Inceperea scolii. Toate regulile anuntate de ministrii Educatiei si Sanatatii

Marti, 01 Septembrie 2020, ora 11:54
9526 citiri
Inceperea scolii. Toate regulile anuntate de ministrii Educatiei si Sanatatii
Foto: Facebook/ Guvernul Romaniei

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, si Ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, au sustinut o conferinta de presa in care au vorbit despre noutatile pe care le aduce anul scolar 2020-2021.

"Primordiala este distantarea sau folosirea unor separatoare, conditia pentru aplicarea primului scenariu", a spus Nelu Tataru.

Iata principalele declaratii sustinute in cadrul evenimentului:

Monica Anisie a declarat ca noul an scolar vine cu provocari impuse de toata aceasta situatie in care ne aflam:

"Masurile pe care le-am luat pentru anul scolar 2020-2021 se refera la procesul educational si la masurile sanitare impuse de contitiile epidemiologice.

Am elaborat ghidurile metodologice pentru desfasurarea activitatilor in unitatile de invatamant, pe fiecare nivel, pentru educatie timpurie, prescolar, primar, gimnazial, liceal, vocational, profesional si tehnic special.

Profesorii vor putea reduce decalajele in ceea ce priveste modalitatea de predare in timpul suspendarii cursurilor.

In noul regulament de organizare si functionare a unitatilor de invatamant sunt prevazute masuri in asa fel incat activitatea cadrului didactic sa se concentreze asupra elevului si nu asupra realizarii hartiilor. Reducerea numarului de hartii.

Filmari pentru proiectul pe care MEC il are in parteneriat cu TVR - Telescoala. In momentul in care vom deschide cursurile vor fi difuzate lectiile pregatite pentru elevii din clasa a 8-a si a 12-a.

Teste de antrenament saptamanale pentru elevii care sustin Examenele Nationale.

In prima zi a anului scolar, vom deschide un portal de informare (educatiacontinua.edu.ro) unde elevii, parintii vor gasi toate informatiile necesare referitoare la inceperea scolii.

Am decis sa deschid o linie de TEL Verde la Ministerul Educatiei, o linie care va fi dedicata raspunsurilor adresate de parinti si elevi.

MEC doreste sa vina in sprijinul scolilor pentru ca activitatea didactica din spatiul de invatamant sa se desfasoare in conditii de normalitate.

Formarea profesorilor. Pana in acest moment, aproximativ 94.000 de profesori au fost deja formati iar pentru altii avem deja in derulare cursuri de formare.

Toate aceste masuri vin in contextul in care cu totii ne dorim revenirea in spatiul scolii.

Atunci cand in familie exista anumite evaluari referitoare la starea de sanitate a copilului sau mebrilor din familie exista posibilitatea optarii pentru invatamant online".

Ministrul Educatiei a mai declatat ca este dezamagita de modul in care ONAC a realizat achizita tabletelor. "Ministerul Educatiei inca din 7 mai a pus la dispozitia ONAC tot ceea ce trebuia pentru ca aceasta achizitie sa se desfasoare normal. Ministerul Educatiei a solicitat data de 10 septembrie pentru ca acele tablete sa ajunga la elevi.

Am elaborat un ordin de ministru inca din iulie prin care am stabilit modalitatea prin care distribuim aceste tablete. Noi ne-am pregatit, iar ceea ce a facut ONAC se vede astazi. Nu a reusit sa duca la final licitatia si avem un singur castigator pentru 3 loturi din 9.

Pentru ca am prevazut posibilitatea sa se intample acest lucru, am luat decizia ca la nivelul unitatilor de invatamant sa se faca un necesar si sa ajutam scoala sa achizitioneze echipamentele de care are nevoie. Guvernul Romaniei a alocat 175 milioane de euro nu numai pentru echipamente electronice, ci si pentru echipamente sanitare".

Ministrul Sanatatii sustine ca 1 septembrie vine cu o serie de masuri de revenire la o viata cvasi-normala. "Cel mai important este reinceperea anului scolar. Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Guvernul Romaniei are aceasta misiune de a desfasura anul scolar in conditii de siguranta"

"Daca ne referim la conditiile in care se desfasoara noul an scolar, sunt aceleasi care erau si la inceputul pandemiei: distantare, portul mastii, protectie. Am adaptat o serie de reguli si pentru inceperea noului an scolar.

Pe 7 septembrie, Institutul National de Sanatate Publica va face public si catre unitatile statului evaluarea epidemiologica a unitatilor de invatamnt. Pe 10 septembrie, Consiliie de administratie ale scolilor vor prezenta scenariile sub care va incepe noul an scolar.

Primordiala este distantarea sau folosirea unor separatoare, aceasta este conditia pentru aplicarea primului scenariu, circuitele care exista in scoli, diferentierea orarelor la clasele primare.

Nu va mai exista acea declaratie pe proprie raspundere. Se va face zilnic un triaj epidemiologic in scoli de catre personal medial calificat.

Copiii de la gradinite, pana la 5 ani, nu vor purta masca".

Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate, anunţă instituţia europeană într-un comunicat. Miercuri,...
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
#scoala, #an scolar, #masuri, #protectie, #coronavirus, #elevi, #profesori, #triaj , #educatie