Ziare.com

Guvernul aproba luni o OUG care prevede achizitionarea de echipamente IT pentru invatamantul online si containere sanitare mobile

Luni, 24 August 2020, ora 18:10

   

Guvernul aproba luni o OUG care prevede achizitionarea de echipamente IT pentru invatamantul online si containere sanitare mobile
Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei de luni, un proiect de ordonata de urgenta privind unele masuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfasurarii in conditii de preventie a activitatilor didactice aferente anului scolar 2020/2021, in contextul riscului de infectie cu coronavirus.

Astfel, vor fi alocati bani, prin Programul Operational Competivitate, pentru achizitionarea unor containere sanitare mobile in scolile care nu sunt racordate la reteau de apa si canalizare. De asemenea, actul normativ prevede si achizitionarea de echipamente IT pentru invatamantul online din fonduri externe nerambursabile alocate Romaniei, in perioada de programare 2014-2020.

"Se aproba achizitionarea de echipamente IT mobile, respectiv tablete pentru uz scolar cu acces la internet, precum si a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatii didactice in mediu online, in limita a 100 miloane de euro, echivalentul in lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contributia Uniunii Europene (UE) este de 75 de milioane euro, iar contributia nationala este de 25 de milioane de euro.

Vor fi cumparate si containere sanitare pentru scolile care nu au apa si canalizare.

"Se aproba achizitionarea in conditiile legii de echipamente de protectie medicala si containere mobile sanitare in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, pentru decontare din fonduri externe nerambursabile alocate in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare, in limita valorii apelului de proiecte, la care se aplica mecanismul de art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2016, cu modificarile si completarile ulterioare. Decontarea echipamentelor de protectie medicala de tip dezinfectanti precum si/sau a containerelor mobile sanitare se va face cu respectarea Regulamentelor Comisiei Europene.

Beneficiarii eligibili ai apelului de proiecte destinat achizitionarii de echipamente de protectie medicala de tip dezinfectanti si/sau a containerelor mobile sanitare sunt:

a) unitatile de invatamant preuniversitar de stat, cu conditia ca acestea sa aiba personalitate juridica pentru incheierea de contracte de achizitie publica in conditiile legii;

b) autoritatile publice locale pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat de pe raza unitatii administrativ teritoriale; 5 c) parteneriatul dintre autoritatile publice locale si unitatile de invatamant preuniversitar de stat prevazute la lit. a) si b)", mai indica sursa citata.

Achizitionarea de containere sanitare mobile este eligibila pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat care nu au asigurat accesul la reteaua de apa canalizare, cu conditia contractarii in conditiile legii a serviciilor de vidanjare pe toata durata utilizarii containerelor medicale mobile, in limita valorii de 5.000 euro echivalentul in lei, la data aprobarii ghidului solicitantului, conform sursei mentionate.

Proiectul de act normativ mai prevede ca "depasirea cheltuielilor cu achizitia de containere sanitare mobile se suporta de catre beneficiarul finantarii."

Decontarea cheltuielilor cu containerele sanitare mobile urmeaza regimul de cost simplificat cu obligatia beneficiarului finantarii de a depune documente justificative privind costul de achizitie al acestora.

Un alt proiect de ordonanta de urgenta inscris pe ordinea de zi este pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru abrogarea unor prevederi legale, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii.

Pe ordinea de zi se afla si un proiect de hotarare privind actualizarea valorilor bunurilor imobile cuprinse in Anexa nr. 19 la Hotararea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflate in administrarea Administratiei Prezidentiale.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre achizitie tablete elevi invatamant scoala educatie
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2376 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor