentru un deceniu).

Din 1990, altele au fost prioritatile: salariile minerilor, ale CFR-istilor, ale politistilor, ale judecatorilor, ale procurorilor, ale celor din serviciile secrete. Guvernele Romaniei au infiintat zeci de agentii si autoritati, supra-populate, cu salarii exorbitante. Alea sunt prioritatea politicienilor de la Bucuresti. De exemplu, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie (ANRE), un grup de birouri care aproba, cu supusenie, tarifele dorite de firmele de gaze si electricitate: cu un salariu lunar mediu de acolo intretii o scoala intreaga un an! Sau Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANCOM), un loc unde grindenii fac baie in sute de mii de euro pentru a zambi frumos firmelor de telefonie: daca si-ar reduce ei vreo cateva posturi, din economia de salarii s-ar mai construi o facultate intreaga. Astea sunt, oameni buni, prioritatile Romaniei: autoritatile si agentiile-sinecuri! Acolo sunt banii dumneavoastra, nu in scoli sau universitati.

Si-uite asa ajungem si la cazul PISA. Spectacolul trist in care s-au dat multi dintre cei pe care ii respectam m-a descumpanit. Este natural ca liderii sindicali din invatamant sa tipe ca din gura de sarpe ca invatamantul nostru este exceptional si ca testele astea occidentale sunt creatia diavolului, doar liderii astia traiesc de ani buni in cardasie cu guvernantii si se bucura de o viata de huzur, de ce si-ar tulbura fericirea? Dar de ce a fost necesar ca spectacolul minimalizarii dezastrului educational ilustrat de testul PISA sa cuprinda si oameni respectabili, unii pretuiti si respectati pe buna dreptate?

Hai sa vedem, in primul rand, ce s-a intamplat: s-a publicat rezultatul global al testarii PISA pentru 2018. Romania are cea mai proasta pozitionare de cand participa la aceasta testare, cu punctajele urmatoare: 428 citire, 430 matematica si 426 stiinte. Spre comparatie, Ungaria are 476 puncte la citire si cate 480 la matematica si stiinte, fiind cu 14 locuri mai sus decat noi. Polonia se uita de sus la regiune, cu 512 puncte la citire, 516 la matematica si 511 la stiinte, cu 38 de locuri peste noi. Deasupra noastra se afla si Estonia, Slovenia, Croatia, Cehia, Letonia, Lituania, Slovacia, Serbia, Grecia, Ucraina, cam toata regiunea in care ne aflam. Ce inseamna asta? Simplu, investitorii de toate felurile si din toate partile au un clasament global al calitatii resurselor umane din toate pietele importante. Practic, e un instrument facil de a decide unde sa investesti in IT sau proiectare sau cercetare sau servicii financiare si unde sa investesti in linii de asamblare sau in croitorii sau in supermarket-uri.


Sursa: AICI


Cei ce minimalizeaza impactul acestei testari sau o ironizeaza (unul chiar se intreba tamp daca un copil notat excelent la PISA ar fi trecut examenele de la noi) nu inteleg esentialul: PISA (Programme for International Student Assessment) este un instrument creeat de OECD tocmai pentru a compara pietele nationale de educatie. OECD, poate ati uitat, este o organizatie a celor mai dezvoltate economii din lume, un club unde noi nu am intrat, un club care inseamna peste jumatate din economia mondiala, un club de unde provin peste trei sferturi din banii care se investesc anual in lume. Chiar daca aceasta testare nu ar fi bine aleasa (ceea ce nu este cazul) noi tot ar trebui sa intelegem un lucru simplu: ea a fost creata de cei cu bani pentru a decide unde sa investeasca acei bani. Fanaticii aparatori ai invatamantului romanesc nu pricep ca aparatul cu care se masoara performanta in educatie este cel acceptat in cele 35 de tari ale OECD, nu cel pe care-l perpetueaza de decenii mafia de la Ministerul Educatiei.

Daca e asa bun invatamantul nostru, de ce pleaca anual mii de copii sa studieze in alte tari? Daca e asa bun invatamantul nostru, de ce nu prea face nimeni pe aici investitii sofisticate, care sa foloseasca mai degraba neuroni decat muschi? Daca noi eram asa grozavi cu invatamantul nostru, de ce nu avem aici universitati bine cotate international? De ce Polonia are 11 universitati in TOP 1000 mondial, Ungaria 4 si noi doar 2? De ce?

Iata cum arata partea noastra de lume in clasamentul global al universitatilor cotate:


Sursa: AICI


Si daca e asa bun sistemul nostru de invatamant, de ce avem o rata asa de mare de abandon scolar, printre cele mai mari din UE? Ia comparati cu Polonia sau cu Cehia sau cu Ungaria:E vremea, acum, sa spunem un adevar simplu de tot: invatamantul nostru e asa de performant incat, daca nu faci meditatii, nu ai nicio sansa sa intri la un liceu decent sau sa iei bacalaureatul sau sa intri la o facultate unde se da examen. Am asistat zeci de ani la examenele de admitere din Politehnica de la Bucuresti (din 1993) si am avut ocazia sa vorbesc cu mii de candidati (mai apoi studenti): nu cred ca am gasit 10 care sa nu fi facut meditatii. Ce scoala e aia care nu poate pregati, fara meditatii, pentru examene, macar jumatate din elevi? Nu ar fi mai simplu sa stai acasa, sa faci meditatii si sa te duci doar la examene? De altfel, unii chiar asta fac in clasa a VIII-a sau a XII-a...

Pana la urma, de cati bani dai, de atata performanta ai parte. Hai sa ne mai comparam o data cu colegii nostri de liga, Ungaria si Polonia, de data aceasta la indicatorul ponderea cheltuielilor cu un elev de liceu din PIB/locuitor:


Sursa: AICI


Cat priveste viitorul, nu prea suna bine: in urmatorii trei ani, pensiile vor creste cu peste 200%, salariile bugetarilor cu 50%, PIB-ul tarii va creste cu 34%, iar noi avem deja deficit bugetar de 4,4% anual. In plus, guvernul Orban promite sa mentina si Programul National de Dat Bani Primarilor pentru Cheltuieli in Scop Electoral (in limbajul politic, PNDL). Unde credeti, dragii mosului, ca mai incap si banii pentru educatie? Mai bine puneti gologanii la saltea pentru meditatiile viitoare, la limba romana, la matematica, la fizica, la geografie, la istorie, la chimie, la sport, la muzica, la mers pe bicicleta, la orice, ca din ce va veni de la buget, scoala nu va mai avea bani nici pentru femeia de serviciu...

In final, salutam voiosia specifica guvernantilor care, pe de o parte ne promit ca vom avea cate un Oxford pe fiecare ulita, iar pe de alta parte au insurubat director general la Metrorex (una dintre companiile cu cele mai ridicate grade de tehnicitate din tara) o tanti care a facut facultatea la Universitatea Athenaeum, la 46 de ani. Potrivit CV-ului comunicat de Metrorex, Mariana Miclaus are 56 de ani si lucreaza la Metrorex din 1981. A absolvit, in 2009, cursurile Facultatii de administratie publica din cadrul Universitatii Athenaeum din Bucuresti. (sursa: AICI). Asta asa, de incurajare pentru cele cateva zeci de mii de copii care se chinuie sa termine putinele universitati de top din Romania...

Pai ce sa le spun eu bietilor studenti, obositi de mii de ore de meditatii si de milioane de pagini invatate "pe de rost"? Invatati, mai, sa ajungeti sa aveti cinstea sa fiti condusi de prostutii posesori de carnet de partid de guvernamant!

P.S. Detest sa ma auto-citez dar, pentru completare, nu strica sa cititi si un alt articol: Contrarevolutia de la Bucuresti: In anul 2020, Romania va avea o economie de anii 90.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 30733 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnul Petrisor ar trebui sa intre in politica si sa isi utilizeze

capacitatea de analiza in favoarea tarii.
Articolul este "gravat in marmura".
Cititi-l si de 2-3 ori, aveti numai de castigat!

 

Foarte bun articolul ! Pe langa nealocarea unei sume necesare

educatiei si invatamantului, politicenii si unii din ministerul educatiei si cercetarii nu au nicio idee despre ce inseamna educatia.
In ultimii 30 de ani au aparut o multime de experti in comunicare, sociologie si chiar educatie care, prin tot soiul de formulari ambigue sau lipsite de sens, pretind ca reformeaza educatia si invatamantul ... In realitate, experienta in educatie si invatamant de cateva mii de ani nu poate fi data deoparte ! Nimic nu poate inlocui munca facuta cu pasiune de profesor si elevi (studenti) intr-un domeniu ... Desigur, la profesori este nevoie si de pricepere !

 

MosCraciun Rank user: x5 08.12.2019, 00:13 Pozitie re

Adevarat Mos Craciun, articlul este o capodopera adevarata care supara enorm (patriotii) stiind ca , niciodata nu am excelat la acest capitol ! Ba din '90 incoace, am devenit si mai saraci si mai prosti precum afirma Brancusi ! Avem sperante?

"si mai saraci si mai prosti" mai saraci doar unii

fischer12, recunoasterea starii de fapt e primul pas spre redresare!

Tutzea draga,

pe Brancusi nu-l interesa ce fac comunistii cu invatamintul...

Nu se poate dezbate subiectul invatamintul din Romania anul 2019

fara a se compara cu cel din perioada comunista sa zicem "epoca ceausista". Nivelul calitativ si cantitativ al invatamintului (incluzind pe cel superior) din Romania are rezultate excelente pina in anul 1989. Cu toate ca se spunea ca la Bucuresti este un regim brutal si dictatorial pregatirea profesionala a doctorilor, inginerilor, profesorilor se afla la cel mai inalt nivel mondial. Diplomele de doctori si ingineri petrolisti erau recunoscute oriunde in lume. In acea vreme era alta atitudine fata de "verbe" ca a invata, a studia si a respecta invatamintul. La toate nivelele de invatamint exista profesionalism,disciplina si exigenta. Culmea nu existau computerele pina in 1985. Pe de alta parte este adevarat ca cei cu studii superioare aveau salarii foarte mici. Nu puteau pleca din tara la studii decit cei cu relatii mari in SRI.Situatia actuala a invatamintului este dramatica si nu exista nici un interes pentru a se imbunatati. Elevii si studentii nu mai studiaze abuzeaza utilizarea de computere,tablete, smart phone. Daca situatia generala in tara este deteriorata(economic,politic, social) cred ca nu se poate face nimic pentru invatamint chiar cu multi bani investiti. Sint dezamagit de presedintele tarii Klaus Ioannide (fost profesor de fizica) ca nu gaseste solutii sau propuneri pentru pregatirea profesionala diversa a tinerilor romani. Inteleg ca domnia sa este mult preocupat cu vizite de lucru in alte tari. Romanii vor continua sa studieze in strainatate pentru ca vor sa fie independenti, sa nu-i cicale parintii la cap. Sint multi tineri care stiu bine limba engleza si sint gata in orice moment sa paraseasca Romania cu destinatia UK.

 

"Educatia nu mai este o prioritate inca din 1977" !

Imi pare rau, nu-mi place sa argumentez dar nu sint de acord cu prima parte a titlului. Totusi este adevarat ca atunci cind a fost cutremurul aveati 9 ani.

 

asa este

Avea 9 ani si nu ii placea la scoala, deci pentru el, autorul articolului, invatamantul nu era o prioritate. Pe vreamea lui Ceausescu, tot ce era in interesul Romaniei era prioritate.

lasati educatia deoparte

ca si-asa va mai trebuie vreo 400 de ani ca sa ajungeti civilizatia din urma, si mai bine datzi-i 2% clovnului cu parul galben ca sa va apere de unguri si de rushi care se pregatesc in maxim 20 de ani sa va bata ushor in poarta

 

Aici sint doua probleme grave, capitale,diferite care nu mai pot fi

salvate , personal eu nu vad nici o solutie pentru regrupare sau imbunatatire pentru ele. 1.Educatia(invatamintul) 2.JUCATORII
(copii,elevii,studentii, adultii)Chiar daca ai invatatori buni,profesorii talentati, un program scolar bun nu poti cere prea mult de la jucatori care fac ce vor ei. Nici cu copii din clasele primare(elementare ) nu se poate lucra eficient, nu sint ascultatori, nu le este frica de invatatori sau parinti. Unul mic de trei ani iti poate spune"daca-mi dai o palma sun la 112 chem politia". Desigur ca este o interdependenta intre educatie si civilizatie. Numai daca ii monitorizezi pe elevi in autobuz, ii vezi cum sint imbracati , auzi ce subiecte de discutie au sau ii vezi cind ies de la scoala grupuri(grupuri) iti poti da seama ca viitorul tarii este negru sau "praf". Cred ca presedintele tarii nu este suficient de activ pentru multiplele probleme si dificultati pe care le are tara. Cred ca in cei cinci ani cit a fost presedinte rezultatele lui Klaus sint superficiale. Inteleg ca este foarte inconvenient sa formezi ..un nou guvern.
Desigur ca si UE are partea ei de vina cu privire la situatia Romaniei, iar romanii profita de legile ei blinde.
Din pacate toate au si un ...sfirsit.

Poate aloca invatamantului oricat,

nu se vor vedea schimbari,trebuie umblat altundeva ptr. performanta. Romania nu-i un stat din vest, Romania este un pic mai salbatica. Cum recursul compensatoriu, merge oriunde in Europa, la noi face prapad.Asa si scoala, nu "merge" s-o copiem pe aia de acolo. Birocratia, stufarisul de hartii, iar este la nivel maxim la noi. In scoala, un elev nicicand nu va lovi un profesor in vest, pe cand la noi se intampla mereu. Elevul trebuie "tratat" ca pe vremea lui Creanga, cam asta-i treaba la noi, nu se poate alfel. Un elev nu pateste nimic daca loveste un profesor, pe cand de se intampla invers, acel dascal este pur si simplu "ucis". Unde sa plece un dascal ? Pe camp, sa fie angajat cioban ? Elevul "a facut coarne", nu te mai intelegi cu el. Se gandeste numai la papica si cum ajunge in strada, fuga la pateuri. In scoala mananca iar si mereu este unsuros.Elevul tipa, urla, se imbranceste, elevul este ***. Cand eram copil, nu era voie cu mancare la scoala, nimeni nu murea nemancat 4-5 ore. Nu era educat sa mananci pe strada sau la scoala, nici in mijloacele de mers in comun, asta ne spunea noua profesorii. Acum ii indoapa toti si nu cumva sa-i urechesti obraznicul ca ti-ai dat foc, te loveste cu maciuca in cap parintele, ca plodul lui este din aur pur, asa crede el.

 

Nu stiu cum mai e-n Romania,

...dar stiu cum e in vest.
Nu idealizati occidentul. E o mare eroare. Aici profesorii bat si chiar scot cutitele la profesori si colegi.
Depinde foarte mult de cat de scump e cartierul in care stai. Dar chiar si in zonele "bunicele" elevii sunt foarte obraznici.
Sufar pentru Romania, dar nici aici nu e bine. Dovada ca invatamantul superior e plin de studenti veniti din alte parti ale lumii.

Bunul-Simt VS Vremea Buruienilor.

D-le Peiu, educatia este o poveste a Viitorului natiei.
Iar ea e povestita de cei care rinduiesc sistemul de invatamant.

Atunci cind sistemul de invatamant e la pamant, adica asa cum e el pe vremurile astea, cea care e fix la fel, adica la pamant, e putinta de a genera un Viitor, natiei.

Mai simplu spus, interesul celor care rinduiesc sistemul de invatamant, purtat Viitorului natiei arata fix cum arata sistemul de invatamant.

Pentru a masura grija celor care ne conduc, grija purtata natiei, e suficient sa privesti spre cel care proiecteaza viitorul, adica spre sistemul de invatamant.

Daca stai in fruntea tarii...cam 15-16 ani, e ca si cum ai sta 80, pentru ca influenta asupra dinamicii neamului pe care generatia antrenata in cei 15-16 ani o proiecteaza se intinde CEL PUTIN pe intreaga existenta a acelei generatii

Mie nu mi s a parut ca in tara asta, vreodata in ultimii 30 de ani, cineva a gindit, pentru natia asta, mai departe decit i-a fost mandatul in fruntea tarii. Nu nenica, au gindit pe termen scurt.
Se prea poate ca Ceausescu o fi gindit pe termen lung, nu zic ca bine sau rau, ci doar ca in ultimii 70 de ani singurul care a gindit pe termen lung dinamica neamului se pare ca a fost Ceausescu. Asa mi se pare mie

Pai ce Viitor sa-i proiectezi, natiei, daca cei care conduc sistemul de invatamant si care se succed la conducerea lui cu viteze ametitoare, au propriile visuri?:)
Au si ei niste visuri, d-le Peiu, si...daca tot s au trezit cocotati pe un generator de Viitor al neamului, cum sa nu si le implineasca, domne?!:)))

D-le Peiu, vi se pare de bun-simt ce spun acum? : Natia se gradinareste IN VIITOR!, iar pentru ca ea sa poata fi gradinarita acolo e nevoie de gradinari vizionari.
Natia se gradinareste in Viitor, iar cind Viitorul devine Realitate, Natia e deja gradinarita pe masura Realitatii!

Omul e doar Minte?, sau mai e si Inima! Antrenind pentru Viitor Mintile, dar fara sa antrenam si Inimile copiilor si tinerilor, vom fi schiopi in Viitor, nu-i asa?

Adica pe linga faptul ca antrenamentele pentru Minti sint lipsite de performanta, in general!, nu i asa ca antrenamentele pentru Inima sint mai degraba lipsite cu desavarsire?

Pai unde se poarta neamul, d-le Peiu, unde in alta parte decit in Inimi?:)

Sistemul de invatamant e Generator!
e Generator Principal, pe linga Familie, care e Generator Fundamental.
Daca aceste doua Generatoare functioneaza cu bun-simt, prin urmare sistemul de invatamant functioneaza cu bun-simt, toate celelalte sisteme sociale vor fi influentate in mod covarsitor sa functioneze cu bun-simt!

CAUZA celorlalte sisteme sociale se numeste 'SISTEMUL DE INVATAMANT', toate celelalte sisteme sociale sint un EFECT.
Ce sadesti in Gradina Tarii, aia semeni, nenica!

Sa stiti ca exista dascali deosebiti in tara asta. Exista antrenori de oameni deosebiti, minunati! dar se pare ca acum e Vremea Buruienilor.

 

Intrun comentariu sustineai liceele militare ca excelenta.....

Ti-ai revenit?

@

un nou sistem de invatamant are nevoie de referinte, de modele, sustin nu doar liceele militare drept modele, ci si scolile generale, dincolo de universitati.
dar in alt comentariu sustineam si aducerea la nivelul vremurilor a definitiei armatei. prun utmare scolu militare, dar aduse la masura vremurilor.

Ingropati mortul!

tot aud ca sistemul de invatamant trebuie reformat.

opinia mea e urmatoarea: sistemul de invatamant mai poate fi tratat cu acelasi succes cu care poate fi tratat un m.ort.
Acu'daca e mort, e mort! ...ce sa mai tratezi, domne?!

Sistemul de invatamant a devenit Incapabil, dar nu doar in Ro, ci in toata lumea mare.

Un alt sistem de invatamant se va manifesta, de fapt alte sisteme sociale se vor manifesta!, iar asta doar pentru ca Civilizatia s-a facut mare-mare iar sistemele sociale au devenit prea strimte, foarte strimte, ...de fapt au inceput, deja, sa crape.

Cum sa te apuci, pe vremurile astea in care toate sistemele sociale stau sa crape, sa iei drept model un sistem de invatamant care functioneaza intr o alta tara?! pai si ala e expirat! poate inca n a aflat, dar si ala e expirat!

e de bun-simt sa accepti ca sistemul de invatamant e expirat, e incapabil,...adica a murit, ce mai...
Prin urmare tot de bun-simt e sa l ingropi, nu sa l pui in geam, ca sa mai implineasca visuri-buruieni!

Si tot de bun-simt e sa te apuci sa cauti prin tara asta invatatori vizionari, capabili sa regindeasca un sistem de invatamant care, peste 15-16 ani sa permita si florilor sa mai rasara paici, nu numai buruienilor, in orice caz un sistem care sa fie capabil sa poarte natia, peste generatii.

Dar daca e Vremea Buruienilor paici, cum sa declare, domne, cei de acum, sistemul de invatamant, m.ort!:)))
pai...cine le ar mai implini visurile?
si...un alt sistem de invatamant e clar ca nu le va permite Buruienilor, exprimarea!
mai altfel spus, Buruienile nu se vor Ara singure, cum sa faca asa ceva!:))
asa ca...e Vremea Buruienilor.

bine, daca nu va simtiti Buruieni, reactionati!:)) ca altfel...Io nu prea vad cum s-ar putea manifesta un nou sistem de invatamant!:) ...care. cum spuneam, e Cauza!, cu el, cu sistemul de invatamant, vom ajunge sa mai vedem si Soarele, paici!:))), ca exprimare de bun-simt acceptata!, ca altfel...in tara asta sint si oameni minunati!, Foarte foaret multi! :))

 

liceele militare"produc viitori": medici, ingineri, arhitecti?

Nu! Produc soldatoi/jandarmi pt. fortele de represiune!! In 10 August au aratat ca stiu sa bata si sa gazeze...

Articolul - adevarul dureros si pur al societatii romanesti !

Daca bine ne gandim , niciodata nu am pus baza pe educatie iar daca embleme ale culturii romanesti si nu numai, au frecventat universitati bune din Occident, se datoreaza faptului ca au avut bani, au fost din familii de eruditi ! In ciuda vechiului sistem care ura cu desavarsire intelectualii, totusi nu am fost pe o scala inferioara ! Luam si acum premii la mari concursuri in varii domenii si chiar avem o oarecare rezonanta ! Ne intrebam pe buna dreptate de ce avem cel mai inalt procent de abandon scolar , da? Pai daca statul este unul slab si asta general vorbind, atunci toate sunt mai putin productive ! Da domnilor, vom avea pe fiecare ulita un Oxford (sic) cand , ca un exemplu, un mare jurnalist de investigatii criminale , isi bate joc de gramatica limbii romane ! Si daca ar fi singurul dar sunt o sumedienie de personalitati mai mici sau mai mari care nu folosesc bine timpii verbelor...! De exemplu, acest jurnalist de investigatii spunea: oamenii dupa drum in loc de oamenii 'de pe' drum...! 12 clase ar trebui sa fie obligatorii iar statul sa-i ajute pe cei care nu se descurca financiar , dar sa forteze nota ! Bunaoara , imi amintesc o faza dintr-un filmulet cand un elev ii trage scaunul profesoarei la catedra si cade ...! Pai stati putin, faceti ordine oare si in sensul acesta ? Numai profesorii sunt vinovati ??Pedepsiti elevii prosti cu un caracter infect in asa fel incat a doua oara sa nu mai faca!!! Rasfoind putin articolul , remarc faptul devenit firesc , ca la absolut toate gradele de invatamant , incepand de la cel primar noi alocam cele mai mici procente ...!Bravas natiune, suntem sub Mozambic! Ma deranjeaza in mod teribil faptul ca dezinteresul politicienilor nu este numai in educatie ci, absolut in toate domneiile posibile in care se poate zice ca, merge si asa ! Bunaoara , am fost frustrat si voi fi oarece vreme pentru faptul ca am pierdut investitia de E 1 bln din partea BMW...!De ce?Aveme nevoie de infrastructura pentru cele doua mari societati :Ford si Renault si totusi dormim pe noi...! Repet, avem un stat slab format din oameni care dau prea mult pentru ei si prea putin pentru glia stramoseasca/bunul mers al tarii ! Va amintiti ca si Eminescu urla in gura mare impotriva nedreptatilor iar el nu a trait in 1980, si Goga scria la fel in 1916...! Odata cu lipsa banilor si atentiei pentru educatie , mai avem si alt grav defect ; cei 7 ani de acasa ! Zau asa ! Nu te supara cititorule ca este adevarat !Punctum !

 

Articol bun, dar cu niște semne de intrebare

Am văzut la finalul textului și activitatea profesională a autorului. Dacă a fost consilier al lui Radu Vasile și Adrian Năstase, de ce nu a reușit să influențeze măcar puțin in bine calitatea invățămantului romanesc? Sigur, e bine și mai tarziu decat niciodată. Deși cu o doză de subiectivism, Petrișor Peiu a prezentat foarte bine situația din invățămantul romanesc. Totuși, care ar fi soluțiile? Aș fi fost interesat să văd in articol și cateva idei de a imbunătăți situația. Niciodată nu știi cine le citește și poate unele ajung să fie puse in practică. Sau poate că fostul consilier guvernamental nu propune soluții decat dacă sare banul, niciodată gratis sau pe sume mici.
Deși subfinanțarea este, evident, un factor decisiv, cred că și eficiența cheltuirii banilor atarnă greu la cantar.
Dau doar un exemplu: In loc să se folosească Linux și programe "open-source" (sursă liberă) in computerele din școli, se cheltuie sume uriașe pe licențe de sisteme de operare și programe comerciale care nu aduc de fapt nimic in plus.
Noi nu avem doar un invățămant subfinanțat, avem și un invățămant in care banii nu se cheltuie deloc eficient. Poate cineva se va gandi și la această problemă.

 

Un popr educat

nu ar merge ca turma la vot. Uitati-va la francezi. Asa ca pentru propasirea actualei clase politice, formata aproape in totalitate din borfasi sfertodocti, educatia nu e o prioritate. E un dusman.

 

"ca turma la vot"s-au dus 50% la vot!turma care NU s-a dus=50%

In'90 s-au dus peste 90% la vot! Eram mai educati? NU!

Avem un "despot luminat" de tip nou

«Educatia nu mai este o prioritate si nu va fi nici in urmatorii 20 de ani.»
Teribil de mobilizatoare concluzia din titlu! Asta după ce in ultimii 5 ani s-a derulat cu succes programul prezidențial "Romania educată", iar in următorii cinci, administrația Klaus Werner - Lajos Orbán va merge pe aceeași linie distrugătoare. Corifeii "Școlii Ardelene" - expresia iluminismului romanesc (din Transilvania in primul rand) - se răsucesc acum in mormant.

 

Stimate dle Peiu Chapeau atat modul dvs de analiza cu adevarat

profesionista.
Trebuie insa sa va atrag atentia ca nu era nevoie de atata energie consumata ptr a atrage atentia ca Educatia din Romania este la pamant.
Exemplu cel mai concret si cocludent este acesta:
Romanii prin Procurorii morali postdecembristi au admis ca opera celui mai mare si prolific roman Mihail Sadoveanu sa nu mai fie,aproape deloc studiata in clasele de liceu din Romania.
Romanele istorice,singurele din literatura romana,s- au sters de pe curricula scolara.
Pai daca nu il mai inveti nici pe Sadoveanu a carui "Opera este un continent" dupa cum spune mereu academicianu Eugen Simion,inseamna ca mintea ,cultura si inteligenta scolarului roman este praf,si asta din cauza superficialitatii modului de gandire atat al celor respensabili dascali si parinti.Amin.

 

Aceasta se intimpla pentru ca Liviu Pop a descoperit ca Mihail

Sadoveanu era turnator la...securitate ! (joke)

Eu cred ca

supraestimezi cultura genunchelui. Daca credea ca e turnator la secu, ar fi insemnat sa stie cand a trait. Banuiesca mai mult ca isi inchipuie ca e membru usr....

Da! Mitrea Cocor e o "capodopera"......

*

Avem un "despot luminat" pro-european

«Educatia nu mai este o prioritate si nu va fi nici in urmatorii 20 de ani.»
Teribil de mobilizatoare concluzia din titlu!! Asta după ce in ultimii 5 ani s-a derulat cu succes programul prezidențial "Romania educată", iar in următorii cinci, administrația Klaus Werner - Lajos Orbán va merge pe aceeași linie distrugătoare. Corifeii "Școlii Ardelene" - expresia iluminismului romanesc (din Transilvania in primul rand) - se răsucesc acum in mormant.

 

Mai oameni buni ,totul tine de atitudine!Cifrele arata partial

realitatea!
Atitudinea elevilor -ce sa invat, cand x are bani ,fara scoala si face orice in viata;
Atutudinea parintilor ,o parte ,ce sa inveti ,tata ,ca de n-ai pile tot nu reusesti si alta parte ,cea bogata ,ia tata de la mine tot ce vrei ,ca de n-am avut eu macar tu sa ai;
Atitudinea profesorilor ,o parte ,ce sa-mi bat capul cu astia ,ca tot banii aia ii iau ,iar alta parte ,da-i naibii de copii de bogatani ,au haine si masini mai bengoase ca mine si mai vine si tac-su si ma cert cu el ,asa ca lasa=i in plata Domnului
Atitudinea statului ,le-am dat salarii ,ce mai vor si astia??
Legat de ultima ,GRESEALA MARE !Nu poti da acelasi salariul unui profesor cu 10 olimpici si unuia care nu are niciun elev cu bac-ul luat pe motiv ca au acelasi grad didactic!NU!PERFORMANTA se plateste si nu se dau salarii otova ca sar sindicatele de fund in sus!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor