Ziare.com

English, please! 72% dintre romani vorbesc cel putin o limba straina - Eurostat

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 23:30

   

English, please! 72% dintre romani vorbesc cel putin o limba straina - Eurostat
Un raport al Eurostat arata ca Romania se situeaza pe pozitia a 14-a la nivel european in ceea ce priveste procentul populatiei care vorbeste cel putin o limba straina.

Cu un procent de 72% din populatie care afirma ca vorbeste o limba straina, tara noastra se situeaza astfel peste Ungaria (37%) si Bulgaria (39%), dar si peste state precum Italia (60%), Franta (59%) sau Spania (51%).

In clasamentul privind numarul de vorbitori ai unei limbi straine, lider este statul Luxemburg, 99% din populatia statului vorbind cel putin o limba straina, principala fiind germana. Urmeaza apoi Lituania (97%, limba rusa), Danemarca (94%, engleza), Slovenia (92%, engleza) si Suedia (92%, engleza).

Principala limba straina vorbita in tara noastra este engleza. 17% dintre romani afirma ca vorbesc limba engleza foarte bine, 32% bine, iar 52% satisfacator.

La nivel european, 20% au afirmat ca vorbesc fluent limba engleza, 35% au un nivel bun, iar 45% unul satisfacator.

Luand in calcul toate limbile, doua treimi din totalul populatiei UE vorbeste cel putin o limba straina.

Raportul Eurostat arata ca 83% dintre copiii de la nivel primar si gimnazial invata ca limba a doua limba engleza, iar procentul creste la 94% pentru liceeni si studenti. A doua cea mai invata limba straina la nivel european este franceza (19%, respectiv 23%), germana (9% si 21%) si spaniola (6% si 18%).

In Romania, 72% dintre copiii din ciclul primar si gimnazial studiaza engleza ca prima limba straina, iar 51% franceza.

Engleza este pricipala limba de studiu la nivelul primar si gimnazial in Malta si Austria (in proportie de 100%), Spania si Italia (99%), Grecia (97%), Croatia (95%), Franta (93%) si Polonia (91%).

Franceza este cea mai studiata limba de catre copii din Luxemburg (90%) si Romania (51%), in timp ce germana este prima studiata in Luxemburg (100%), Croatia (32%), Danemarca (28%), Ungaria si Slovacia (cate 27%). Germana este a doua limba studiata in invatamantul liceal si universitar in 10 tari europene.

Raportul Eurostat a fost publicat cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, celebrata in fiecare an pe 26 septembrie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14909 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tztzig.... aaah... rromales se pune?

Ca astia sunt cei multilimbisti dintre toti ioropenii. Stiu sa cerseasca de la satisfacator in sus in orice limba, vie sa fie!

 

Trei milioane de rromi, un milion de unguri si...

restul romglezi... asa da procentul asta!!!

testele si examene determina cunostintele de limba corect,usor

Pentru a determina nivelul de cunostinte ale unei limbi straine sunt foarte necesare TESTARILE, examinarile. Cred ca cine ia la acestea intre 40% si 70% sau 80% cunoaste o limba straina la nivel mediu (bine), peste 75% la testari cunoaste Foarte BINE, iar cine ia sub 40%-50% cunoaste SLAB. Pana nu faci testari nu poti sa iti determini cunostintele de limba. Deasemenea oamenilor din tarile unde se folosesc alte alfabete decat cel latin le este greu sa invete limba engleza, franceza, spaniola la fel cum romanilor le este dificila invatarea limbilor rusa, chineza, hindi etc care folosesc alte scrieri decat alfabetul latin. In Europa limba engleza este acum la putere (sa vedem pentru cat timp).

razvanus

Chiar nu inteleg de ce te-au depunctat pana la 1 predecesorii mei. Poate ca ai folosit prea multe cifre si i-ai ametit ?

@Razvanus

Exact. A molfai cateva cuvinte intr-o limba straina nu te face vorbitor al acesteia.

Ar fi bine sa stapanesca limba romana ca lumea...

Nu stiu de ce trebuie sa cintati ca niste cocosi, in Elvetia sint 4 limbi nationale, oficiale, plus engleza peste tot, plus albaneza (ca sint multi refugiati albanezi), plus romana, etc... 10-15% din populatie sint straini...
In satul meu (4'000 de suflete) sint vreo 20-30 de nationalitati :-))) Bun, sintem aproape de un campus universitar international... ceea ce explica diversitatea!
Nu va mai spun cite steaguri sint prin gradini! Se simt mititeii la gratare, sau pestele portughez... cam tot timpul este cite o fiesta :-)
Nu va mai vorbesc de orase intr-adevar cosmopolite ca Geneva sau Z├╝rich...

 

daca kkrin antenescu kiulescu intra in cele 72 la suta de pertzente,

...atunci cand vorbeste inglish pliz, atunci sunt lamurit cum sta traba cu mioritienii vorbitori de limbi straniere....

 

Oamenii spun...

Atentie, au fost intrebati cetatenii. E o diferenta mare intre ce cred ei ca vorbesc si cat vorbesc intr-adevar. Stiu multi romani care spun ca ei vorbesc engleza, dar, de fapt.... stiu 20-30 de cuvinte.

 
 

 

@ nic

stii vorba aia cu camasa?

Limba ca limba dar aritmetica ?

"In Romania, 72% dintre copiii din ciclul primar si gimnazial studiaza engleza ca prima limba straina, iar 51% franceza." La asa depasire de plan visa si IV Stalin.

 

@Neutron

Sunt doua criterii - franceza si engleza - deci procentele nu se aduna, ci li se face media aritmetica. Asadar, procentul este (72 + 51) / 2 = 61,5 (%). Va urez spor la invatarea aritmeticii de care pomeniti :)
Acu, in alta ordine de idei, procentele sunt false. "F... you", "motherf..er" sau "son of a ...cow" or fi cuvinte in limba engleza, dar aia nu inseamna ca ala care le foloseste e vorbitor al limbii lui Shakespeare.

Mc Gigi

Daca nu ar fi scris "prima" limba straina procentele insumate puteau depasi suta in cazul in care exista elevi care studiaza doua sau mai multe limbi straine. In acest caz insa depasirea sutei este gresita. Media aritmetica nu are legatura cu acest exemplu.

Hello, hello, turn your radio on!

Is there anybody out there...?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor