Educatie la kilogram: De noi depinde sa iesim din coma profunda

Autor: Corina Neagu - Trainer & HR Consultant
Sambata, 19 Noiembrie 2016, ora 19:40
14124 citiri

Am tot scris, vorbit, militat pentru educatie si o voi face in continuare. Azi o sa incep prin a va introduce in subiect prin intermediul unui comentariu acid la ultimul articol postat pe aceasta tema.

O sa il citez aici:

"Un zambet care pare ca nu mai are sfarsit reprezentand starea de euforie absoluta si definitiva; nici Arhimede nu putea sa fi aratat atata fasole, pana dincolo de urechi, dupa ce a rostit celebrul cuvant... Ori, alfel spus, Eureka ar trebui inlocuita cu 'sistemul de invatamant este in agonie'.

Oare, soarta, asa cum rezulta chiar din titlul de mai sus, este atat de sinistra?

Eu credeam ca atata timp cat suntem dotati cu 'DARE Development Advice & REsources', problema invatamantului este quasi-rezolvata! PS: Nu se putea atasa o poza compatibila cu o concluzie atat de apocaliptica?"

Comentariul se refera strict la poza mea din articol unde zambesc prea mult, conform parerii comentatorului. O sa va intrebati ce legatura are asta cu subiectul articolului de azi? Pai are. Chiar foarte mare. Lipsa educatiei si a bunului simt ne imping pana in punctul in care zilnic nu facem decat sa agresam, fizic sau verbal, oamenii din jur.

"Sa moara si capra vecinului" - este deja la ordinea zilei, invidia cu care privim in jur ne macina si ne lasa fara pic de apreciere si respect pentru oamenii care vor sa faca niste lucruri in tara asta. Ne roade fericirea altuia in loc sa ne gandim cum putem noi sa devenim mai fericiti.

Cum schimbam sistemul educatiei? Cu oameni care zilnic se plang si comenteaza pe langa subiect si pe care-i roade grija de vecinu' in loc sa-si vada de propria ograda sau sa spuna sau sa faca ceva constructiv nu vom schimba niciodata nimic.

Ne dam destepti si smecheri in domenii pe care nu le cunoastem, datul cu parerea si cu presupusul si punerea etichetelor au devenit sport national.

In ultimii 25 de ani, Legea Educatiei a fost modificata de peste 60 de ori, iar ministrii s-au schimbat de peste 20 de ori.

Fiecare guvern a tinut neaparat sa-si puna amprenta, la modul cel mai negativ posibil, asupra sistemului educational.

Lipsa practicienilor documentati si conectati la tendintele nationale si internationale, lipsa unei viziuni pe termen lung, eliminarea scolilor profesionale, lipsa de responsabilitate, incompetenta ministrilor care au devastat si au dat peste cap milioane de copii, parinti, profesori, lipsa dotarilor si a finantarilor au condus la cresterea procentului de analfabeti, a celor care rateaza examen dupa examen, a celor care nu reusesc sa ia bacalaureatul si au incurajat fabricile de diplome, spaga si meditatiile.

Haosul din educatie a indepartat, incet dar sigur, vocatia din scoli. Din ce in ce mai putini profesori sunt motivati, si mai putini tineri vor sa se indrepte catre catedra.

Finantarea in invatamant trebuie sa fie, conform legii, de 6% din PIB (Produsul Intern Brut). Niciodata nu a atins acest procent. Se infiinteaza asociatii de parinti, comisii, auzim voci la nivel national care striga cu putere ca asa nu se mai poate, ca avem toti, ca societate, o responsabilitate comuna in ceea ce priveste viitorul copiilor nostri, viitorul acestei tari.

Asuprim generatie dupa generatie calcandu-le in picioare creativitatea, inovatia, personalitatile, distrugandu-le spatele cu educatie la kilogram. Stiti cat cantareste un ghiozdan? Poate ca nu. Eu le-am cantarit pe ale fetelor mele - unul are 3 kg, pentru clasa I, celalalt 8 sau 9 kg, pentru clasa a V-a.

Stiti cat sport se face in scoala? Doua ore saptamanal, daca nu se ia scutire pentru ora respectiva. Stiti cati copii sunt obezi? 1 din 2. Si atunci de ce ne miram ca avem copii cu scolioza si cu obezitate morbida la varste fragede?

Stiti cati copii sunt analfabeti functional? 42%.

Stiti care e rata somajului in randul tinerilor sub 25 de ani? 24%.

Am ajuns pe primul loc in topul tarilor cu populatie analfabeta in Europa.

Suntem pe locul trei in Europa si primul din estul continentului in ceea ce priveste abandonul scolar. Si procentele sunt in crestere daca nu schimbam modul in care abordam educatia.

Unde ne ajuta tehnologia, cand inca ducem in carca manuale si caiete? Unde conteaza vocatia si talentul copilului care zilnic trebuie sa inghita, din nou, kilograme de teme la materii care-l plictisesc si pe care le invata din obligatie si pentru nota, nu din placere?

Chiar nu ne putem dezbara de mitul cu "materia mea este cea mai importanta"?

Poate fi cea mai importanta pentru profesor, dar poate fi cea mai putin relevanta pentru copilul care are alta viziune si alte inclinatii. De ce trebuie sa fie toti la fel cand nu sunt toti la fel?

De ce-i vrem pe toti incadrati intr-un sablon, cand toti copiii ard de nerabdare sa experimenteze, sa creeze, sa se joace, sa faca lucruri care-i definesc si nu ii cocoseaza?

De ce nu reusim, dupa atatia ani de schimbari in detrimentul educatiei, sa strangem la masa oameni competenti, indreptati si orientati catre copii si nevoile lor, dar si catre societate si cerintele acesteia, ca sa iesim odata din intuneric?

Un popor needucat este un popor care orbecaie in intuneric, un popor labil, usor de manipulat si de condus, pentru ca, necunoscandu-si drepturile, nu poate emite pretentii.

Un popor needucat e un popor slab si bolnav, mereu in agonie. De noi depinde, de toti si de fiecare dintre noi, sa iesim din coma profunda in care suntem si sa facem lucrurile sa functioneze.

Carcotasii vor spune ca sunt idealista, ca visez frumos, ca nu se va schimba nimic. Poate pentru cei care stau cu mainile-n san si rad sau comenteaza despre cei care fac ceva, nu se va schimba, asa este. Pentru ceilalti insa eu cred ca mai avem sanse si ca e mare pacat sa le irosim.

Corina Neagu este fondator al DARE Development Advice & REsources, Trainer si HR Consultant.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#probleme educatie, #probleme sistem educatie , #educatie